• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Sagan a Bora protestujú proti vyradeniu: Cavendish vrazil do mňa

  • 6:35 05.07.2017
  • Vittel
Sagan a Bora protestujú proti vyradeniu: Cavendish vrazil do mňa

Slovenský cyklista Peter Sagan a jeho tím Bora-Hansgrohe podali protest proti vylúčeniu dvojnásobného majstra sveta z tohtoročnej Tour de France.

Jury pretekov ho diskvalifikovala za vrazenie do Brita Marka Cavendisha v záverečnom špurte utorkovej 4. etapy.

Sagan približne 50 m pred cieľom etapy vystrčil lakeť, zasiahol vedľa neho šprintujúceho Cavendisha, ktorý vletel do ochrannej bariéry. Následne cez neho prepadli ďalší jazdci. Slovákovi, ktorý v cieli obsadil druhé miesto, najskôr za kolíziu udelili 30-sekundovú penalizáciu a odobrali mu 80 bodov. Pretekárska jury však neskôr rozhodla o úplnej diskvalifikácii. Podľa nej Sagan priamo zavinil Cavendishov pád.

Sagan a vedenie Bora-Hansgrohe zverejnili v utorok krátko pred polnocou stanovisko, v ktorom protestujú proti diskvalifikácii. Oficiálny protest podľa pravidiel TdF nie je možný, rozhodnutia jury sú vo väčšine prípadov nezvratné. „Počas šprintu som nevedel, že Mark Cavendish je za mnou. Prichádzal z pravej strany a ja som sa držal v závese za Kristoffom. Cavendish mal veľkú rýchlosť a ja som jednoducho nemal čas uhnúť sa mu doľava. Vrazil do mňa a potom narazil do bariéry. Keď som sa v cieli dozvedel, že spadol, ihneď som vyrazil k jeho tímovému autobusu zistiť, ako na tom je. Sme priatelia a kolegovia v pelotóne, podobné kolízie nikdy nie sú pekné. Dúfam, že Mark bude čoskoro v poriadku,“ uviedol Sagan v stanovisku, ktoré zverejnil aj portál cyclingnews.com.

Jury oznámila verdikt niekoľko hodín po finiši etapy na rýchlo zvolanej tlačovej konferencii v miestnom press centre. „Rozhodli sme sa vylúčiť Petra Sagana z Tour de France 2017 po búrlivom finiši vo Vitteli, kde svojím konaním ohrozil niekoľkých jazdcov, vrátane Marka Cavendisha a ďalších pretekárov, ktorí boli zapojení do pádu,“ citovala agentúra AP predsedu jury Philippa Mariena. „Aplikovali sme článok 12.104 o nesúmerných šprintoch, ktorý dovoľuje aj vylúčiť jazdca z pretekov a udeliť mu pokutu.“

Vedenie stajne Bora-Hansgrohe po oznámení jury stiahlo svojich jazdcov do tímového hotela a zakázalo im rozprávať sa s novinármi. Sagan zostal v hoteli a krátko pred polnocou spolu s tímom vydali vyššie uvedené stanovisko. Ďalšie stanovisko by mala Bora uverejniť pred štartom stredajšej piatej etapy.

Cavendish utrpel po páde zlomeninu pravej lopatky a na Tour nebude pokračovať, oznámilo vedenie jeho stajne Dimension Data. „Som nesmierne sklamaný zo správ o zlomenine. Tím bol dnes neskutočný, odviedol presne to, čo sme chceli. Myslím si, že som bol v dobrej pozícii a mal som šancu vyhrať. No je smutné, že som nakoniec dopadol takto a musím opustiť Tour, preteky, okolo ktorých som postavil celú moju kariéru,“ uviedol Cavendish.

Mark utrpel fraktúru pravej lopatky. Našťastie to v tejto fáze nevyžaduje žiadny chirurgický zákrok a najdôležitejšie je, že neprišlo k poškodeniu nervov,“ povedal doktor tímu Adrian Rotunno.

Okrem dopingových prípadov je diskvalifikácia na Tour zriedkavá, informuje agentúra AP. Jury pretekov sa v roku 2010 rozhodla vylúčiť Austrálčana Marka Renshawa za jeho hlavičku do súpera, ktorou v špurte „uvoľnil“ cestu za triumfom svojmu tímovému kolegovi Cavendishovi v 11. etape s cieľom v Bourg-Les-Valence.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.