• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Rada RTVS hodnotila vysielanie k slovenskému predsedníctvu v Rade EÚ

  • 15:06 02.08.2016
  • Bratislava
Rada RTVS hodnotila vysielanie k slovenskému predsedníctvu v Rade EÚ

Do realizácie sa v prvom mesiaci slovenského predsedníctva zapojila vyše stovka výrobných pracovníkov, interné a technické kapacity RTVS a desiatky redakčných pracovníkov spravodajstva a publicistiky.

Hodnotením prvého mesiaca projektu vysielania RTVS k predsedníctvu Slovenskej republiky v Rade Európskej únie sa zaoberala na dnešnom zasadnutí Rada RTVS.

Počas mesiaca júl RTVS odvysielala takmer 40 hodín priamych prenosov z ministerských zasadnutí, v rozhlasovom a televíznom vysielaní to boli skoro tri desiatky mimoriadnych relácií, stovky minút informácií a analýz v riadnych aj mimoriadnych spravodajských blokoch na všetkých rozhlasových a televíznych programových službách. Do realizácie projektu bola v prvom mesiaci slovenského predsedníctva zapojená viac ako stovka výrobných pracovníkov, interné a technické kapacity RTVS a desiatky redakčných pracovníkov spravodajstva a publicistiky.

Z každého ministerského zasadnutia vyrábala RTVS medzinárodný signál pre výmennú sieť Európskej vysielacej únie aj pre servis Európskej komisie Europe by Satellite. Špecifickým prvkom prvého mesiaca predsedníctva bol Summit regiónov v novej budove Slovenského národného divadla, na ktorom sa zúčastnilo viac ako tisíc účastníkov z celej Európy.

Manažment RTVS predložil porovnanie podielu externej a internej výroby v rokoch 2011 až 2015. V uvedenom období došlo k nárastu vlastnej výroby o 34 %. Podiel objednávkovej výroby pritom v žiadnom roku nepresiahol 6 %. V roku 2015 vyrobil RTVS 8308 relácií, z toho iba 6 % objednávkových. Z celkového rozpočtu RTVS na výrobu v roku 2015 predstavovalo financovanie externej spolupráce a koprodukčných projektov iba 11 %.

Rada sa zaoberala aj konceptom jazykovej prípravy redaktorov a moderátorov. Ten pre rok 2016 má v pláne hodnotiť jazykovú pripravenosť u kandidátov na redaktorov a moderátorov, kontinuálne pracovať s už zaradenými redaktormi, pripraviť redaktorov a moderátorov Slovenského rozhlasu na nové formy vysielania (vysielanie vo dvojici), realizovať koncept jazykovej prípravy pre redaktorov spravodajstva STV, ako aj doplniť sekciu spravodajstva, športu a publicistiky o jazykových korektorov. Konzultácie lektorov sú realizované formou odposluchov živého vysielania z denných záznamov. Zlepšovanie jazykového prejavu je zamerané komplexne na gramatickú, štylistickú a lexikálnu stránku prejavu.

„Podstatná časť dnešného rokovania Rady RTVS reflektovala aktuálne témy, ktoré sa v posledných týždňoch objavovali v médiách v súvislosti s verejnoprávnym vysielateľom. Priebežne sme hodnotili vysielanie RTVS v súvislosti s predsedníctvom SR v Rade EÚ, manažment nám predložil porovnanie podielu externej a internej výroby v rokoch 2011 až 2015, zaoberali sme sa aj jazykovou prípravou redaktorov a moderátorov,“ povedal pre TASR predseda rady Igor Gallo.

„Rada pozitívne hodnotila aj dokumentárny cyklus Mafiáni, pretože pred začiatkom jeho vysielania viacerí členovia rady vyjadrili obavu z možných negatívnych dopadov, keďže téma tohto cyklu je veľmi citlivá a dotýkala sa konkrétnych osôb,“ dodal Gallo.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kamión sa zrazil s dodávkou, na mieste zasahoval vrtuľník

Kamión sa zrazil s dodávkou, na mieste zasahoval vrtuľník

DNES - 13:57Domáce

Pri dopravnej nehode sa ťažko zranila jedna osoba.

ÚVZ: Situácia po nadregionálnej epidémii gastroenteritídy je už stabilizovaná

ÚVZ: Situácia po nadregionálnej epidémii gastroenteritídy je už stabilizovaná

DNES - 13:55Domáce

Situácia v súvislosti s nadregionálnou epidémiou akútnej gastroenteritídy, ktorú hygienici zaznamenali koncom apríla vo viacerých okresoch, je už stabilizovaná.

Riadne zasadnutie vlády je plánované na stredu, povedie ho Kaliňák

Riadne zasadnutie vlády je plánované na stredu, povedie ho Kaliňák

DNES - 13:41Domáce

Ďalšie riadne zasadnutie vlády SR je naplánované na stredu 22. mája.

Fico absolvoval ďalšiu operáciu, je pri vedomí

Fico absolvoval ďalšiu operáciu, je pri vedomí

DNES - 13:39Domáce

Premiér Robert Fico (Smer-SD) absolvoval v piatok chirurgický zákrok.

Žilinka: Odmietam tzv. vyšetrovanie v priamom prenose

Žilinka: Odmietam tzv. vyšetrovanie v priamom prenose

DNES - 13:01Domáce

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vyzval v súvislosti s informovaním a komentovaním okolností atentátu na premiéra Roberta Fica na profesionálnu zdržanlivosť.