• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Takto zistíte, či vám niekto v bare alebo na diskotéke otrávil pitie

  • 20:23 21.09.2018
  • Bratislava
Takto zistíte, či vám niekto v bare alebo na diskotéke otrávil pitie

Informujte o týchto bezpečnostných krokoch aj svoju dcéru a syna - môže od toho závisieť ich život.

Nehovorí sa o tom často, no na situáciu sa treba pozrieť reálne: otrava nápojov je častým rizikom nočného života, ktorý postihuje najmä mladé dievčatá. Ak sa chcete pred prípadným útokom tohto typu brániť, prečítajte si niekoľko preventívnych tipov.

Ako zabrániť tomu, aby vám otrávili nápoj

Sarah Greenová, vedúca Koalície za ukončenie násilia páchaného na ženách, zdôrazňuje, že ženám je potrebné pripomínať, že hoci sa stali obeťou takéhoto útoku, nikdy to nie je ich vina. Greenová si ďalej myslí, že najlepší spôsob ochrany mladých dievčat je prispôsobenie učebných osnov tak, aby sa venovali tejto téme v príslušnom veku.

Je samozrejmosťou, že na diskotéke či v bare sa najlepšie ochránite pred otrávením nápoja tak, že z neho nespustíte oči. Ďalšou dobrou radou je neprijímať nápoje od niekoho, koho ste práve spoznali alebo ho nepoznáte. Vždy, keď sa priamo nedívate na pohár, zakrývajte ho dlaňou.

Aké zbrane používajú útočníci?

Ako uvádza britský Národný zdravotný systém (National Health System, NHS), medzi najčastejšie drogy, ktoré uniknú do nápojov bezbranných obetí, patria tieto:

  • Kyselina gama-hydroxymaslová (GHB), gama-butyrolaktón (GBL)

GBH a GBL majú podobné sedatívne účinky. Krátko po tom, ako GBL prenikne do tela, mení sa na GBH. Obe drogy vyvolávajú pocit eufórie a ospalosť. Účinky zvyčajne nastupujú 10 minút po skonzumovaní a môžu trvať až sedem a viac hodín.

  • Sedatíva, najčastejšie benzodiazepíny ako diazepam alebo Rohypnol

Drogy, medzi ktoré patria aj sedatíva, sa v lekárskom priemysle využívajú na liečbu nespavosti a stresu. Môžu spôsobiť závislosť a abstinenčné príznaky sa môžu prejaviť vracaním, triaškou a záchvatmi.

Tieto medikamenty oslabujú racionálne myslenie a krátkodobú pamäť. Účinky zvyčajne nastupujú od 15 do 30 minút po užití, a môžu trvať až niekoľko hodín v závislosti od dávky.

  • Ketamín

Ketamín je anestetikum, ktoré nachádza využitie aj pri operáciách ľudí a zvierat. Dokáže zneschopniť telesné vnemy, navodzuje pocit vznášania sa, môže vyvolať paralýzu, halucinácie, návaly úzkosti a stratu pamäte.

Účinky zvyčajne nastupujú do piatich minút od užitia, a trvajú od 30 minút po niekoľko hodín.

Ako zistiť, či vám niekto otrávil pitie

„Existuje len malá pravdepodobnosť, že si všimnete, že vám niekto otrávil nápoj, vďaka zmene chuti, pachu alebo sfarbenia,“ upozorňuje zdravotná poradkyňa Sarah Jarvisová. Jediný spôsob ako zistiť, či je váš nápoj otrávený, je všímať si počiatočné účinky drog.

Pomoc vyhľadajte okamžite vtedy, keď náhle začnete mať pocit, ktorý sa podobá opitosti – strata zábran a rovnováhy, problémy so zrakom, nepokoj, nevoľnosť, zvracanie a strata vedomia.

Čo robiť, ak máte podozrenie, že váš nápoj niekto otrávil

„Ak sa vám zdá, že ste sa stali obeťou otrávenia, a ste na mieste sami, okamžite zavolajte niekomu blízkemu,“ odporúča Jarvisová. Môžete volať rodičom, kamarátovi, lekárovi alebo rovno polícii. „Ak pociťujete nevoľnosť, požiadajte niekoho, aby vás odviezol na najbližšiu pohotovosť. Lekárom na príjme vysvetlite svoje podozrenie na otravu.“

Lekári by vám po príchode na pohotovosť mali odobrať moč a krv. Je dôležité, aby ste pomoc vyhľadali čím skôr – väčšina omamných látok, ktoré sme vyššie spomínali, totiž opustí obehovú sústavu v priebehu 72 hodín.

Zdroj: Info.sk, DP, independent.co.uk, nhs.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

DNES - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

VČERA - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

21:55 24.04.2024Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.