• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
16°Bratislava

PREMIÉR R.FICO: Zbraň je biznisový produkt

  • 15:07 29.07.2016
  • Bratislava
PREMIÉR R.FICO: Zbraň je biznisový produkt

Vláda ani jej predseda nezodpovedajú za to, ak sa niekde v zahraničí objavia zbrane zo Slovenska. Uviedol to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD).

Vláda ani jej predseda nezodpovedajú za to, ak sa niekde v zahraničí objavia zbrane zo Slovenska. Uviedol to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD)v reakcii na kritiku, že slovenská vláda v minulosti schválila predaj zbraní na Blízky východ a tie skončili v rukách Islamského štátu a ďalších teroristických organizácií.

„Ja toto vôbec nevnímam ako niečo nemorálne a odmietam, aby som bol spájaný s tým, že dobre že nezodpovedám za terorizmus vo svete, keďže sa nejaké zbrane zo Slovenska niekde objavili,“ povedal Fico.

„Zbraň je normálny biznisový produkt. Keď nepredáme my, predá niekto iný, ale potom neplačte, ak sa nebudú zbrane predávať a zrazu budeme vidieť, že naši ľudia prichádzajú o robotu. Ja som s týmto nikdy nemal problém,“ vysvetlil premiér.

Kritizoval, že v deväťdesiatych rokoch obsadili na úkor Slovenska trhy zo zbraňami krajiny, ktorých predstavitelia Slovensko za ich výrobu kritizovali. „Tak nebuďme už hlúpi. Majme aj my svoj vlastný rozum a majme hlavne odvahu hovoriť o týchto veciach otvorene,“ doplnil.

Britský denník The Guardian a viacero tlačových agentúr tento týždeň informovali, že niekoľko stredoeurópskych a východoeurópskych štátov v posledných štyroch rokoch schválilo diskrétny predaj zbraní v hodnote viac ako jednej miliardy eur do krajín na Blízkom východe, o ktorých bolo známe, že dodávajú zbrane Sýrii.

Medzi tieto krajiny patrilo aj Slovensko, uvádza sa v správe tímu investigatívnych novinárov. Denník pripomenul, že išlo o predaj tisícov útočných zbraní, ako sú útočné pušky AK-47, mínomety, raketomety, protitankové zbrane a guľomety. Tie boli dodávané po novej balkánskej trase na Arabský polostrov a do krajín susediacich so Sýriou.

Správa investigatívnych skupín uviedla, že zbrane a strelivo zo strednej a východnej Európy, ktoré boli identifikované na videozáberoch a fotografiách zo sociálnych sietí, v súčasnosti používajú jednotky Slobodnej sýrskej armády, ktorú podporuje Západ, ale aj bojovníci z islamistických skupín ako je Front an-Nusra, Ansár aš-Šám, Dáiš/Islamský štát alebo frakcie bojujúce za sýrskeho prezidenta Bašára Asada. V Jemene tento typ zbraní a munície používajú sunnitské skupiny bojujúce proti povstaleckým húsíom.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Po páde na snehovom poli potrebovala pomoc maďarská turistka

Po páde na snehovom poli potrebovala pomoc maďarská turistka

DNES - 17:23Domáce

Po páde na snehovom poli vo Vysokých Tatrách potrebovala pomoc maďarská turistka.

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom

DNES - 16:50Domáce

Vyšetrovateľ NAKA obvinil z nebezpečného vyhrážania jednu osobu, ktorá mala poslať výhražnú správu ministrovi vnútra a ďalším dvom poslancom cez sociálnu sieť.

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby

DNES - 15:10Domáce

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vzal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) do vyšetrovacej väzby.

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, no vážny, prevoz zatiaľ neočakávajú

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, no vážny, prevoz zatiaľ neočakávajú

DNES - 14:44Domáce

Stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je stabilizovaný, no naďalej vážny. K pozitívnej prognóze prispela piatková (17. 5.) operácia.

Hnutie Slovensko vyzvalo na odstúpenie Šutaja Eštoka a stiahnutie zákona o STVR

Hnutie Slovensko vyzvalo na odstúpenie Šutaja Eštoka a stiahnutie zákona o STVR

DNES - 12:12Domáce

Hnutie Slovensko vyzvalo na odstúpenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) z funkcie.