• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
14°Bratislava

Slováci môžu oddnes hlasovať za to, čo sa im zdá krásne

  • 16:51 07.06.2016
  • Bratislava
Slováci môžu oddnes hlasovať za to, čo sa im zdá krásne

Ide o nový projekt, ktorý sa má rozbehnúť počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Obyvatelia Slovenska sa môžu oddnes zapojiť do Hľadania krásy. Tento multimediálny projekt, ktorého gestorom je Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí a Ministerstvo kultúry SR, bude Slovensko reprezentovať v Európe počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, ktoré sa začne 1. júla. Slovenské centrum dizajnu a umelecké duo Ové Pictures spustilo zaujímavú webovú galériu a generátor GIFov, do ktorej môže svojim "gifkom" prispieť každý.

"Naše historicky prvé predsedníctvo v Rade EÚ je jedinečnou príležitosťou na prezentáciu slovenských diel výtvarníkov, dizajnérov či talentovaných kreatívcov. Našou ambíciou je odprezentovať to najlepšie zo slovenského umenia a kultúry európskej a svetovej verejnosti," povedal Milan Zachar, generálny riaditeľ Sekretariátu predsedníctva SR v Rade EÚ.

Autorky umeleckého projektu Hľadanie krásy (Searching for beauty), riaditeľka Slovenského centra dizajnu (SCD) a kurátorka Mária Rišková, spolu s Ové Pictures - Michaelou Čopíkovou a Veronikou Obertovou, sa rozhodli rozohrať hru so zapojením verejnosti. Na webovej stránke www.hladaniekrasy.sk, tzv. galérii GIFov vyzývajú ľudí, aby ukázali, čo sa im zdá v súčasnosti krásne.

"Chceme vidieť obrazy novej krásy, ktorú okolo seba musíme stále objavovať. Namiesto Slovenska ako idealizovanej folklórnej krajiny vychádzame z reálneho prostredia, v ktorom žijeme a vytvárame si k nemu emocionálne väzby, napríklad aj sídlisko," vysvetlila kurátorka.

GIF je krátky animovaný formát digitálnej grafiky, s obľubou využívaný na sociálnych sieťach. Samotné vytváranie GIFov z fotografií alebo videa vďaka GIF generátoru naučí aj laika "zhmotniť" svoju predstavu krásy a pridať ju na stránku. Jednou z motivácií prečo sa zapojiť, je aj to, že web sa dostane do pozornosti celej Európskej únie vďaka svojej anglickej verzii www.searchingforbeauty.eu. Slováci tak budú konfrontovať svoje predstavy o kráse s predstavami iných európskych národov.

Hľadanie krásy je okrem webovej galérie aj multimediálna výstava. Ové Pictures v nej pracujú s interaktívnymi objektmi, ktoré vychádzajú zo starodávnych optických hračiek stojacich na počiatku animácie a filmu. Slávnostné otvorenie putovnej výstavy bude 11. júla v bruselskom Parlamentáriu, návštevníckom centre Európskeho parlamentu. Zaujímavosťou je, že pre výstavu sa steny v galérii Parlamentária premaľujú načierno. Slovenský projekt sa prestaví neskôr v Amsterdame a Linzi a začiatkom roka 2017 aj na Slovensku - v Bratislave.

"Internetová stránka aj výstava majú spoločnú tému, ktorou je Hľadanie krásy. Na výstave budú vystavené interaktívne objekty, vychádzame zo starých optických hračiek, komunikujeme o tejto téme, zároveň súčasťou výstavy bude webová stránka, kde budú pridávané gify na rovnakú tému. Web je priamo spojený s výstavou, nie je to ďalšia časť, ktorá s tým nefunguje. Web je určený pre všetkých, každý sa môže zapojiť a prispieť do témy, o ktorú sa my autorsky zaujímame," povedala pre TASR jedna z dvojice autoriek Veronika Obertová. Podľa jej ďalších slov je web urobený aj pre tých, ktorí nemajú počítačovú zručnosť, na vloženie postačí jeden klik.

"Zadefinovali sme si univerzálnu tému výstavy, nie je len o Slovensku, hľadanie krásy je univerzálna téma pre ľudí v celej Európskej únii aj na celom svete. Každý má na túto tému svoju odpoveď, ktorú na tejto výstave ponúkame aj my. Tá má inšpirovať ľudí, aby aj oni hľadali svoju krásu,"
dodala pre TASR druhá z dvojice autoriek Michaela Čopíková.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

VČERA - 21:01Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

VČERA - 18:41Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

VČERA - 6:49Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

21:20 30.04.2024Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.