• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
16°Bratislava

Kto je kto v tábore priaznivcov a odporcov členstva v EÚ

  • 16:10 19.06.2016
  • Brusel
Kto je kto v tábore priaznivcov a odporcov členstva v EÚ

Ani v strane Davida Camerona nie sú všetci na strane zástancov britského členstva v EÚ. Prečítajte si, ktorí sú hlavní politickí hráči v kampani pred referendom.

Týždeň pred referendom o zotrvaní Británie v Európskej únii priniesla belgická rozhlasová a televízna stanica prehľad o tom, kto sú hlavní politickí hráči ovplyvňujúci kampaň pred historickým hlasovaním z 23. júna.

IN
V tábore "IN", čiže priaznivcov udržania krajiny v EÚ, je na prvom mieste premiér David Cameron, ktorý sa o vypísanie referenda pričinil. V roku 2015 sľúbil voličom, že ak jeho strana vyhrá voľby, usporiada referendum o EÚ, aby tak upokojil euroskeptické hlasy v radoch svojej Konzervatívnej strany. Premiér sa po dohode s lídrami zvyšných 27 krajín únie o úprave vzťahov na linke Londýn-Brusel stal horlivým zástancom udržania Spojeného kráľovstva v 28-člennom spoločenstve.

Jeho politický osud je spojený s hlasovaním v referende. Cameron by v prípade brexitu zrejme prišiel o súčasnú pozíciu na Downing Street 10. Bývalý britský minister spravodlivosti Ken Clarke z tábora konzervatívcov uviedol, že schválenie vystúpenia z EÚ by znamenalo, že Cameron sa vo svojej funkcii neudrží "ani 30 sekúnd". Podobný osud mu možno hrozí aj v prípade, ak tábor priaznivcov v referende vyhrá, ale iba s nepatrným rozdielom hlasov.

Do tábora prívržencov zotrvania v únii patrí aj líder hlavnej opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn, ktorý sa dlhší čas nevyjadroval, ku ktorej strane sa prikloní. Nakoniec Britov vyzval, aby hlasovali za zotrvanie v EÚ, ktorá síce nie je "dokonalá", ale "ochraňujúca". Corbyn, ktorý sa považuje za euroskeptika, pripustil, že EÚ Britom "prináša investície, zamestnanosť a ochranu pracovníkov a spotrebiteľov".

Na zotrvanie ostrovnej krajiny v únii vyzvalo aj šesť predošlých vodcov Labouristickej strany.

Novým silným hlasom pre priaznivcov EÚ je nedávno zvolený starosta Londýna Sadiq Khan. Labouristický politik uzavrel 30. mája dohodu s Cameronom, aby spoločne vystupovali za zachovanie britského členstva v únii. Khan sa tiež môže "zviesť" na prípadnom úspechu tohto tábora v referende, podľa niektorých analytikov by mohol na čele strany nahradiť Corbyna.

Za udržanie Spojeného kráľovstva v EÚ volá tiež škótska premiérka a šéfka Škótskej národnej strany (SNP) Nicola Sturgeonová. Vyhlásila, že je proti brexitu, avšak v prípade opačného názoru voličov a zániku britského členstva v EÚ by to bol vážny dôvod na vypísanie nového škótskeho referenda o nezávislosti, pretože Škótsko túži zostať v Európskej únii.

OUT
Hlavným hlasom v tábore "OUT", volajúcim po odchode z EÚ, je bývalý starosta Londýna Boris Johnson. Britov vyzýva, aby "znovu získali kontrolu" nad svojou krajinou. BoJo, ako ho nazvali médiá, občas vo svojich vyhláseniach "prestrelí", ako v máji, keď povedal, že Brusel sa chová ako Adolf Hitler a snaží sa vytvoriť superštát.

V prípade brexitu by práve konzervatívec Johnson mohol nahradiť Camerona vo funkcii premiéra.

Europoslanca a lídra eurofóbnej a protiimigrantskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faragea počuť aj v Bruseli, aj v Londýne. Na odchode krajiny z EÚ postavil svoju politickú kariéru, nepodarilo sa mu však spojiť sily s Johnsonom. Ak dôjde k brexitu, o dva roky skončí ako europoslanec a ocitne sa "bez práce", keďže v Británii sa nedostal do žiadneho voleného úradu.

RTBF pripomenula, že v tábore odporcov členstva v EÚ sú aj ďalší prominentní politici z vládnucej Konzervatívnej strany ako minister spravodlivosti Michael Gove, minister práce Iain Duncan Smith, minister športu a médií John Whittingdale, zástupca vlády v parlamente Chris Grayling, štátna tajomníčka pre Severné Írsko Theresa Villiersová a tiež ministerka pre zamestnanosť Priti Patelová.

Stranícki "rebeli", ktorí nesúhlasia s Cameronovou líniou, stavili svoj politický osud na výsledok referenda. V prípade výhry tábora priaznivcov budú musieť vyvodiť politickú zodpovednosť.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo veku 30 rokov zomrel dvojnásobný majster Európy Pieliešenko

Vo veku 30 rokov zomrel dvojnásobný majster Európy Pieliešenko

DNES - 11:25Zahraničné

Na olympiáde v Riu de Janeiru skončil tesne pod stupňami víťazov na 4. priečke.

UNICEF: Vyše 600.000 detí v Rafahu je ohrozených ďalšou katastrofou

UNICEF: Vyše 600.000 detí v Rafahu je ohrozených ďalšou katastrofou

DNES - 7:38Zahraničné

Približne 600.000 deťom v meste Rafah na juhu Pásma Gazy hrozí "ďalšia katastrofa", varoval v pondelok Detský fond OSN (UNICEF).

Pápež vyzval nových členov Švajčiarskej gardy, aby pestovali komunitný život

Pápež vyzval nových členov Švajčiarskej gardy, aby pestovali komunitný život

DNES - 6:26Zahraničné

Do pápežskej Švajčiarskej gardy v pondelok slávnostnou prísahou vstúpilo 34 nových členov, vďaka ktorým sa najmenšia armáda na svete vrátila do plného stavu.

EÚ, Kanada ani Británia nevyšlú svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu

EÚ, Kanada ani Británia nevyšlú svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu

DNES - 6:08Zahraničné

Neúčasť avizovalo aj Nemecko a Česká republika.

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

VČERA - 22:06Zahraničné

Izrael podnikol v pondelok večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy.