• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
12°Bratislava

Nemecká vláda uvažuje po útokoch o novej bezpečnostnej koncepcii

  • 6:51 26.07.2016
  • Berlín/Mníchov
Nemecká vláda uvažuje po útokoch o novej bezpečnostnej koncepcii

Vzorom by mohla byť Národná garda v USA, ktorú tvorí niekoľko sto tisíc ľudí a je nasadzovaná pri nepokojoch, v prípade katastrof ako vnútorná rezerva či v ozbrojených konfliktoch doma aj v zahraničí.

Po krvavých útokoch v nemeckých mestách Würzburg, Mníchov, Reutlingen a Ansbach uvažuje spolková vláda o novej národnej bezpečnostnej koncepcii. Tá počíta s tým, že v prípade potreby by polícii pomáhali "záložníci", napísal vo svojom dnešnom vydaní bulvárny denník Bild s odvolaním sa na informácie z vládnych zdrojov.

Ako "záložníci" by podľa Bildu pripadali do úvahy dobrovoľníci s vojenským alebo policajným výcvikom. Vzorom by mohla byť Národná garda v USA, ktorú tvorí niekoľko sto tisíc ľudí a je nasadzovaná pri nepokojoch, v prípade katastrof ako vnútorná rezerva či v ozbrojených konfliktoch doma aj v zahraničí, ale aj záložníci vo Francúzsku alebo vo Veľkej Británii.

Kriminalista a bývalý dolnosaský minister spravodlivosti Christian Pfeiffer pripúšťa, že "spúšťacím momentom" pre páchateľa najnovšieho útoku v Ansbachu mohla byť intenzívna medializácia násilných činov v Nice (31-ročný Tunisan tam 14. júla vrazil do davu a zabil 84 ľudí), Würzburgu (vo vlaku medzi Treuchlingenom a Würzburgom útočil sekerou a nožom 17-ročný žiadateľ o azyl z Afganistanu, zranil päť ľudí, policajti ho zastrelili) a Mníchove (18-ročný mladík s nemecko-iránskym občianstvom zastrelil v obchodnom centre deväť ľudí a potom seba).

"Intenzita médií má pre týchto ľudí, ktorí balansujú na hrane, zosilňujúce účinok," povedal Pfeiffer agentúre DPA. Útok v bavorskom meste Ansbach, kde sa pred vstupom na hudobný festival odpálil 27-ročný sýrsky utečenec, nebola teda podľa neho náhoda.

Európsky policajný úrad Europol odhaduje, že v Európe sa nachádza niekoľko stoviek potenciálnych islamistických teroristov. Ide o radikalizovaných občanov krajín Európskej únie, ktorí bojovali v Sýrii alebo v Iraku v radoch tzv. Islamského štátu a teraz sa vrátili domov, uviedol Europol pre dnešné vydanie novín Neue Osnabrücker Zeitung.

Podľa Europolu sa momentálne nachádza najmä v Sýrii a Iraku asi 5 000 bojovníkov z krajín EÚ. Približne 1 500 - 1 800 sa vrátilo domov, no mnohí z nich nemajú v úmysle spáchať teroristické útoky a ani ich nie sú schopní vykonať. "Stále však zostávajú stovky potenciálnych teroristov, ktorí predstavujú hrozbu pre bezpečnosť v Európe," konštatoval Europol.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Mediálna platforma Voice of Europe bude na sankčnom zozname EÚ

Jourová: Mediálna platforma Voice of Europe bude na sankčnom zozname EÚ

VČERA - 22:04Zahraničné

Na novom sankčnom zozname Európskej únie voči Rusku bude aj mediálna platforma Voice of Europe, povedala česká eurokomisárka Věra Jourová.

Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

VČERA - 19:01Zahraničné

Tisíce ľudí sa zhromaždili v nedeľu vo východomaďarskom meste Debrecín na demonštrácii proti vládnej strane Fidesz a kabinetu premiéra Viktora Orbána, ktorú zorganizoval jeho kritik Péter Magyar.

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

VČERA - 18:39Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v nedeľu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas.

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

VČERA - 16:20Zahraničné

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

VČERA - 15:43Zahraničné

Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na MS vo Fínsku konečné štvrté miesto a zopakovali tak svoje umiestnenie spred roka.