• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
13°Bratislava

Kauzu úniku tajných materiálov prerokovala Bezpečnostná rada

  • 16:54 21.08.2013
  • BRATISLAVA
Kauzu úniku tajných materiálov prerokovala Bezpečnostná rada

Bezpečnostná rada SR sa v stredu zaoberala informáciou o prešetrovaní úniku utajovaných skutočností z prostredia vojenského spravodajstva.

Agentúru SITA o tom informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Bezpečnostná rada informatívny materiál prerokovala a vzala na vedomie. Detaily nezverejnili, materiál mal stupeň utajenia dôverné.

Denník Pravda začiatkom augusta napísal, že podľa jeho informácií dôvod zvolania rady súvisí s materiálmi, ktoré zaistila polícia koncom júna, keď prehliadala auto bývalého šéfa vojenskej rozviedky Romana Mikulca. Toho spolu s jeho priateľkou, bývalou spravodajskou dôstojníčkou Katarínou S., polícia obvinila z trestného činu ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti.
Minister Glváč poskytol informácie

Bezpečnostnú radu informoval o utajovaných materiáloch zadržaných políciou minister obrany Martin Glváč, ktorý to považoval to za dôležité vzhľadom na charakter týchto dokumentov.

Šéf rezortu obrany informoval členov rady o stupni utajenia týchto materiálov, ich kvalite a ďalších krokoch vo vzťahu k partnerom Slovenska. "Nemôžem byť konkrétny, môžem povedať iba to, že všetky dotknuté krajiny boli, alebo budú informované v krátkom čase," povedal minister Glváč.

Rezort obrany bol povinný verifikovať materiály na základe požiadaviek orgánov činných v trestnom konaní. Vzhľadom na závažnosť celej situácie považoval minister obrany za nevyhnutné informovať o týchto skutočnostiach aj členov Bezpečnostnej rady SR. Tej predsedá premiér Robert Fico a medzi jej členmi je aj šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák.
Polícia vyjadrenie odmieta

Polícia podľa Pravdy našla v aute Romana Mikulca množstvo písomností, medzi nimi aj utajované dokumenty týkajúce sa aktivít zahraničných spravodajských služieb. Polícia sa k vyšetrovaniu nechce vyjadrovať s tým, že v kauzách týkajúcich sa vojenského spravodajstva sa bude až do skončenia vyšetrovania vyjadrovať výhradne Úrad špeciálnej prokuratúry. Úrad odmieta čokoľvek komentovať.

Pravda v článku pripomínala, že za Romana Mikulca, ktorý bol nominantom SaS, sa začali vyšetrovať podozrenia z údajného tunelovania vojenskej rozviedky. Na verejnosti sa objavili dve správy. Podľa prvej v rokoch 2006 až 2010 vtedajší riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby a šéf Vojenského obranného spravodajstva postupovali údajne ako organizovaná skupina a narábali so štátnym majetkom vo svoj prospech či v prospech tretích osôb.

Druhý tajný spis hovorí o tom, že súčasný námestník vojenského spravodajstva v rokoch 2004 až 2008 zneužil svoje postavenie na vlastné obohatenie sa. Všetci aktéri obvinenia odmietli a minister obrany Martin Glváč označil dokumenty za fiktívnu konštrukciu s cieľom zdiskreditovať predstaviteľov rezortu. Kauzami okolo vojenského spravodajstva sa zaoberá Úrad špeciálnej prokuratúry.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

VČERA - 20:48Domáce

Muž, ktorý popri ceste tlačil bicykel, nemal šancu prežiť.

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

VČERA - 20:18Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala v utorok novelu zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

VČERA - 19:06Domáce

Vodič motocykla mal prechádzať cez križovatku, keď mu do cesty vošiel kamión.

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

VČERA - 18:30Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách.

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

VČERA - 18:01Domáce

Opoziční poslanci Národnej rady SR tvrdia, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pri novelách v parlamente obchádza štandardný legislatívny proces.