• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
11°Bratislava

V obchodoch sa našli konské lazane, preveria jedálne

  • 15:26 26.02.2013
V obchodoch sa našli konské lazane, preveria jedálne

Úrad verejného zdravotníctva potvrdil výskyt konskej DNA vo výrobku Lasagne Bolognese Nowaco, v ktorom sa malo nachádzať iba hovädzie mäso.

V utorok o tom informovala hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická.

Všetky šarže spomínaného výrobku sa podľa jej slov momentálne sťahujú z predaja. "Keďže sa uvedený výrobok ešte môže nachádzať v obchodnej sieti na území Slovenskej republiky, odporúčame spotrebiteľom, aby tento výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali a prípadne ho vrátili späť do miesta predaja," uviedol hlavný hygienik Ivan Rovný.

Ak spotrebiteľ odhalí takýto výrobok na trhu, prípadne v zariadení spoločného stravovania, ÚVZ odporúča obrátiť sa na príslušný kontrolný orgán, čiže príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Škandál s konským mäsom, ktorý sa dotýka stále väčšieho počtu krajín EÚ, prepukol v polovici januára v Británii a Írsku, keď potravinová inšpekcia objavila konskú DNA v mrazených hovädzích hamburgeroch. Viaceré veľké spoločnosti ako Tesco alebo Burger King v reakcii prestali odoberať mäso od írskych dodávateľov.

Konské mäso sa začiatkom týždňa objavilo aj v mäsových guľkách v českej predajni nábytkárskej siete IKEA, do predaja sa však nedostala, a to ani na Slovensku. IKEA na Slovensku však pre istotu poslala vzorky všetkých mäsových výrobkov na analýzu nezávislému laboratóriu.

Obrazom: Pozrite si podozrivé lazane, ktoré sťahujú z predaja


Pre kauzu konského mäsa skontrolujú jedálne

Úrad verejného zdravotníctva bude pre kauzu výrobkov z konského mäsa kontrolovať zariadenia spoločného stravovania. Ako uviedla hovorkyňa úradu Lenka Skalická, kontroly budú zamerané na výskyt nevyhovujúceho výrobku a overenie jeho stiahnutia z trhu.

"O výsledkoch kontroly budeme verejnosť informovať," uviedla. Hlavný hygienik nariadil kontrolu v zariadeniach spoločného stravovania, v ktorých vykonávajú štátny zdravotný dozor orgány verejného zdravotníctva, pretože aj tam boli distribuované výrobky s konským mäsom.

Skalická pripomína, že 22. februára boli Úradu verejného zdravotníctva zaslané z národného kontaktného bodu pre Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá v Slovenskej republike zistenia Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Novom Meste nad Váhom, z ktorých vyplynulo, že v mraziarenskom sklade novomestskej spoločnosti zistili 40 kartónov výrobku Lasagne Bolognese NOWACO, ktoré mali v označení uvedené len hovädzie mäso.

"Výrobok bol s pozitívnym výsledkom vyšetrený v Štátnom veterinárnom ústave v Prahe na prítomnosť konskej DNA," dodala Skalická. V súčasnosti všetky šarže tohto výrobku sťahujú z trhu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump prisľúbil zrušiť environmentálne opatrenia Bidenovej administratívy

Trump prisľúbil zrušiť environmentálne opatrenia Bidenovej administratívy

VČERA - 18:35Ekonomické

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump na stretnutí s vysokými manažérmi amerických ropných firiem prisľúbil zrušiť desiatky environmentálnych predpisov a opatrení administratívy Joea Bidena.

Výber daní je v ohrození, varuje prezident finančnej správy Jozef Kiss

Výber daní je v ohrození, varuje prezident finančnej správy Jozef Kiss

VČERA - 15:20Ekonomické

Situácia s informačnými systémami finančnej správy nie je dobrá, čo by mohlo ohrozovať napríklad výber spotrebných daní.

Japonská spoločnosť Nippon Steel plánuje dokončiť kúpu U.S. Steel do konca roka

Japonská spoločnosť Nippon Steel plánuje dokončiť kúpu U.S. Steel do konca roka

VČERA - 12:07Ekonomické

Popredný japonský výrobca ocele, Nippon Steel, sa drží svojho plánu uzavrieť do konca roka dohodu o kúpe U.S. Steel, napriek odporu voči transakcii v USA.

Prezidentka podpísala opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia

Prezidentka podpísala opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia

VČERA - 11:54Ekonomické

Prezidentka podpísala zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže.

Ceny nehnuteľností pokračovali v poklese aj v 1. štvrťroku 2024

Ceny nehnuteľností pokračovali v poklese aj v 1. štvrťroku 2024

VČERA - 9:44Ekonomické

V prvom kvartáli tohto roka klesli ponukové ceny nehnuteľností medzištvrťročne o 0,4 %.