• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
13°Bratislava

Erdogan je pripravený podpísať prípadné znovuzavedenie trestu smrti

  • 21:55 18.07.2016
  • Istanbul
Erdogan je pripravený podpísať prípadné znovuzavedenie trestu smrti

Turecký prezident to povedal v rozhovore pre americkú televíziu CNN. Viacerí západní politici vyzvali prezidenta Erdogana, aby po potlačení vojenského prevratu rešpektoval princípy právneho štátu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyjadril dnes pripravenosť schváliť opätovné zavedenie trestu smrti, ak o tom rozhodnú poslanci. Uviedol to v exkluzívnom rozhovore pre americkú televíziu CNN, prvom, ktorý poskytol médiám od neúspešného pokusu o vojenský prevrat z 15. júla.

"Ja ako prezident odsúhlasím akékoľvek rozhodnutie, ktoré vzíde z parlamentu," povedal Erdogan v interview, ktoré vo svojom prezidentskom paláci v Istanbule poskytol prostredníctvom tlmočníka reportérke CNN Becky Andersonovej.

Pozrite si aj video : rozhovor prezidenta Erdogana pre CNN
Erdoganove slová odzneli v súvislosti s výzvami jeho stúpencov požadujúcich popravenie organizátorov piatkového pokusu o prevrat. Ľudia sú podľa neho oprávnene rozhorčení a pýtajú sa, aký má zmysel sprisahancov roky zadržiavať a živiť vo väzení.

"Žiadajú, aby sa to ukončilo rýchlo, pretože (počas pokusu o prevrat) stratili príbuzných, susedov, deti... Musíme konať veľmi rozumne a citlivo," povedal prezident s tým, že v demokracii nemožno ignorovať požiadavky ľudí.

Prípadné znovuzavedenie trestu smrti však podľa Erdogana musia najskôr prediskutovať parlamentné opozičné strany vrátane opozície.

V rámci zásahov voči účastníkom prevratu boli zadržané tisíce osôb. V Turecku nikoho nepopravili od roku 1984 a trest smrti tam oficiálne zrušili v roku 2004 v rámci prístupového procesu s EÚ. Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné vecí Federica Mogheriniová dnes varovala Turecko, že jeho členstvo v európskom bloku nebude možné, ak opätovne zavedie trest smrti.

Na snímke vpravo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tlieska a nemecká kancelárka Angela Merkelová po svojom prejave na prvom svetovom humanitárnom summite v tureckom Istanbule 23. mája 2016. Foto: TASR/AP
Berlín 18. júla (TASR) - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová vyzvala dnes tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby po zmarenom pokuse o štátny prevrat rešpektoval princípy právneho štátu.

Šéfka spolkovej vlády v dnešnom telefonáte s najvyšším tureckým predstaviteľom súčasne dôrazne poukázala na fakt, že Nemecko a Európska únia vehementne odmietajú trest smrti, ktorý je úplne nezlučiteľný so záujmom o členstvo v únii.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády.

Kancelárka opakovane ostro odsúdila pokus o puč v Turecku a vyjadrila tureckému prezidentovi sústrasť v súvislosti s množstvom obetí a zranených pri pokuse časti ozbrojených síl o štátny prevrat.

Berlín súčasne vyjadril značné znepokojenie nad vlnou zatýkaní a prepúšťaní v tureckej armáde, polícii a justícii.

Pozrite si aj video : rozhovor prezidenta Erdogana pre CNN

Čítajte aj WikiLeaks zverejní vyše 100 000 dokumentov o najmocnejších v Turecku



Stoltenberg: Po prevrate sa má turecká vláda dodržiavať princípy demokracie a právneho štátu


Za nevyhnutné označil dnes generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg, aby turecká vláda v situácii po zmarení vojenského prevratu v plnom rozsahu dodržiavala princípy demokracie a právneho štátu. Najvyšší predstaviteľ NATO to uviedol v telefonickom rozhovore s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Stoltenberg vyjadril v telefonáte solidaritu Turecku, ktoré, ako formuloval, je váženým členom NATO. Odsúdil zmarený pokus o štátny prevrat v krajine a privítal angažovanosť tureckých občanov na strane demokracie.
Jagland: Absolútny nemôže trest aplikovať žiadna z členských krajín Rady Európy

Turecko nemôže ako členská krajina Rady Európy (RE) obnoviť trest smrti. V rozhovore pre internetové vydanie nemeckého denníka Der Tagesspiegel to uviedol generálny tajomník RE Thorbjörn Jagland.

Thorbjörn Jagland Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov nemôže absolútny trest aplikovať žiadna z členských krajín RE. Turecko je navyše, ako pripomenul Jagbland, nielen signatárom Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ale ratifikovalo aj jeho dodatkové protokoly č.6 a 13, čím potvrdilo, že za akýchkoľvek okolností odmieta trest smrti.

V podobnom duchu sa v Štrasburgu vyjadril aj hovorca RE Daniel Höltgen, ktorý podčiarkol, že trest smrti je nezlučiteľný s členstvom v RE. Súčasne pripomenul, že Bielorusko, kde jestvuje absolútny trest, práve kvôli nemu nie je členom RE.
Kerry: Členstvo Turecka v NATO by mohlo byť ohrozené

Brusel 18. júla (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes varoval, že členstvo Turecka v NATO by mohlo byť ohrozené, ak sa Ankara nebude pridŕžať demokratických princípov a právneho poriadku pri odvetných opatreniach po víkendom pokuse o vojenský prevrat v krajine. Informoval o tom denník The Washington Post.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry. Foto: TASR/AP/Andrew Harnik

"NATO má tiež požiadavku rešpektovania demokracie," vyhlásil Kerry na spoločnej tlačovej konferencii s vysokou predstaviteľkou Európskej únie pre zahraničnú politiku Federicou Mogheriniovou v Bruseli, ktorá vyzvala Turecko, aby nepopravilo osnovateľov piatkovej vojenskej vzbury.

Šéf americkej diplomacie upozornil, že NATO preverí konanie tureckej vlády. "Evidentne bolo zatknutých mnoho ľudí, a to veľmi rýchlo. Miera ostražitosti a kontroly bude počas nasledujúcich dní značná. Dúfam, že budeme môcť konštruktívne predísť nepatričným krokom," dodal Kerry.

Téma piatkového pokusu o vojenský prevrat v Turecku zmenila rutinný míting Rady EÚ na krízový manažment, konštatuje denník. Prakticky každý diplomat prítomný na stretnutí vyjadril znepokojenie nad vývojom tamojšej situácie - nad zatýkaním tisícov sudcov a členov ozbrojených síl.
Postery s fotografiou tureckého prezidenta Recep Tayyip Erdogan a zástava visia na budove v Istantabule. Foto: TASR AP
Ankara 18. júla (TASR) - Turecké ministerstvo vnútra po piatkovom pokuse o vojenský prevrat prepustilo takmer 9000 zamestnancov. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na správy tureckých štátnych médií.

Ministerstvo celkovo ukončilo pracovný pomer s 8777 zamestnancami, medzi ktorými je i 30 guvernérov. Mimo služby boli postavené tisíce príslušníkov klasickej a vojenskej polície a pobrežnej stráže.

Zadržali aj vojenských predstaviteľov

Turecké úrady okrem toho zadržali a predviedli na výsluch 103 generálov a admirálov. V 41 prípadoch bola nariadená väzba pred začiatkom súdneho procesu.

Medzi zadržanými je aj bývalý veliteľ vojenského letectva Akin Öztürk, ktorého turecké úrady označili za vodcu junty stojacej za pokusom o prevrat.

Štát dnes nariadil všetkým zamestnancom verejnej správy, aby okamžite ukončili svoje dovolenky a vrátili sa do práce. Opatrenie sa týka viac ako troch miliónov zamestnancov, uviedla agentúra DPA.

Neúspešný pokus o prevrat v noci z 15. na 16. júla si vyžiadal viac ako 200 mŕtvych a 1400 zranených. Turecká vláda označuje za jedného z hlavných organizátorov prevratu moslimského duchovno Fehtullaha Gülena, ktorý žije v exile v USA. Gülen však akúkoľvek spojitosť s piatkovým pučom odmieta.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

VČERA - 22:13Zahraničné

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série "zlomyseľných" kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

VČERA - 19:14Zahraničné

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď).

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

VČERA - 17:16Zahraničné

Muža, ktorý násilne vnikol do budovy gymnázia v Litvínove, polícia zadržala krátko po krádeži peňaženky z auta.

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

VČERA - 15:13Zahraničné

Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v piatok poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

VČERA - 14:47Zahraničné

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.