• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Francúzsky šansoniér a herec Maurice Chevalier sa narodil pred 130 rokmi

  • 7:58 12.09.2018
  • Bratislava
Francúzsky šansoniér a herec Maurice Chevalier sa narodil pred 130 rokmi

Francúzsky prízvuk, melodický hlas a galský šarm spôsobili, že Maurice Chevalier bol prototypom galantného francúzskeho majstra nielen doma v kabaretnom umení, ale aj v americkom filmovom priemysle. Od narodenia šansoniéra a herca Maurica Chevaliera uplynie v stredu 12. septembra 130 rokov.

Maurice Chevalier sa narodil 12. septembra 1888 v Paríži vo Francúzsku ako deviate dieťa v rodine. Núdza ho prinútila už od detstva zarábať si na živobytie. So svojím starším bratom začínali ako cirkusoví akrobati. Prvé peniaze za spev a tanec si zarobil Chevalier už ako dvanásťročný. O päť rokov nato si našiel prácu v nočnom klube, kde nielen spieval a tancoval, ale aj vystupoval v skečoch. Na hlave mal narazený slamený štýlový klobúk, na krku sa mu vynímal motýlik a v ruke držal paličku. To všetko bolo súčasťou jeho umeleckého imidžu. Po parížskych kaviarňach a kabaretných scénach vystupoval od roku 1909 v preslávenom Kolies Bergere (nazývanom pavilón pre radovánky) ako revuálny partner legendárnej muzikálovej hviezdy Mistinguette (1875-1956), ktorá bola jeho láskou aj v súkromnom živote.

V roku 1914 vstúpil Maurice Chevalier do armády, zranili ho a dostal sa do zajateckého tábora, kde sa od spoluväzňa naučil po anglicky. Po prvej svetovej vojne sa vrátil na varietné javiská, netrvalo dlho a dostal sa aj pred kameru. V USA začal pôsobiť v roku 1929, tam vycítili potenciál, ktorý mal vysoký štíhly elegán s podmanivým hlasom. Dva razy ho nominovali na Oscara – za úlohu vo filmoch The Love Parade (Prehliadka lásky, 1929) a The Big Pond (1930). Piesne, ktoré v týchto aj ďalších snímkach spieval obleteli rádiá sa stali medzinárodnými hitmi - Mimi, Louise, Valentine.

Hlavnú úlohu Danilla zveril hercovi v muzikáli The Merry Widow (Veselá vdova, 1934) režisér Ernst Lubitsch. Jeanette MacDonaldová hrala bohatú vdovu Hannu, ktorá sa zoznámila s Danillom, ktorý je veselým, neodolateľným mužom. Muzikál je pretkaný ústrednými operetnými melódiami skladateľa Franza Lehára. Bystré korenisté dialógy, nečakané drobné zvraty a komika sú jednoducho súčasťou deja. Slovenskí diváci si muzikál mohli pripomenúť aj nedávno na doskách Divadla Nová scéna.

Do Paríža sa Chevalier vrátil v roku 1935. Po druhej svetovej vojne vystupoval vo vlastnej one-man šou. Herec mal úspech aj u nežného pohlavia. Médiá ho spájali aj s menom slávnej herečky Marlene Dietrichovej. Nevídanú popularitu mu priniesla aj úloha vo francúzskej snímke Le silence est d'or (Mlčať je zlato) z roku 1947. Maurice Chevalier tam stvárnil rolu pre seba ako stvorenú – priekopníka réžie a produkcie nemých filmov a zároveň seladóna, vedomého si svojej osudovej príťažlivosti.

Filmovú kariéru herca v americkom Hollywoode znásobila aj snímka Love in the Afternoon (Odpoludňajšia láska, 1957). Mladučká Audrey Hepburnová v humorne ladenej snímke režiséra Billyho Wildera stvárnila Ariane, dcéru parížskeho súkromného detektíva Clauda Chavasseho (Maurice Chevalier). Nasledovali filmy Gigi (1958), Count Your Blessings (1959), Can-Can (Kankán, 1960), Pepe (1960), A Breath of Scandal (1960), Fanny (1961), Jessica (1962), In Search of the Castaways (Po stopách stroskotancov, 1962), A New Kind of Love (Nový druh lásky, 1963). V ďalších rokoch vystupoval herec v televízii v zábavných programoch.

Cenu Cecila B. DeMilla za mimoriadny prínos v oblasti zábavy získal Maurice Chevalier v roku 1959. Hollywoodsky chodník slávy zdobí umelcova hviezda od roku 1934.

Ešte vo veku sedemdesiat rokov vystupoval so svojou show na divadelných scénach. Vydal autobiografie: The Man in the Straw Hat (Muž v slamenom klobúku, 1949), With Love (S láskou, 1960) a I Remember It Well, Maurice Chevalier (Pamätám si to dobre, Maurice Chevalier, 1970),

Maurice Chevalier zomrel 1. januára 1972 v Paríži vo veku 83 rokov.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

VČERA - 6:14Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.