• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
19°Bratislava

VIDEO: Vodič použil kamión ako zbraň: Najmenej 84 mŕtvych pri útoku v Nice

  • 7:26 15.07.2016
  • Paríž
VIDEO: Vodič použil kamión ako zbraň: Najmenej 84 mŕtvych pri útoku v Nice

Polícia vodiča nákladiaku, ktorý vo štvrtok večer vrazil do davu v Nice, zastrelila a následne v jeho aute objavila strelné zbrane, výbušniny aj granáty. Správu aktualizujeme.

Najmenej 84 osôb zahynulo pri útoku, ku ktorému došlo v noci na dnes v meste Nice na juhovýchode Francúzska. Mnohí ďalší ľudia utrpeli zranenia a prinajmenšom 18 osôb je v kritickom stave. Uviedol to dnes priamo z Nice francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, citovala ho agentúra DPA.


Vodič nákladiaku vrazil vo štvrtok večer okolo 22.30 h. úmyselne do davu ľudí oslavujúcich Deň dobytia Bastily na promenáde Promenade des Anglais. K incidentu došlo tesne po slávnostnom ohňostroji, uvádza spravodajská stanica BBC.

Podľa informácií francúzskej televízie BMF a regionálneho denníka Nice-Matin sa v jeho aute našiel preukaz totožnosti. Útočník Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, ktorého meno medzičasom už potvrdila aj polícia, sa narodil v roku 1985 v Tunisku. Dlhé roky však žil v juhofrancúzskom Nice. Pracoval ako vodič z povolania.

Vyšetrovatelia pri nákladnom aute, ktorého šofér s ním úmyselne vrazil do davu ľudí, ktorý vo štvrtok oslavoval francúzsky štátny sviatok. Foto: TASR AP


Polícia vodiča nákladiaku zastrelila a následne v jeho aute objavila strelné zbrane, výbušniny aj granáty. Identita usmrteného vodiča známa nie je. K útoku sa zároveň doposiaľ neprihlásila nijaká teroristická skupina.

Francois Holland Foto: TASR/AP


Podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda však nemožno poprieť, že útok má črty terorizmu. Francúzsky prezident zároveň dodal, že výnimočný stav, ktorý sa v krajine skončí 26. júla, bude hneď predĺžený o ďalšie tri mesiace.

Hollande zvolal kvôli útoku na dnes zasadenie krízového štábu v Paríži, po jeho skončení sa podľa informácií agentúry AP vydá do Nice. Francúzsky prezident uviedol, že okrem predĺženia výnimočného stavu plánuje do služby povolať rezervné zložky a posilniť policajné hliadky, a to najmä na francúzskych hraniciach.

Fico: Je to udalosť, ktorá bude opäť hýbať niekoľko mesiacov svetom

Summit ASEM medzi Európou a Áziou poznačil teroristický útok vo francúzskom meste Nice. Premiér Robert Fico, ktorý rokuje v Mongolsku s medzinárodnými lídrami, vyjadril ľútosť pozostalým.

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR/Michal Svítok


"Je mi veľmi ľúto všetkých obetí a všetkých ranených pri tomto odpornom teroristickom útoku. Rád by som prejavil Francúzom solidaritu," vyhlásil počas prebiehajúceho summitu slovenský premiér.

Zároveň priblížil, že od incidentu je v kontakte so slovenským veľvyslanectvom vo Francúzsku ako aj so slovenskými bezpečnostnými zložkami. V noci komunikoval aj so Slovenskou informačnou službou. "Budú prijaté opatrenia, ktoré robíme v súvislosti s podobnými útokmi. Rovnako ministerstvo vnútra je pripravené poskytnúť pre tých ľudí, ktorí sú v Nice a v okolí aj leteckú prepravu," avizoval Fico.

Premiér predpokladá, že aj svetoví lídri na summite budú tvrdšie reagovať na terorizmus vo svete.

"Je to udalosť, ktorá bude opäť hýbať niekoľko mesiacov nielen Európou, ale aj celým svetom, pretože útoky sa objavujú vo všetkých kútoch sveta," skonštatoval Fico.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

DNES - 19:01Zahraničné

Tisíce ľudí sa zhromaždili v nedeľu vo východomaďarskom meste Debrecín na demonštrácii proti vládnej strane Fidesz a kabinetu premiéra Viktora Orbána, ktorú zorganizoval jeho kritik Péter Magyar.

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

DNES - 18:39Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v nedeľu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas.

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

DNES - 16:20Zahraničné

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

DNES - 15:43Zahraničné

Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na MS vo Fínsku konečné štvrté miesto a zopakovali tak svoje umiestnenie spred roka.

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

DNES - 11:08Zahraničné

Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.