• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Exšéf letiska v Bratislave tvrdí, že ho chcú diskreditovať

  • 14:53 18.02.2013
Exšéf letiska v Bratislave tvrdí, že ho chcú diskreditovať

Letisko M. R. Štefánika Bratislava - Airport Bratislava.Foto: Juraj BartošBRATISLAVA 18. februára (WEBNOVINY) - Bývalý výkonný riaditeľ bratislavského letiska Maroš Jančula považuje celú kauzu pochybení pri nakladaní s majetkom spoločnosti počas výstavby osobného terminálu za snahu o jeho diskreditáciu.

Informácie, ktoré boli v tomto prípade podsunuté ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi, označil za nepravdivé.

"Počas výkonu mojej funkcie nikto z akcionárov, resp. prostredníctvom dozornej rady nepožiadal predstavenstvo spoločnosti o podanie vysvetlenia k informáciám o akýchkoľvek nezrovnalostiach pri dodávke zariadení a položiek stavebného diela. Vybavenie terminálu bolo zaradené do majetku spoločnosti a následná inventúra nezistila nezrovnalosti," uviedol Jančula.

Ako agentúra SITA už v nedeľu informovala, ministerstvo dopravy zdôvodnilo nedávne odvolanie manažmentu letiska v Bratislave zlými manažérskymi rozhodnutiami a vážnymi pochybeniami pri nakladaní s majetkom spoločnosti.

Exriaditeľovi vyčítalo aj podnikanie v súkromnej sfére s rovnakým predmetom podnikania a rezort má tiež podozrenie zo spáchania trestných činov. Ministrovi dopravy sa nepáčilo ani to, že bývalé vedenie nedokázalo letisko "rozlietať", pričom už len toto postačovalo na odvolanie manažmentu.

Jančula podľa ministerstva dopravy podpísal doklady jednoznačne potvrdzujúce nielen vyfakturovanie, ale aj odovzdanie neexistujúceho majetku spolu za takmer 1,9 mil. eur. Išlo o röntgen batožín za takmer 576 tis. eur a softvér na organizáciu toku cestujúcich v hodnote 1,3 mil. eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH) počas dostavby osobného terminálu.

"Boli totiž podpísané preberacie protokoly potvrdzujúce prevzatie tohto majetku, no na Letisku Bratislava by ste tieto veci hľadali márne. To je fakt, ktorý bude pán Jančula musieť vysvetliť. Nech sa pokojne obráti na orgány činné v trestnom konaní, lebo tie pravdepodobne budú musieť dať bodku za týmto prípadom," informoval agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Obrazom: Sporný terminál bratislavského letiska



Ministerstvo dopravy ďalej uviedlo, že exriaditeľ letiska chcel vyňať značnú časť majetku z tzv. prioritného infraštruktúrneho majetku, čo by malo za následok ohrozenie prístupu letiska k pristávacej ploche. "Letisko malo preplatiť ďalších 471 tis. eur s DPH za stavebné práce potrebné na odstránenie drobných nedostatkov, pričom predtým vedenie v protokoloch o prevzatí vyhlásilo, že takéto nedostatky neexistujú. Pán Jančula podnikal v súkromnej spoločnosti so zhodným predmetom podnikania ako má Letisko Bratislava - predaj leteckých prepravných služieb," dodal Kóňa.

Podľa ministerstva je to v rozpore s Obchodným zákonníkom. Maroš Jančula je podľa Obchodného registra jedným z troch spoločníkov firmy JHM-consult, s.r.o. so sídlom v obci Pavlice v okrese Trnava od jej vzniku v októbri 2008.

Jančula viedol letisko v Bratislave takmer dva a pol roka, od 10. septembra 2010 do 8. februára tohto roka. Akcionári letiska odvolali 8. februára aj zvyšných dvoch členov predstavenstva Jaroslava Macha a Juraja Mitku. Všetci boli nominantmi bývalého vedenia Fondu národného majetku a ministerstva dopravy. Novým výkonným riaditeľom a predsedom predstavenstva Letiska M. R. Štefánika je od 9. februára Ivan Trhlík, členmi predstavenstva sú Richard Pokorný a Oto Šinkovic.

Spoločnosť Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od mája 2004, disponuje základným imaním vo výške 292,428 mil. eur. História letiska siaha do roku 1946. Spoločnosť je v úplnom vlastníctve štátu, keď Fond národného majetku spravuje 50,30 % akcií a ministerstvo dopravy 49,70 % akcií.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

DNES - 21:17Ekonomické

Európska únia (EÚ) v piatok formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám. TASR o tom informuje na základe sp

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

DNES - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

DNES - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

DNES - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

DNES - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.