• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Rigoróznu prácu s rovnakým názvom, ako je tá od Andreja Danka, v archíve PraF UK nemajú

  • 12:45 17.10.2018
  • Bratislava
Rigoróznu prácu s rovnakým názvom, ako je tá od Andreja Danka, v archíve PraF UK nemajú

Na stredajšej tlačovej konferencii to priznal dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda.

Rigoróznu prácu s názvom Verejná správa a jej charakteristické črty, obhájenú v roku 1999, vedenie Právnickej fakulty (PraF) Univerzity Komenského (UK) v Bratislave vo svojom archíve nenašlo. Na stredajšej tlačovej konferencii to priznal dekan fakulty Eduard Burda, ktorý reagoval na mediálnu žiadosť o sprístupnenie tejto práce. Zároveň avizoval kroky k prešetreniu tejto situácie.

Posledná zmienka o fyzickej výpožičke spomínanej rigoróznej práce o tom, že bola vypožičaná a vrátená, bola uskutočnená 21. februára 2011 popoludní, vtedy je poslednýkrát zdokladované, že túto prácu sme mali v archíve,“ uviedol Burda o dokumente, ktorý vznikol o rok skôr ako rigorózna práca predsedu Národnej rady SR Andreja Danka, ktorú obhajoval na pôde Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici.

Vzniknutá situácia Burdu mrzí. „Takéto niečo by sa nemalo stávať, budeme po nej naďalej pátrať a zisťovať, čo sa tu udialo,“ povedal s tým, že nebude špekulovať o tom, akým spôsobom k tejto situácii prišlo. „Nariadil som opatrenie, aby sme zrevidovali a skontrolovali knižničný fond, začíname práve rigoróznymi a záverečnými prácami, ktoré nie sú v elektronickej forme,“ informoval.

Zároveň oznámil, že aj PraF UK už dostala žiadosť o zneprístupnenie rigoróznej práce. „Ide o prácu z roku 1988, meno žiadateľa mi nie je vôbec známe, nemyslím si preto, že by bol teda mediálne zaujímavý,“ poznamenal dekan PraF UK. V súvislosti s touto žiadosťou však inicioval kroky, na základe ktorých bude môcť prijať fakulta postup v podobných prípadoch v budúcnosti. „Dali sme vypracovať právnu analýzu, ktorá zohľadní túto problematiku z pohľadu autorského práva, licenčných podmienok i ochrany osobných údajov a oblasti GDPR,“ uviedol.

Kým táto právna analýza nebude k dispozícii, fakulta sa rozhodla v prípade žiadostí o zneprístupnenie dočasne zablokovať výpožičky príslušnej práce, urobiť z nej kópie, aby neprišlo k jej strate a následne postupovať podľa odporúčaní právnej analýzy.

Na PraF UK vyštudoval a získal titul Mgr. predseda Národnej Rady SR Andrej Danko (SNS), doktorský titul získal na pôde Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Svoju rigoróznu prácu sprístupnil len okruhu oprávnených osôb. Podľa medializovaných informácií vznikli práce s rovnakým názvom a témou. Jedna z nich v roku 1999, teda o rok skôr, na pôde PraF UK v Bratislave. Vedenie UMB vyzvalo Danka na zverejnenie jeho rigoróznej práce, ten odkázal, že dokument nie je utajený a kompetentní majú k nemu prístup. Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) podala v utorok (16. 10.) na Generálnej prokuratúre SR v súvislosti s Dankovou rigoróznou prácou podnet z dôvodu podozrenia z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Danko jej krok nekomentoval. Už skôr oznámil, že v prípade spochybňovania jeho právnického vzdelania a titulu nevylučuje postup v trestnoprávnej rovine.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

DNES - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

DNES - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

DNES - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

DNES - 14:21Domáce

Na mieste zasahovali hasiči, ktorí vyslobodzovali osobu uviaznutú vo vozidle.

Prezidentka sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Rudolfom Schusterom

Prezidentka sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Rudolfom Schusterom

DNES - 13:27Domáce

Stretnutím s bývalým prezidentom SR Rudolfom Schusterom v piatok v Košiciach ukončila svoje týždenné úradovanie na východe Slovenska prezidentka SR Zuzana Čaputová.