• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
15°Bratislava

Šéf parlamentu bude hľadať podporu pre kandidatúru M. Lajčáka

  • 16:31 01.06.2016
  • Bratislava
Šéf parlamentu bude hľadať podporu pre kandidatúru M. Lajčáka

Podľa predsedu NR SR A. Danka, hlas Slovenska má zaznieť silno a je dôležité, aby sme celospoločenskú podporu potvrdili aj zahranično-politickou.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) bude pri rozhovoroch so zahraničnými kolegami hľadať podporu pre ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD), ktorý kandiduje na post generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN).

"Potrebujeme, aby hlas Slovenska zaznel silno a je dôležité, aby sme celospoločenskú podporu potvrdili aj zahranično-politickou," povedal po dnešnom stretnutí s predsedom parlamentu Nórskeho kráľovstva Olemicom Thommessenom.

Thommessen označil Lajčáka za dobrého kandidáta, nepovedal však, či má podporu Nórska. "Túto otázku zodpovie skôr náš minister zahraničných vecí. Ale všimli sme si, že máte veľmi dobrého kandidáta," poznamenal Thommessen.

Lajčák je jedenástym kandidátom na generálneho tajomníka OSN. Jeho nomináciu schválila slovenská vláda. Meno Pan Ki-Munovho nástupcu by svet mal poznať v októbri tohto roka, keď bude predsedať Bezpečnostnej rade OSN Rusko. Nový generálny tajomník by mal vystriedať súčasného 1. januára 2017 a bude deviatym v poradí.

A. Danko ocenil nórsku finančnú pomoc

Nórsko je veľkým vzorom v oblasti dodržiavania ľudských práv, pomoci, v úrovni demokracie a v správaní sa k okolitým štátom. Povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko po dnešnom stretnutí s predsedom Parlamentu Nórskeho kráľovstva Olemicom Thommessenom.

Danko ocenil nórsku finančnú pomoc prostredníctvom finančného mechanizmu EHP. "Vyjadril som obrovskú vďaku za to, že sme štátom, kde nórske spoločnosti v nie malej miere investujú, a tým napomáhajú aj chodu nášho štátu," uviedol Danko.

Vyzdvihol aj vzájomnú spoluprácu krajín v oblasti vzdelávania. Šéf slovenského parlamentu by zároveň prijal ešte intenzívnejšiu spoluprácu v oblasti spoločných projektov vo výskume, rozvoji, inováciách. Partneri hovorili aj o Ukrajine a utečencoch.

Dobré vzťahy Slovenska a Nórska potvrdil aj Thommessen. Je rád, že Slovensko, hoci je to malá krajina, bude predsedať Rade Európskej únie. Úniu podľa neho čakajú veľké výzvy. "Európa a EÚ stoja pred veľkými výzvami. Je to otázka bezpečnosti, migračná kríza a ide aj o vybudovanie prosperity a silného ekonomického rastu, ktorý zabezpečí blahobyt pre občanov," povedal Thommessen.

Partneri sa vo štvrtok spoločne pozrú aj do Múzea holokaustu v Seredi. Danko verí, že stretnutia predstaviteľov oboch krajín pomôžu lepšie sa spoznať a pochopiť sa.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

VČERA - 20:48Domáce

Muž, ktorý popri ceste tlačil bicykel, nemal šancu prežiť.

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

VČERA - 20:18Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala v utorok novelu zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

VČERA - 19:06Domáce

Vodič motocykla mal prechádzať cez križovatku, keď mu do cesty vošiel kamión.

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

VČERA - 18:30Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách.

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

VČERA - 18:01Domáce

Opoziční poslanci Národnej rady SR tvrdia, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pri novelách v parlamente obchádza štandardný legislatívny proces.