• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
14°Bratislava

Skalský: Praha je tretím najväčším slovenským mestom

  • 10:55 21.01.2018
  • Bratislava
Skalský: Praha je tretím najväčším slovenským mestom

Počas roku 2018, keď si pripomíname storočnicu Československa a štvrťstoročie samostatnej Českej a Slovenskej republiky, aj Slovenský dom v Prahe zorganizuje sériu spomienkových podujatí.

Uviedol to predseda svetového združenia Slovákov žijúcich v zahraničí Vladimír Skalský v štúdiu TABLET.TV.

Pripravujeme asi 12 podujatí priamo v Slovenskom dome v Prahe. Od vedeckej konferencie až po koncerty. Zorganizujeme literárno-vedeckú konferenciu s názvom Prieniky českej a slovenskej literatúry,“ uviedol v relácii SVET Tu a teraz. Spomenul, že časť osláv česko-slovenských výročí sa bude konať aj v Obecnom dome v centre českej metropoly. „Bude tam veľký slávnostný koncert s pražským komorným orchestrom a slovenskými tancami, kde sa budú odovzdávať aj vyznamenania veteránom, Čechom i Slovákom,“ doplnil.

Ako rodák zo Slovenska pri príležitosti „osmičkového“ roka zhodnotil tiež vzťahy medzi oboma krajinami. „Príbeh oboch krajín je aj napriek drobným peripetiám príbehom úspechu. Obe krajiny fungujú dobre a vzťahy medzi Slovákmi a Čechmi sú dnes lepšie, než boli za éry Československa,“ dodal s tým, že súčasný stav je výsledkom toho, že medzi oboma národmi dnes nie je závisť a vzájomné výčitky v takej miere ako kedysi.

Aj keď súčasné dobré vzťahy Slovenska s Českou republikou zhodnotil Skalský pozitívne, vyslovil znepokojenie, že v budúcnosti môžu stagnovať a nemusia sa ďalej rozvíjať. „V českom prostredí sa stráca schopnosť porozumieť slovenčine. Pasívny bilingvizmus je výzvou, aby sme sa v budúcnosti nestretli len ako dva národy, ktoré spája dávna minulosť a nič viac.“

Skalský sa domnieva, že Slováci žijúci v ČR sa viac pokúšajú hovoriť českým jazykom než Česi, ktorí žijú na Slovensku. „Je to vidieť aj preto, lebo v Česku dnes žije približne 400.000 Slovákov, z toho 100.000 v hlavnom meste, čím sa Praha stáva tretím najväčším slovenským mestom po Bratislave a Košiciach. Naopak, keď sa pozrieme, koľko Čechov žije u nás, vidíme veľký rozdiel. Je ich približne 40.000,“ priblížil.

Práve pre nich sa pripravuje Český dom v Bratislave. Podľa Skalského sa tak stane aj vďaka súčasnému prezidentovi ČR Milošovi Zemanovi. Dodal, že v rovnakých priestoroch v historickom centre mesta by malo vzniknúť aj Centrum slovenského zahraničia.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: goodfreephotos.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Blanár odcestoval na Cyprus, stretne sa s prezidentom i slovenskými vojakmi

Blanár odcestoval na Cyprus, stretne sa s prezidentom i slovenskými vojakmi

DNES - 19:12Domáce

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár v stredu večer odcestoval na oficiálnu návštevu Cyperskej republiky.

Z boja o europarlament odišla jedna kandidátka

Z boja o europarlament odišla jedna kandidátka

DNES - 19:11Domáce

Z volieb do Európskeho parlamentu odstúpila zatiaľ jedna kandidátka.

SHMÚ varuje: Tieto okresy môže zasiahnuť mráz

SHMÚ varuje: Tieto okresy môže zasiahnuť mráz

DNES - 18:43Domáce

V noci a ráno môže potrápiť niektoré okresy prízemný mráz.

Zomrel obľúbený slovenský športovec

Zomrel obľúbený slovenský športovec

DNES - 18:05Domáce

Slovensko prišlo o ďalšieho mladého športovca.

NAKA pri akcii Škola zadržala 14-ročného chlapca

NAKA pri akcii Škola zadržala 14-ročného chlapca

DNES - 16:58Domáce

Národná kriminálna agentúra zadržala počas stredajšej akcie s krycím názvom Škola 14-ročnú osobu v súvislosti s podozrením zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy.