• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Kam speje ľudstvo? Vedci prinášajú zlé správy

  • 19:00 09.12.2017
  • Bratislava
Kam speje ľudstvo? Vedci prinášajú zlé správy

Ľudská rasa dosiahla v mnohých oblastiach svoj vrchol. Vedci odhadujú, kam teraz ľudstvo speje.

Podľa nového výskumu ľudstvo dosiahlo svoj vrchol a teraz pravdepodobne nastane jeho pád. Ľudia si dlho mysleli, že vývoj ľudstva je jeden dlhý proces zlepšovania, ktorý bude trvať navždy. Podľa vedcov však teraz narážame na hranice toho, akí dobrí môžeme byť a s najväčšou pravdepodobnosťou teraz začneme znovu klesať.

V štúdii boli preskúmané údaje za 120 rokov a zistilo sa, že existujú obmedzenia našich vlastností, napríklad kedy zomrieme, akí vysokí môžeme byť a akí sme silní. Na tieto limity v súčasnosti tlačíme, tvrdí výskum. Navyše, spôsoby, ktorými meníme naše životné prostredie, aj prostredníctvom globálneho otepľovania, pravdepodobne vyčerpajú tieto limity a doženú ľudstvo k úpadku, tvrdia vedci.

Rekordov bude časom menej

Už dlhšiu dobu sa zdá, že sa ľudstvo zlepšuje. Výkony športovcov, ktoré sa kedysi zdali nemožné, sú v teraz bežné a napríklad rekord najstaršieho človeka na svete sa často prekonáva. Nový výskum ale naznačuje, že časom pravdepodobne uvidíme menej svetových rekordov v športe aj veku. Viac ľudí sa môže dostať na vrchol ich výkonnosti, no samotné vrcholy sa v skutočnosti nezvýšia, zistil výskum publikovaný v časopise Frontiers in Psychology.

"Tieto charakteristiky sa už nezvyšujú napriek pokračujúcemu výživovému, medicínskemu a vedeckému pokroku, čo naznačuje, že moderné spoločnosti umožnili nášmu druhu dosiahnuť svoje hranice. Sme prvou generáciou, ktorá si uvedomuje túto skutočnosť," uviedol Jean-François Toussaint z Université Paris V Descartes.

Škody sami spôsobujeme zmenami v životnom prostredí

Zdá sa, že niektoré z našich limitov teraz klesajú. Vo veľkej miere sa to deje kvôli zmenám, ktoré robíme v našom prostredí, povedal profesor Toussaint. "Bude to jedna z najväčších výziev tohto storočia, pretože zvýšený tlak z antropogénnych činností bude zodpovedný za škodlivé účinky na ľudské zdravie a životné prostredie," hovorí Toussaint. Ako dodáva vo vyhlásení:

"Súčasné poklesy ľudských kapacít, ktoré môžeme vidieť dnes, znamenajú, že environmentálne zmeny vrátane klimatických už prispievajú k narastajúcim obmedzeniam, ktoré teraz musíme zvážiť. Pozorovanie klesajúcich tendencií môže byť skorým signálom, že sa niečo zmenilo, ale nie k lepšiemu. V posledných desaťročiach sa v niektorých afrických krajinách znížila ľudská výška, čo naznačuje, že niektoré spoločnosti už nie sú schopné zabezpečiť dostatočnú výživu pre každé z ich detí a udržiavať zdravie svojich mladších obyvateľov. "

Mali by sme sa snažiť, aby všetci dosiahli limity

Politici a ďalšie významné osobnosti sveta by sa teraz mali zamerať sa na to, aby čo najviac ľudí dokázalo dosiahnuť súčasné limity, a nie zdôrazňovať potrebu, aby sme ich stále tlačili vyššie, uviedli vedci.

"Teraz, keď poznáme hranice ľudského druhu, môžu pre národy slúžiť ako jasný cieľ, ktorým zabezpečia, aby ľudské kapacity dosiahli najvyššie možné hodnoty pre väčšinu obyvateľstva," povedal profesor Toussaint. "S rastúcimi environmentálnymi obmedzeniami to môže stáť čoraz viac energie a investícií, aby sa dosiahla rovnováha pri rastúcich ekosystémových tlakoch. Ak by sme však boli úspešní, mali by sme pozorovať postupný nárast stredných hodnôt životnosti, výšky a väčšiny ľudských biomarkerov."

Zdroj: Info.sk, TM, independent.co.uk, Foto: wakingtimes.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

DNES - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

DNES - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

DNES - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.