• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

FICO: Ministerke Lucii Žitňanskej ponúkam plnú podporu

  • 16:57 24.06.2017
  • Bratislava
FICO: Ministerke Lucii Žitňanskej ponúkam plnú podporu

Premiér sa zároveň odmieta vyjadrovať ku kotlebovcom, nechce im robiť reklamu.

Situácia okolo voľby člena Súdnej rady SR, pri ktorej má ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) zásadný problém s kandidatúrou Moniky Jankovskej (nom. Smeru-SD), štátnej tajomníčky rezortu justície, nie je spor. Tvrdí to premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý ponúka Žitňanskej podporu, ako mala doteraz. Žitňanská hrozila demisiou, ak by bola Jankovská zvolená. Voľbu poslanci presunuli z júnovej schôdze na september.

To nie je spor. Dávno nebola taká atmosféra vo verejnosti, ako je teraz, ktorá umožňuje radikálne zásahy do justície s cieľom zvýšiť dôveryhodnosť súdnictva. Ponúkam pani podpredsedníčke vlády a ministerke spravodlivosti plnú podporu, ako ju mala doteraz. Ponúkam jej všetky sily, ktoré máme k dispozícii,“ vyhlásil Fico v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

V Súdnej rade by sa podľa neho mali pohybovať ľudia, „ktorí môžu pomôcť ministerke s novou reformou v justícii“. Súdnictvo podľa premiéra potrebuje zásadné zmeny. Fico je za dohodu. Jej základom má byť podľa jeho slov nastavenie toho, „čo ideme v justícii robiť v najbližšom období“.

Premiér sa zároveň odmieta vyjadrovať ku kotlebovcom, nechce im robiť reklamu. Mieni riešiť, prečo majú podporu napríklad v Ostrom Grúni a Kľaku, ktoré nacisti v roku 1945 vypálili. Premiér nepovažuje za dobré, že myšlienky fašizmu a extrémizmu majú v tomto prostredí podporu. „My sme niekde zlyhali, všetci, pokiaľ ide o vzťah k minulosti. Myslím si, že bola obrovská chyba, že sme po roku '89 nevenovali dostatočnú pozornosť téme SNP, hodnotovým veciam,“ povedal s tým, že chce ľuďom vysvetľovať, čo sa udialo.

V reakcii na otázku, či extrémistom nepomáha aj neriešenie korupcie spájané s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD), policajným prezidentom Tiborom Gašparom a špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, premiér toto spájanie odmietol. „Čo majú s korupciou?“ pýta sa premiér a zopakoval, že majú jeho dôveru. Dodal, že opozícia neustále obviňuje bez dôkazov, čo on odmieta. V súvislosti s korupciou spomenul odsúdenie jedného sudcu za úplatkárstvo či chytenie niektorých starostov a primátorov.

Premiér pripomenul protikorupčné opatrenia jeho vlády ako protischránkový zákon, prípravu zákona o ochrane oznamovateľov korupcie či zriadenie odboru prevencie korupcie úradu. Žiada, aby sa neprehlbovalo negatívne vnímanie v spoločnosti bez dôkazov. „Je to veľmi nebezpečné,“ podotkol a súčasne vyzdvihol klesajúcu nezamestnanosť či historicky najvyššiu zamestnanosť.

Odmietol zároveň, že by sa v koalícii rozprávali o poste šéfa Ústavu pamäti národa. Pri voľbe generálneho riaditeľa RTVS uviedol, že každá voľba v Národnej rade SR je politická. Túto personálnu otázku zveril parlamentu bývalý minister kultúry Daniel Krajcer za vlády Ivety Radičovej. V reakcii na zámer súčasného šéfa rezortu Mareka Maďariča (Smer-SD) presunúť voľbu šéfa RTVS z parlamentu na zbor voliteľov Fico uviedol, že o prípadnom okresávaní právomoci parlamentu treba diskutovať.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

DNES - 14:21Domáce

Na mieste zasahovali hasiči, ktorí vyslobodzovali osobu uviaznutú vo vozidle.

Prezidentka sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Rudolfom Schusterom

Prezidentka sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Rudolfom Schusterom

DNES - 13:27Domáce

Stretnutím s bývalým prezidentom SR Rudolfom Schusterom v piatok v Košiciach ukončila svoje týždenné úradovanie na východe Slovenska prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Polícia zverejnila video z nehody Andreja Danka

Polícia zverejnila video z nehody Andreja Danka

DNES - 12:47Domáce

Polícia zverejnila video, ktoré má zachytávať nehodu Andreja Danka.

Pred umiestnením do reedukačného centra by malo byť vždy vypočuté dieťa

Pred umiestnením do reedukačného centra by malo byť vždy vypočuté dieťa

DNES - 11:35Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR chce nariadiť povinnosť sudcu vždy vypočuť maloleté dieťa pred umiestnením do reedukačného centra.

Danko sa dobrovoľne zapojil do upratovania Dúbravky, takýto dostal trest za nehodu

Danko sa dobrovoľne zapojil do upratovania Dúbravky, takýto dostal trest za nehodu

DNES - 11:04Domáce

Andrej Danko naďalej odmieta, že bol v čase nehody pod vplyvom alkoholu.