• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
19°Bratislava

Najvyšší súd zrušil texaský zákon obmedzujúci interrupcie

  • 9:07 28.06.2016
  • Washington
Najvyšší súd zrušil texaský zákon obmedzujúci interrupcie

Podľa agentúry Reuters je tento verdikt najvýznamnejším rozsudkom v prospech práva na umelé prerušenie tehotenstva v USA za viac ako dve desaťročia.

Americký najvyšší súd odmietol v pondelok zákon štátu Texas, ktorý v roku 2013 zaviedol striktné obmedzenia na výkon interrupčných zákrokov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej je tento verdikt najvýznamnejším rozsudkom v prospech práva na umelé prerušenie tehotenstva v USA za viac ako dve desaťročia.

Sudcovia osemčlenného najvyššieho súdu v pomere 5:3 odmietli zákon, ktorý pred tromi rokmi presadili texaskí republikáni. K štvorici liberálnych sudcov sa pridal aj jeden z konzervatívnych kolegov.

Podľa názoru väčšiny sudcov legislatíva z roku 2013 neprimerane zaťažovala ženy, ktoré si uplatňovali právo na interrupciu na základe ústavou zaručeného práva na súkromie. Toto právo vyplýva z prelomového verdiktu v spore Roe vs. Wade z roku 1973, ktoré vyústilo vo faktické povolenie interrupčných zákrokov na celom území USA.

Texaský zákon na najvyššej federálnej súdnej inštancií napadli poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, podľa ktorých reštrikcie bezdôvodne regulovali a komplikovali fungovanie interrupčných kliník a vytvárali tlak na ich uzavretie. Úrady štátu Texas zákon bránili poukazovaním na potrebu ochrany zdravia žien.

Texaských poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v spore pred najvyšším súdom podporila aj administratíva demokratického prezidenta USA Baracka Obamu. Tá pondelkový verdikt privítala a zdôraznila, že obmedzenia platné v Texase protiústavne obmedzovali reprodukčnú slobodu žien.

Pondelkový verdikt najvyššieho súdu môže podľa agentúry Reuters potenciálne viesť k zrušeniu interrupčných obmedzení aj v iných konzervatívnych štátoch USA.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V rieke Tisa sa utopili traja mladíci

V rieke Tisa sa utopili traja mladíci

DNES - 17:00Zahraničné

Podľa pohraničnej stráže sa mladíci pokúšali preplávať hranice.

Ukrajina preveruje možnú účasť KĽDR na dodávkach balistických striel Rusku

Ukrajina preveruje možnú účasť KĽDR na dodávkach balistických striel Rusku

DNES - 16:04Zahraničné

Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že preskúmala trosky 21 z približne 50 balistických striel vypálených Ruskom od konca decembra do konca februára.

Štvorročné  dievčatko sa udusilo párkom v rožku

Štvorročné dievčatko sa udusilo párkom v rožku

DNES - 15:31Zahraničné

Dievčatku nepomohla ani rýchla pomoc okolostojacich. Polícia na mieste vypočula svedkov.

Putin zložil prezidentský sľub a prisľúbil: Spolu zvíťazíme

Putin zložil prezidentský sľub a prisľúbil: Spolu zvíťazíme

DNES - 12:02Zahraničné

Vladimir Putin zložil v utorok v Moskve prezidentský sľub a ujal sa svojho piateho funkčného obdobia na čele Ruskej federácie.

Vo veku 30 rokov zomrel dvojnásobný majster Európy Pieliešenko

Vo veku 30 rokov zomrel dvojnásobný majster Európy Pieliešenko

DNES - 11:25Zahraničné

Na olympiáde v Riu de Janeiru skončil tesne pod stupňami víťazov na 4. priečke.