• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Dôvera pri elektronických transakciách v EÚ by sa mala posilniť

  • 17:13 25.05.2016
  • Bratislava
Dôvera pri elektronických transakciách v EÚ by sa mala posilniť

Zákon mal byť podľa pôvodného návrhu prerokovávaný v skrátenom legislatívnom konaní, aby nadobudol účinnosť 1. júla.

Dôvera pri elektronických transakciách na vnútornom trhu Európskej únie (EÚ) by sa mala posilniť. Počíta s tým nový zákon o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu, ktorý dnes schválila vláda. Slovensko právnou normou reaguje na nariadenie EÚ z roku 2014. Zákon má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia, teda zverejnením v Zbierke zákonov.

Zákon o dôveryhodných službách vypracoval Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Do slovenskej legislatívy sa ním premieta nariadenie EÚ o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu (eIDAS) z roku 2014. Účelom zákona je dosiahnuť súlad vnútroštátneho právneho poriadku s týmto nariadením.

"Cieľom nariadenia eIDAS je posilniť dôveru pri elektronických transakciách na vnútornom trhu vytvorením spoločného základu pre bezpečné elektronické interakcie medzi občanmi, podnikmi a orgánmi verejnej správy, čím sa zvýši účinnosť verejných a súkromných online služieb, elektronického podnikania a elektronického obchodu v Európskej únii," uvádza sa v návrhu.

Pre dosiahnutie tohto cieľa nariadenie vytvára podmienky pre vzájomné uznávanie kľúčových cezhraničných prostriedkov komunikácie, ako sú elektronická identifikácia, elektronické dokumenty, elektronické podpisy a elektronické doručovacie služby. Nariadenie ruší európsku smernicu z roku 1999 upravujúcu oblasť elektronického podpisu a vytvára rámec pre bezpečné a dôveryhodné elektronické transakcie na vnútornom trhu EÚ.

V zákone o dôveryhodných službách je podľa NBÚ upravené iba to, čo nariadenie eIDAS výslovne ponecháva na vnútroštátnu úpravu. Právna norma ruší v súčasnosti platný zákon z roku 2002 o elektronickom podpise a prináša niekoľko zmien. Ide v nej o zosúladenie postupov v poskytovaní dôveryhodných služieb a zabezpečení dohľadu, úpravu pôsobnosti NBÚ, ako aj zodpovednosti za porušenie povinností.

Zákon mal byť podľa pôvodného návrhu prerokovávaný v skrátenom legislatívnom konaní, aby nadobudol účinnosť 1. júla. Vláda však rozhodla, že legislatívny proces bude prebiehať štandardným spôsobom a právna norma nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

DNES - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

DNES - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

VČERA - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.