• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

V USA sa znova strieľalo, zahynuli traja policajti

  • 22:08 17.07.2016
  • Baton Rouge
V USA sa znova strieľalo, zahynuli traja policajti

Zvyšní policajti sú v nemocnici v kritickom stave. Motív činu nie je bezprostredne známy.

Traja policajti zahynuli dnes pri streľbe v meste Baton Rouge v americkom štáte Louisiana a najmenej štyria ďalší utrpeli zranenia. Potvrdil to starosta mesta Kip Holden pre televíziu NBC News.

Policajti reagovali dopoludnia miestneho času na hlásenie o výstreloch na ceste neďaleko svojej stanice, kde ich zjavne "prepadol" najmenej jeden ozbrojenec, uviedol Holden. Podľa hovorcu polície ozbrojenca postrelili, jeho stav však bezprostredne nie je známy.

Svedok z blízkeho nákupného centra pre NBC News povedal, že pri streľbe policajti "padali" a snažili sa ukryť. Podľa zdroja CNN dostala polícia hlásenie o podozrivom mužovi s útočnou puškou.

Motív činu nie je zatiaľ jasný. Útok prišiel po zabití piatich policajtov v texaskom Dallase, ku ktorému došlo 7. júla počas protestu proti zastreleniu viacerých Afroameričanov príslušníkmi polície.

Polícia v Baton Rouge je v stave pohotovosti, odkedy jej príslušníci 5. júla zastrelili 37-ročného černocha Altona Sterlinga, čo vyvolalo v meste protesty. Tento týždeň v Baton Rouge zadržali štyroch ľudí pre obvinenia z prípravy vraždy policajtov.



Obama i Trump odsúdili útok na policajtov

Americký prezident Barack Obama odsúdil ako "zbabelý" útok dnešnú streľbu, pri ktorej v meste Baton Rouge v štáte Louisiana zahynuli traja policajti.

Jedného podozrivého zastrelili a ďalší dvaja môžu byť stále na úteku, vyplýva z vyjadrenia policajnej hovorkyne.

"Po druhý raz za dva týždne si policajti, ktorí každý deň vystavujú svoje životy za naše, robili svoju prácu, keď boli zabití pri zbabelom a hanebnom útoku. Tieto útoky proti verejným činiteľom, proti právnemu poriadku a proti civilizovanej spoločnosti musia skončiť," uviedol Obama vo vyhlásení.

Šéf Bieleho domu zdôraznil, že hoci motív nedeľňajšieho činu zatiaľ nie je známy, násilie voči príslušníkom polície nemožno nijako ospravedlniť. "Tieto útoky sú dielom zbabelcov, ktorí nehovoria v mene nikoho iného. Nenapravujú žiadne krivdy. Nepodporujú žiadnu vec," dodal Obama.

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump vo vyhlásení uviedol, že smúti za zabitými policajtmi a žiada zachovávanie práva a poriadku. Vinu však pripísal nedostatočnému vodcovstvu. "Koľko policajtov a ďalších ľudí musí zomrieť pre nedostatok vodcovstva v našej krajine?" vyhlásil.

Informácie priniesli agentúry AP a DPA.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šéf WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody o prístupe k pandémiám

Šéf WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody o prístupe k pandémiám

DNES - 6:03Zahraničné

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok apeloval na uzavretie celosvetovej dohody o zvládaní budúcich pandémií.

USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

VČERA - 22:13Zahraničné

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série "zlomyseľných" kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

VČERA - 19:14Zahraničné

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď).

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

VČERA - 17:16Zahraničné

Muža, ktorý násilne vnikol do budovy gymnázia v Litvínove, polícia zadržala krátko po krádeži peňaženky z auta.

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

VČERA - 15:13Zahraničné

Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v piatok poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.