• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

SOPK a UNESCO by mohli spolupracovať v oblasti vody a cestovného ruchu

  • 21:30 06.05.2016
  • Bratislava
SOPK a UNESCO by mohli spolupracovať v oblasti vody a cestovného ruchu

Uviedol to dnes pre TASR predseda SOPK Peter Mihók po rokovaní s generálnou riaditeľkou UNESCO Irinou Bokovovou, ktorá je na návšteve Slovenska.

Spolupráca Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) a Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) by sa mohla týkať dvoch oblastí, a to vody a cestovného ruchu. Uviedol to dnes pre TASR predseda SOPK Peter Mihók po rokovaní s generálnou riaditeľkou UNESCO Irinou Bokovovou, ktorá je od štvrtka (5. 5.) na návšteve Slovenska. Dnešné stretnutie vyústi do prípravy memoranda o spolupráci medzi UNESCO a SOPK, ktoré Mihók podpíše pri svojej budúcej návšteve v Paríži.

"Hlavným cieľom stretnutia bolo diskutovať o rámci budúcej spolupráce medzi UNESCO a Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou, pretože UNESCO má okrem svojho základného poslania, ktoré smeruje do kultúry a vzdelávania, aj témy týkajúce sa rozvoja podnikania," priblížil šéf obchodnej a priemyselnej komory.

"Dešifrovali sme dve oblasti, na ktoré by sme sa v budúcnosti radi koncentrovali. Prvou oblasťou je to, čo UNESCO nazýva tzv. voda pre rodinu, teda urobiť vodu dostupnou pre každého občana zemegule. Majú rozvinuté viaceré programy, najmä v afrických krajinách, ktoré najviac trpia suchom. Pod egidou UNESCO, na projektoch spolufinancovaných aj niektorými medzinárodnými inštitúciami, by mohli participovať aj slovenské firmy, a to nielen v oblasti čerpania a dodávok pitnej vody, ale aj spracovania odpadových vôd, ako aj v oblasti zavlažovania a celkovej distribúcie vody," spresnil.

Druhou možnou oblasťou spolupráce medzi SOPK a UNESCO je podľa Mihóka ochrana pamiatok UNESCO, teda svetového kultúrneho a prírodného dedičstva na Slovensku a ich aktívne využitie pre turizmus. "My máme tiež niekoľko pamiatok v rámci kultúrneho a prírodného dedičstva. Celkove je konštatované, nielen zo strany UNESCO, ale aj zahraničnými turistami prichádzajúcimi k nám, že Slovensko sa pomerne málo stará o spomínané pamiatky. Dohodli sme sa preto, že UNESCO by vyslalo na Slovensko svojich expertov, ktorí by vysvetlili, aký má byť vzťah k pamiatkam a ako sa dajú využiť v prospech rozvoja krajiny a hlavne turizmu," dodal šéf SOPK.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

VČERA - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

VČERA - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.