• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Zháňate pre deti hračky? Túto radu by ste si mali prečítať ešte pred Vianocami

  • 17:46 16.12.2017
  • Toledo
Zháňate pre deti hračky? Túto radu by ste si mali prečítať ešte pred Vianocami

Rozbehli ste sa do hračkárstiev a naprázdno odísť nemienite? Uberte plyn a prečítajte si, čo zistili vedci o deťoch a ich vzťahu k hračkám.

Bezpochyby ste už aj vy počuli vetu: „Moje deti majú veľa hračiek a ani sa s nimi nehrajú.” Možno ste ju niekedy vyslovili aj vy. Ako je to teda s kupovaním hračiek pre deti? V predvianočnom ošiali by tým najmenším nákupuchtiví rodičia aj ďalší príbuzní najradšej zniesli aj modré z neba. Vedci váš však svojimi zisteniami možno trošku pribrzdia.

Nekupujte veľa hračiek

Ako je to v mnohých oblastiach života, aj tu platí zlaté pravidlo Menej je niekedy viac. Nová štúdia, ktorú priniesla Univerzita mesta Toledo v americkom štáte Ohio, naznačuje, že nadbytočné množstvo hračiek znižuje kvalitu hry u batoliat, informoval portál Psychology Today. Môže sa to však týkať aj starších detí.

Koľkokrát ste si možno aj sami hovorili, že ste mali v detstve iba zopár hračiek a vedeli ste sa s nimi dosýta zahrať. Mnohé dnešné deti majú opačný problém - hračiek majú vyše hlavy. Výskumníci pripravujú aj ďalšiu štúdiu, ktorá má poukázať na to, že keď má dieťa menej hračiek, výsledkom je zdravšia hra a hlbší kognitívny vývoj.

Ako na to všetko výskumníci prišli? Pozorovali 36 detí vo veku 18 až 30 mesiacov, ktoré nechali, aby sa ľubovoľne hrali. Deti dostali buď štyri hračky alebo 16 hračiek. A tu sa začali ukazovať významné rozdiely. Keď mali deti k dispozícii menej hračiek, ich hra bola na kvalitatívne vyššej úrovni. Dokázali sa s hračkami hrať rôznymi spôsobmi a tiež dlhší čas.

Čo je dobré pre ich vývoj?

Joshua Becker zastáva myšlienku minimalizmu a stotožňuje sa s tým, že „najlepšie veci v živote nie sú veci.” Myslí si tiež, že obrovské množstvo hračiek deti príliš rozptyľuje od vývoja. To potvrdil aj spomínaný americký výskum. Môže to byť dobrá správa aj pre rodičov, ktorí majú hlbšie do vrecka a boja sa, že by v hračkárstve nechali celú výplatu.

Keď dostali deti menej hračiek, zvyčajne sa hrali sofistikovanejšími a pokročilejšími spôsobmi, uviedla štúdia. To má podľa jej autorov pozitívny dopad na mnohé aspekty vývoja, rozvíja to nápaditosť hry, sebavyjadrenie, fyzické zručnosti vrátane jemnej motoriky, ako aj schopnosť riešiť problémy.

Výskumníci tým nechcú povedať, že deťom nemáte kupovať žiadne hračky, ani to, že máte vyhodiť do koša tie, ktoré už majú. Samozrejme, že si chcú pod stromčekom niečo rozbaliť. Ide však skôr o upozornenie na to, že to ani s nákupom hračiek netreba preháňať iba preto, aby ich deti dostali čo najviac. Namiesto toho radšej pouvažujte, ako si môžete vytvoriť spoločné spomienky. Upečte spolu koláč, vyberte sa na výlet alebo si spoločne čítajte.

Zdroj: Info.sk, IB, psychologytoday.com, becomingminimalist.com, Foto. Shutterstock, Pe
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.