• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Trinásty plat dostane koncom roka približne 17 % zamestnancov

  • 15:29 13.12.2017
  • Bratislava
Trinásty plat dostane koncom roka približne 17 % zamestnancov

Trinásty plat i koncoročné odmeny predstavujú pre zamestnancov výrazné finančné prilepšenie si.

Na koniec roka sa zamestnanci obvykle netešia len kvôli vianočnému či koncoročnému voľnu. Časť z nich má totiž v decembri na výplatnej páske vyššiu sumu ako obvykle. Údaje z portálu Platy.sk ukazujú, že trinásty plat i koncoročné odmeny predstavujú pre zamestnancov výrazné finančné prilepšenie si.

Trinásty plat dostane na konci roka 17 % zamestnancov. Priemerná výška 13. platu Slovákov je podľa Platy.sk 787 eur. Pre zamestnancov predstavuje tento plat navyše obvykle až 79 % základného mesačného hrubého platu. Výška koncoročnej odmeny zamestnanca na konci roka je v priemere 683 eur, pričom ide o 69 % základnej mzdy.

Na 13. plat či koncoročné odmeny siahnu len „vyvolení“. Údaje portálu Platy.sk naznačujú, že väčšina zamestnancov na Slovensku takúto finančnú prémiu k dispozícii nemá. Koncoročné odmeny dostane od zamestnávateľa približne 27 % pracovníkov. Podiel ľudí s nárokom na 13. plat je dokonca ešte nižší.

Trinásty plat aj koncoročné odmeny sú považované za finančné zamestnanecké benefity, ktoré poskytujú zamestnávatelia dobrovoľne. Ich výšku posudzujú individuálne. Medzi týmito dvoma benefitmi sú však rozdiely. Trinásty plat je totiž nárokovateľná zložka mzdy, pretože je dohodnutá v pracovnej či kolektívnej zmluve. V nej sa spoločnosť zaväzuje, že ju vyplatí.

Koncoročné odmeny sú vyplácané na základe dobrovoľnosti, často podľa toho, ako sa danému zamestnancovi, či celej firme v danom roku darilo. V prípade, že firma mala za sebou náročné obdobie, zamestnanec nemusí dostať vôbec nič. Nadštandard poskytujú najmä súkromné zahraničné spoločnosti.

Údaje z Platy.sk naznačujú, že celoslovenský priemer navyšujú najmä zamestnanci súkromných zahraničných spoločností. Napríklad 13. plat má k dispozícii až 27 % takýchto pracovníkov, pričom priemerná výška tohto zamestnaneckého benefitu predstavuje až 1114 eur v hrubom.

Výška 13. platu najviac poteší zamestnancov v sektore informácie a komunikácia. Priemerná výška 1076 eur v hrubom predstavuje až 86 % ich priemerného základného zárobku. Hneď na druhom mieste sú finančné a poisťovacie služby, ktorých zamestnanci majú priemerný trinásty plat vo výške 918 eur v hrubom. Títo zamestnanci majú zároveň najvyššie koncoročné odmeny, ktorých priemerná výška predstavuje až 1106 eur v hrubom. Táto finančná odmena dokonca prevyšuje aj ich priemerný základný plat.

Medzi odvetvia, v ktorých zamestnanci dostávajú najvyššie finančné vylepšenia na konci roka, patria tiež nehnuteľnosti a stavebníctvo, priemyselná výroba, dodávka elektriny, plynu, odpadové hospodárstvo, či vedecké a technické činnosti.

TASR informovala Nikola Richterová z Profesie.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia (EÚ) v piatok formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám. TASR o tom informuje na základe sp

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

VČERA - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

VČERA - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

VČERA - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

VČERA - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.