• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
16°Bratislava

Traja zadržaní pri protiteroristických raziách ostanú vo väzbe

  • 21:07 18.06.2016
  • Brusel
Traja zadržaní pri protiteroristických raziách ostanú vo väzbe

Muži vo veku 27, 29 a 40 rokov patrili k celkovo 12 osobám, ktoré polícia zatkla pri raziách v noci na dnes. Všetci traja sú belgickí občania.

Po rozsiahlej protiteroristickej operácii s desiatkami domových prehliadok ponechali belgické úrady vo väzbe troch zo zadržaných podozrivých, ktorých obvinili z pokusu o "teroristickú vraždu" a z účasti na aktivitách teroristickej skupiny. Oznámila to dnes večer federálna prokuratúra v Bruseli.

Muži vo veku 27, 29 a 40 rokov patrili k celkovo 12 osobám, ktoré polícia zatkla pri raziách v noci na dnes. Všetci traja sú belgickí občania. Zvyšných deviatich po vypočutí znova prepustili, informovali tlačové agentúry DPA a AP.

Belgické orgány uskutočnili v noci na dnes protiteroristické razie v 16 lokalitách, prevažne na území hlavného mesta a v jeho okolí. Prehľadali pri nich 40 domov a 152 garáží a zadržali 12 podozrivých - z celkovo 40 ľudí, ktorých po operácii vypočúvali. Podľa úradov si situácia vyžadovala "okamžitý zásah" vzhľadom na obavy z bezprostredne hroziaceho teroristického útoku.

Podľa niektorých médií mohli byť terčom stretnutia futbalových fanúšikov, ktorí dnes po celom Belgicku sledovali televízny prenos zápasu belgického tímu proti Írsku na majstrovstvách Európy v susednom Francúzsku. Belgicko vyhralo 3:0 a počas zápasu neboli hlásené vážnejšie incidenty.

Belgický premiér Charles Michel zvolal dnes bezpečnostnú radu štátu, na ktorej sa zúčastnili ministri obrany, spravodlivosti, vnútra a zahraničných vecí. Po zasadnutí vyhlásil, že krajina bude naďalej "veľmi ostražitá, hodinu za hodinou", ale v Belgicku zostane v platnosti druhý najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom. To znamená, že hrozba útoku "je možná a pravdepodobná", dodal Michel.

Belgicko má takýto stupeň ohrozenia od vlaňajších novembrových útokov v Paríži, keďže niektorí z ich páchateľov boli belgickými občanmi alebo žili v Bruseli. Navyše, útoky z 22. marca na bruselské letisko a stanicu metra si vyžiadali 32 ľudských životov.

Premiér Michel a viacerí ministri, vrátane šéfov rezortov vnútra a spravodlivosti, dostali po nekonkretizovaných hrozbách od piatka mimoriadnu osobnú ochranu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Biely dom kritizuje uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy

Biely dom kritizuje uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy

DNES - 21:44Zahraničné

Biely dom v utorok označil za neprijateľné uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy. Reagoval na kroky Izraela, ktorý v posledných dňoch uzavrel priechody Rafah a Kerem Šalom.

Poľský minister obrany varoval pred ruskými hrozbami v Európe

Poľský minister obrany varoval pred ruskými hrozbami v Európe

DNES - 20:20Zahraničné

Poľské bezpečnostné služby sú v plnej pohotovosti pre hrozbu bombových útokov a záškodníckych akcií zo strany Ruska na území Európy. V utorok to vyhlásil poľský minister obrany.

Biden upozornil na nárast antisemitizmu v Spojených štátoch i vo svete

Biden upozornil na nárast antisemitizmu v Spojených štátoch i vo svete

DNES - 19:44Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

V rieke Tisa sa utopili traja mladíci

V rieke Tisa sa utopili traja mladíci

DNES - 17:00Zahraničné

Podľa pohraničnej stráže sa mladíci pokúšali preplávať hranice.

Ukrajina preveruje možnú účasť KĽDR na dodávkach balistických striel Rusku

Ukrajina preveruje možnú účasť KĽDR na dodávkach balistických striel Rusku

DNES - 16:04Zahraničné

Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že preskúmala trosky 21 z približne 50 balistických striel vypálených Ruskom od konca decembra do konca februára.