• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
12°Bratislava

Dzurinda mal Slovensko oklamať o miliardy korún, tvrdí Fico

  • 17:25 12.03.2015
  • BRATISLAVA
Dzurinda mal Slovensko oklamať o miliardy korún, tvrdí Fico

Druhá vláda Mikuláša Dzurindu mala Slovensko oklamať o miliardy korún, čo sa malo stať pri privatizácii Slovenských elektrární. V tejto veci sa podľa premiéra už začalo aj trestné stíhanie.

Druhá vláda Mikuláša Dzurindu mala Slovensko oklamať o 20 miliárd slovenských korún, čo podľa výmenného kurzu pri prechode na spoločnú európsku menu predstavuje necelých 700 miliónov eur. Malo sa tak stať pri privatizácii Slovenských elektrární (SE). Počas parlamentnej Hodiny otázok to povedal premiér Robert Fico.

Fakty o predaji elektrární sú vraj odsúdeniahodné

"Kúpna cena Slovenských elektrární bola 32 miliárd slovenských korún, a o pár mesiacov na to došlo k prehodnoteniu majetku a zrazu to nebolo 32 ale 52 miliárd korún. Tak, kde je tých 20 miliárd korún, o ktoré sme boli všetci oklamaní pri privatizácii Slovenských elektrární," uviedol Fico.

Odporúčame:

Kažimír bráni kroky v elektrárňach, chybila Dzurindova vláda

Razie v elektrárňach priniesli podľa Fica prvé výsledky

V tejto veci sa podľa premiéra už začalo aj trestné stíhanie. Fico vyjadril potešenie z toho, že opozičný poslanec Mikuláš Dzurinda navrhol, aby parlament rokoval o privatizácii slovenského dominantného výrobcu elektriny, ktorá sa uskutočnila počas jeho vlády v roku 2006.

"Budeme im tu čítať ( v parlamente - pozn. red.), čo napáchali pri privatizácii Slovenských elektrární. Budeme hovoriť o tom, čo sa dnes vyšetruje, aké sú podozrenia z vážnych trestných činov, ktoré boli spáchané. Fakty o predaji elektrární sú brutálne, odsúdeniahodné. Som veľmi rád, že si opozícia vypýtala túto správu," zdôraznil Fico.

Vodná elektráreň Gabčíkovo je stroj na peniaze

Premiér sa znova na základe položených otázok od poslancov Smeru-SD v rámci Hodiny otázok vrátil k prevzatiu prevádzky Vodnej elektrárne Gabčíkovo štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba. "Toto je veľký úspech Slovenska, čo sme dosiahli. V prípade Vodnej elektrárne Gabčíkovo ide o stroj na peniaze. Každý rok to prinesie štátnemu podniku 100-miliónové tržby. Náklady sa pritom budú pohybovať na úrovni 8 až 10 miliónov eur. Bavíme sa tak, prepáčte za výraz, o čistom vývare 90 možno 85 miliónov eur ročne," konštatoval Fico.

Odporúčame aj:

Štát vlastní Gabčíkovo, Fico sa chce súdiť s elektrárňami

Elektrárne chcú sprístupniť dokumenty o prenájme Gabčíkova

Vodohospodári podali trestné oznámenie pre Gabčíkovo

Fico poslancom vysvetľoval vypovedanie zmluvy o Gabčíkove

Dodal, že jeho vláda ide žalovať Slovenské elektrárne, v ktorých drží majoritný 66-percentný podiel taliansky Enel a 34-percentný štát, o 350 miliónov eur. Tieto prostriedky mali predstavovať výnosy, ktoré elektrárne získali vďaka prevádzkovaniu gabčíkovskej vodnej elektrárne počas ich éry.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

DNES - 16:08Ekonomické

Nemecká spravodajská služba varovala domáce firmy, aby boli opatrné pri rokovaniach s autoritárskymi zahraničnými vládami, ako je Čína.

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

DNES - 13:05Ekonomické

Česi opäť dostali chuť na nákupy nehnuteľností. V Prahe, ktorá je najväčším realitným trhom, predali developeri v 1. kvartáli 1600 nových bytov, čo je najväčší počet za posledné tri roky.

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

DNES - 11:08Ekonomické

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny.

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

DNES - 6:27Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám.