• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Kuracina nakazená salmonelou sa dostala aj do škôl a škôlok

  • 15:41 21.04.2015
  • BRATISLAVA
Kuracina nakazená salmonelou sa dostala aj do škôl a škôlok

Hlbokozmrazené kuracie stehná bez kosti a kože pôvodom z Poľska, ktoré sa objavili vo veľkosklade v Nitre, sa dostali aj do zariadení spoločného stravovania, škôl a predškolských zariadení. Informuje o tom hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný.

Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe Úradu verejného zdravotníctva SR, informácie o tom, že kuracie stehná sa dostali aj k spotrebiteľom, vyplývajú z kontroly, ktorú v pondelok 20. apríla vykonala Regionálna veterinárna a potravinová správa Nitra v spoločnosti v Nitre, do ktorej sa u nás kuracie stehná dostali.

O salmonele informovali české médiá

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR ide o "kuracie stehenné rezne bez kosti a kože, hlbokozmrazené, dátum výroby: 31.3. 2015, DMT: 29.3. 2016, šarža 30032015, balenie: VAC 2 kg, krajina pôvodu Poľsko, výrobca: Zaklady Miesne Unimies Sp. z o.o., PL 12030323WE, dodávateľ z Českej republiky firma Twardzik CZ s.r.o., Panska 25/A, Kunovice. Príjemcom zásielky v Slovenskej republike je Sniežik s.r.o., Lahňa 269, 951 24 Čáb". ÚVZ SR preto požiadal regionálne úrady verejného zdravotníctva na Slovensku, aby skontrolovali zariadenia spoločného stravovania a zamerali sa na kuracie stehenné rezne bez kosti a kože a overili to, či problematický výrobok prevádzky stiahli.

Zoznam, ktorý zverejnila Štátna veterinárna a potravinová správa


České médiá ešte 17. apríla informovali, že do obchodov v Českej republike i na Slovensku sa dostalo kuracie mäso z Poľska, v ktorom zistili baktériu salmonely. Salmonelu zistila inšpekcia pri laboratórnom vyšetrení mäsa a vydala varovanie cez Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF). Do českej siete sa dostalo vyše 10 ton mäsa v dvojkilových baleniach s minimálnou trvanlivosťou do 29. marca 2016.

Mikróby rodu Salmonella patria medzi patogénne mikroorganizmy. Požitie potraviny, ktorá je kontaminovaná salmonelou, spôsobuje nevoľnosť, bolesti brucha, časté vracanie, silné hnačky a teploty, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom.

Zdravotné problémy zatiaľ nikto nehlásil

"V piatok sme zablokovali uvedený tovar, no doviezli ho k nám 10. apríla, čiže týždeň sa predával," uviedol pre agentúru SITA konateľ spoločnosti Sniežik Karol Černák. Ako pokračoval, nikto z ľudí, ktorí tovar skonzumovali, neochorel ani nemal známky akejkoľvek nákazy.

"Dodnes nám nikto nehlásil zdravotné problémy, pričom sme všetkých zákazníkov informovali o náleze baktérie v produkte a následne sme ho začali sťahovať," vysvetlil. Všetky kroky robí spoločnosť v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR.

Ako Černák pokračoval, aj napriek korektnému postoju voči zákazníkom sa spoločnosť stretáva s negatívnou kampaňou. "Baktéria salmonely sa našla v Čechách, pričom do dnešného dňa nikto neodobral vzorky z kuracieho stehenného rezňa distribuovaného na Slovensko a netestoval ich na prítomnosť baktérie," priblížil konateľ firmy Sniežik.

Firma sa podľa jeho slov od svojho vzniku zameriava na priamy a korektný vzťah so zákazníkmi, no aj napriek korektnému postoju, rýchlemu jednaniu a férovému prístupu k tak citlivej téme ako je bezpečnosť a zdravie potravín, sa začali v médiách šíriť poplašné informácie až dezinformácie.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

DNES - 6:27Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám.

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

VČERA - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

VČERA - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

VČERA - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.