• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Po úspechu u slovenských divákov bude Čiara bojovať o Oscara

  • 15:06 21.09.2017
  • Bratislava
Po úspechu u slovenských divákov bude Čiara bojovať o Oscara

Na konci februára vyhlási americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) na slávnostnom ceremoniáli v losangeleskej sále Dolby Theatre držiteľov svojich ocenení známych ako Oscar.

Spomedzi slovenských snímok vyberá národného nominanta do "oscarovského" boja v kategórii najlepších cudzojazyčných filmov Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA). Členovia akadémie zvolili spomedzi 11 prihlásených filmov divácky úspešnú drámu Čiara režiséra Petra Bebjaka a producentky Wandy Adamík Hrycovej.

Snímka si hneď po premiére odniesla zo súťaže MFF Karlove Vary ocenenie za najlepšiu réžiu a v slovenských kinách ju od augustovej premiéry videlo takmer 300.000 divákov. Príbeh Čiary sa odohráva krátko pred vstupom Slovenska do Európskej únie a sleduje boj pašeráka Adama Krajňáka o dôstojný život svojej rodiny na hraniciach s Ukrajinou. Novobudovaný hraničný priechod zvyšuje napätie na oboch jej stranách a keď zlyhá jedna z pašeráckych akcií, zásadový Krajňák sa dostáva do víru udalostí, vďaka ktorým bude musieť prekročiť aj tie pomyselné hranice, za ktoré rozhodne neplánoval zájsť.

Medzi jedenástkou prihlásených filmov, z ktorých akademici vyberali a ktoré spĺňajú podmienky určené AMPAS, figuruje napríklad festivalovo úspešná dráma Piata loď (r. Iveta Grófová), jeden z najnavštevovanejších filmov tohto roka Únos (r. Mariana Čengel Solčanská), kontroverzný dokument Richard Müller: Nespoznaný (r. Miro Remo), ale aj snímky, ktoré len pred pár dňami vstúpili do kinodistribúcie - Out (r. György Kristóf) a Nina (r. Juraj Lehotský). Zoznam filmov spĺňajúcich podmienky pre zaradenie do hlasovania o národného nominanta na ocenenie AMPAS v aktuálnou ročníku dopĺňajú snímky Pirko (r. Lucia Klein Svoboda, Petr Klein Svoboda), 5 October (r. Martin Kollár), IMT Smile a Lúčnica: Made in Slovakia (r. Palo Janík), Finále (r. Palo Korec, Dušan Milko) a Sprisahanie šedej rasy (r. Maroš Berák).

TASR informoval Peter Gašparík, PR manažér SFTA.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

VČERA - 6:14Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.