• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Autobusová linka RegioJetu z Bratislavy do Bystrice je zamietnutá

  • 17:36 28.11.2014
  • BRATISLAVA
Autobusová linka RegioJetu z Bratislavy do Bystrice je zamietnutá

Vlakový dopravca RegioJet nedostal licenciu na prevádzku autobusovej linky Bratislava - Nitra - Banská Bystrica. Spoločnosť s týmto rozhodnutím nesúhlasí a odvolá sa proti nemu na ministerstvo dopravy.

Vlakový dopravca RegioJet, a.s., člen holdingu Student Agency, dostal zamietavé stanovisko Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) k žiadosti o vydanie licencie na prevádzku diaľkovej autobusovej linky Bratislava - Nitra - Banská Bystrica.

Odporúčame aj:

RegioJet viní kraje, že mu nechcú povoliť linku na Slovensku

Spoločnosť s týmto rozhodnutím nesúhlasí a odvolá sa proti nemu na ministerstvo dopravy. Vydanie licencie RegioJetu z príslušných krajov po opravenom stanovisku neodporučil iba Nitriansky kraj. "Rozhodne nesúhlasíme s rozhodnutím Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý nám vydal nesúhlasné stanovisko k udeleniu licencie," reagoval v piatok majiteľ Student Agency Radim Jančura.

Cestovné malo byť výrazne nižšie

RegioJet požiadal o licenciu ešte 27. augusta tohto roku, pričom uvedenú autobusovú linku chcel prevádzkovať bez dotácií za výrazne nižšiu cenu ako autobusové spoločnosti. "Tento postup vnímame ako nezákonný," uviedol Jančura s tým, že v súčasnosti pripravujú podklady na podanie odvolania na ministerstvo dopravy. RegioJet zároveň požiadal o licenciu na úrade Banskobystrického kraja a čaká na stanoviská dotknutých krajov.

RegioJet v správnom konaní upravil cestovný poriadok podľa pripomienok všetkých príslušných krajov. "Na základe týchto úprav dali samosprávne úrady kladné stanovisko," pripomenul Jančura. Úrad Bratislavského samosprávneho kraja požiadal o spresňujúce stanovisko iba Nitriansky kraj. "Ten následne, v rozpore so svojím pôvodným vyjadrením vydal nesúhlas," dodal šéf Student Agency. Jančura uviedol, že na základe tejto skutočnosti si nechali urobiť právnu analýzu, podľa ktorej Úrad Bratislavského kraja "rozhodol v rozpore so slovenskými zákonmi".

Mali pripravené luxusné autobusy

RegioJet má pre autobusovú linku Bratislava - Banská Bystrica pripravené nové luxusné autobusy Fun & Relax značky Irizar na podvozku Volvo. Žlté klimatizované autobusy majú kapacitu 63 miest a cestujúcim majú podľa spoločnosti poskytovať nadštandardné služby.

Viceprezident Zväzu autobusovej dopravy Peter Sádovský nedávno vyslovil pochybnosti o zámere RegioJetu prevádzkovať autobusovú linku. Ako povedal, je to vlakový dopravca, ktorý dostáva dotáciu na železničnej trati z Bratislavy do Komárna a teraz chce robiť konkurenciu autobusom.

"Dá sa rozprávať o tom, že je to nepriamo aj za štátne peniaze? Myslím, že sa dá o tom rozprávať, či toto je správny spôsob konkurencie, či nejde o krížové dotácie, ktoré sa Európa snaží odstraňovať," vyhlásil Sádovský. Avizované nízke ceny tohto dopravcu na autobusovej linke podľa neho nemusia byť dlhodobo udržateľné.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

VČERA - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

VČERA - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.