• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
14°Bratislava

Kurz eura sa pohybuje nad úrovňou 1,13 USD/EUR

  • 19:47 06.06.2016
  • Frankfurt nad Mohanom
Kurz eura sa pohybuje nad úrovňou 1,13 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny sa drží nad hranicou 1,13 USD/EUR. Investori sú opatrní pred dôležitým prejavom šéfky americkej centrálnej banky (Fed) Janet Yellenovej. Informovala o tom agentúra DPA.

Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,1353 USD, teda približne pri rovnakom kurze ako ráno. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1349 (v piatok: 1,1154) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8811 (0,8965) eura.

Investori na devízovom trhu sa aktuálne plne sústredia na vývoj menovej politiky v USA. Šéfka Fedu Janet Yellenová bude mať dnes večer prejav o vývoji ekonomiky a smerovaní menovej politiky v USA. Trh s napätím očakáva jej vystúpenie, pretože piatkové (3. 6.) slabé údaje z amerického trhu práce prudko znížili očakávania rýchleho zvýšenia úrokových sadzieb v USA. Väčšina investorov nepočíta s tým, že Fed bude už v júni pokračovať v cykle sprísňovania menovej politiky, ktorú spustil koncom vlaňajška.

Nízke objednávky v nemeckom priemysle nemali žiaden vplyv na vývoj na devízovom trhu. V apríli nové objednávky výrazne klesli, čo však prišlo po ich prudkom náraste v marci. Bankoví experti to považujú za signál spomalenia rastu v 2. kvartáli.

Kľúčový nemecký index Dax vzrástol

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Nemecká burza odštartovala nový týždeň miernym nárastom. Informovala o tom agentúra DPA.

Kľúčový nemecký akciový index Dax si dnes pripísal 0,18 % a uzavrel obchodovanie na úrovni 10.121,08 bodu. V posilnení indexu nezabránil ani nečakane výrazný pokles objednávok v nemeckom priemysle. Obchodovanie však bolo relatívne slabé. Expert firmy CMC Marktes Jochen Stanzl varoval pred preceňovaním dnešného nárastu. "Dnešné zotavenie indexu Dax o pár bodov je len reakciou na piatkové straty, nič viac."

Index MDax, na ktorom sú kótované stredne veľké nemecké firmy, sa dnes zvýšil o 0,52 % na 20.634,24 bodu. Technologický index TecDax, naopak, klesol o 0,29 % na 1683,41 bodu.

Investori po zatvorení európskych búrz netrpezlivo čakajú na prejav šéfky americkej centrálnej banky (Fed) Janet Yellenovej vo Philadelphii, ktorý je naplánovaný na 18.30 SELČ. Účastníci trhu očakávajú signály, kedy bude Fed pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

VČERA - 20:48Domáce

Muž, ktorý popri ceste tlačil bicykel, nemal šancu prežiť.

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

VČERA - 20:18Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala v utorok novelu zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

VČERA - 19:06Domáce

Vodič motocykla mal prechádzať cez križovatku, keď mu do cesty vošiel kamión.

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

VČERA - 18:30Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách.

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

VČERA - 18:01Domáce

Opoziční poslanci Národnej rady SR tvrdia, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pri novelách v parlamente obchádza štandardný legislatívny proces.