• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
15°Bratislava

Politici po smrtiacom útoku na poslankyňu obnovujú referendovú kampaň

  • 16:29 19.06.2016
  • Londýn
Politici po smrtiacom útoku na poslankyňu obnovujú referendovú kampaň

Premiér David Cameron vystúpi vo večerných hodinách v televízii, aby odpovedal na otázky divákov.

Štyri dni pred referendom o budúcnosti členstva Británie v EÚ obnovujú tamojší politici kampaň za vystúpenie či zotrvanie, ktorú prerušili vo štvrtok po smrtiacom útoku na labouristickú poslankyňu Jo Coxovú.

Premiér David Cameron, ktorý sa zasadzuje za pokračovanie členstva v EÚ, vystúpi vo večerných hodinách v televízii, aby odpovedal na otázky divákov. Verejné vystúpenie má naplánované aj minister spravodlivosti Michael Gove, ktorý je podporovateľom tzv. brexitu, informuje agentúra DPA.

Britský premiér David Cameron Foto: TASR/AP
Cameron sa obracia na nerozhodnutých voličov aj v článku, ktorý zverejnil nedeľník The Sunday Telegraph, pričom ich vyzýva, aby uprednostnili "tolerantnú a liberálnu Britániu". Protikladom je podľa neho vízia Nigela Faragea, vodcu britských euroskeptikov, keďže "vracia Britániu nazad, viac rozdeľuje, než zjednocuje, a spochybňuje pohnútky každého, kto prijme odlišný názor".

"Ak neviete, nechoďte," odkázal Cameron tým, ktorí sa stále nevedia rozhodnúť pre niektorú z možností.

Premiér v dnešnom článku zároveň vyjadril poctu zavraždenej poslankyni Coxovej, ktorú počas kampane proti brexitu smrteľne postrelil nezamestnaný muž sympatizujúci s pravicovými extrémistickými skupinami. Coxová bola podľa Camerona "najlepším stelesnením Británie ako krajiny, ktorá je slušná a súcitná, snaží sa urobiť svet lepším".

Cameron, ktorý je lídrom britskej Konzervatívnej strany, sa zúčastnil v piatok na spomienkovom zhromaždení venovanom Coxovej spoločne s vodcom opozičných labouristov Jeremym Corbynom, ktorý je takisto podporovateľom zotrvania Británie v EÚ.

Podľa DPA sa teraz "s napätím" očakáva odpoveď na otázku, či oba tábory kampane zmiernia svoju rétoriku napriek tomu, že do referenda zostáva už iba niekoľko dní.

Cameron sa predtým vyjadril pre časopis The Times Magazine, že v prípade schválenia brexitu v referende nemieni odstúpiť z funkcie. "Nebude to žiadny rozsudok nado mnou, nech už je výsledok akýkoľvek," cituje premiéra DPA.

Líder UKIP: Jej vražda zastavila obrátky našej kampane za brexit

Nigel Farage Foto: TASR/AP
Vražda labouristickej političky, obhajkyne členstva Británie v EÚ a prisťahovalcov Jo Coxovej zastavila obrátky, ktoré nabrala kampaň za odchod krajiny z únie, teda za brexit. Vyhlásil to dnes líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage.

V britskej televízii ITV Farage na otázku o dôsledkoch vraždy Coxovej odpovedal: "Naša kampaň naberala obrátky až do tejto hroznej tragédie. Má to vplyv na každého, na celú kampaň."

Farage však vyjadril istotu, že ľudia, ktorí sa už rozhodli hlasovať za brexit, sa na referende vo štvrtok 23. júna zúčastnia. "Pretože chcú mať svoju vlastnú krajinu znova pod kontrolou," dodal.

Prieskumy verejnej mienky počas víkendu ukázali, že tesne vedú zástancovia zotrvania Británie v EÚ; niekoľko prieskumov ku koncu pracovného týždňa však naznačovali príklon voličov k odchodu krajiny z únie, napísala dnes v správe svetová agentúra DPA.

Z vraždy 41-ročnej labouristickej poslankyne Coxovej zo štvrtka 16. júna bol obvinený nezamestnaný Thomas Mair (52), ktorý sympatizoval s rasistickými a pravicovými extrémistickými skupinami a v minulosti trpel duševným ochorením.

Obvinený Mair sa v sobotu prvýkrát postavil pred westminsterský súd v Londýne a predstavil sa menom "Smrť zradcom, slobodu Británii". Odmietol uviesť svoje pravé meno, adresu a dátum narodenia.

Zástupkyňa predsedu súdu Emma Arbuthnotová podľa agentúry AP vyhlásila, že "vzhľadom na to, aké meno uviedol obvinený, mala by sa vypracovať psychiatrická správa" o jeho zdravotnom stave.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Biely dom kritizuje uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy

Biely dom kritizuje uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy

VČERA - 21:44Zahraničné

Biely dom v utorok označil za neprijateľné uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy. Reagoval na kroky Izraela, ktorý v posledných dňoch uzavrel priechody Rafah a Kerem Šalom.

Poľský minister obrany varoval pred ruskými hrozbami v Európe

Poľský minister obrany varoval pred ruskými hrozbami v Európe

VČERA - 20:20Zahraničné

Poľské bezpečnostné služby sú v plnej pohotovosti pre hrozbu bombových útokov a záškodníckych akcií zo strany Ruska na území Európy. V utorok to vyhlásil poľský minister obrany.

Biden upozornil na nárast antisemitizmu v Spojených štátoch i vo svete

Biden upozornil na nárast antisemitizmu v Spojených štátoch i vo svete

VČERA - 19:44Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

V rieke Tisa sa utopili traja mladíci

V rieke Tisa sa utopili traja mladíci

VČERA - 17:00Zahraničné

Podľa pohraničnej stráže sa mladíci pokúšali preplávať hranice.

Ukrajina preveruje možnú účasť KĽDR na dodávkach balistických striel Rusku

Ukrajina preveruje možnú účasť KĽDR na dodávkach balistických striel Rusku

VČERA - 16:04Zahraničné

Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že preskúmala trosky 21 z približne 50 balistických striel vypálených Ruskom od konca decembra do konca februára.