• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Prioritou vlády v najbližšom období bude zamestnanosť, školstvo aj zdravotníctvo

  • 12:09 26.04.2017
  • Bratislava
Prioritou vlády v najbližšom období bude zamestnanosť, školstvo aj zdravotníctvo

Znižovanie nezamestnanosti, budovanie zariadení pre deti do troch rokov, lepšie fungovanie verejnej správy či znižovanie záťaže podnikateľského prostredia.

Toto sú ciele, ktoré si na najbližšie dva roky stanovila vláda vo svojom Národnom programe reforiem. Materiál dnes schválil kabinet Roberta Fica (Smer-SD).

Vlani sa na Slovensku vytvorilo 54.000 pracovných miest, nezamestnanosť klesá a tvorba nových miest bude prioritou vlády aj v nasledujúcom období. „V rámci služieb zamestnanosti sa zavedie profilácia uchádzačov o zamestnanie s individualizovaným poradenstvom a nové nástroje aktívnych politík trhu práce,“ uvádza sa v materiáli.

Taktiež majú pribudnúť nové kapacity zariadení pre deti do troch rokov a flexibilnejšie by malo byť aj zamestnávanie matiek s deťmi. „V priebehu roka sa vyhlásia viaceré projektové výzvy na podporu integrácie ľudí z marginalizovaných rómskych komunít,“ stanovila si vláda. K rastu zamestnanosti má prispieť aj príchod viacerých zahraničných investorov.

Ako sa ďalej uvádza v programe, efektívnosť výberu daní dosahuje najlepšie výsledky od roku 2012. „Na ďalšie zefektívnenie plánuje finančná správa zaviesť interné posudzovanie spoľahlivosti daňových subjektov. Bude sa tiež posudzovať rizikovosť daňových dlžníkov. Vybuduje sa centrálna analytická jednotka za účelom podpory boja proti daňovým únikom,“ píše sa v programe.

Pod zlepšenie efektívnosti verejných výdavkov sa má podpísať aj realizovaný projekt Hodnota za peniaze. Ďalšími prioritami vlády tak majú byť opatrenia na zlepšenie vedy, výskumu a inovácií. Efektívnosť výdavkov by sa mala zvýšiť aj v oblasti dopravy a zdravotníctva. „Lepšie fungovanie verejnej správy by mali priniesť viaceré opatrenia. V roku 2017 vstupuje do platnosti tzv. protischránkový zákon, ktorý by mal priniesť transparentnosť do obchodov medzi štátom a súkromným sektorom,“ konštatuje sa v materiáli. Taktiež sa rozšíria a spresnia povinnosti verejných obchodných spoločností a má sa vytvoriť priestor pre zverejňovanie zmlúv samospráv na jednom mieste.

Klesnúť má aj administratívna záťaž podnikateľského sektora. Prispieť k tomu má elektronizácia v oblasti platenia daní a vymáhania pohľadávok, ako aj optimalizácia pracovnej zdravotnej služby a služieb obchodného registra.

Do programu sa dostalo aj zavedenie daňovej úľavy pri podpore bývania. „Od roku 2018 táto forma daňového bonusu nahradí súčasnú priamu bonifikáciu úrokovej sadzby formou štátneho príspevku pre mladých. Z daňovej úľavy budú môcť benefitovať bankoví klienti pri rovnakých podmienkach a úrokových sadzbách ako ostatní klienti bánk. Opatrenie zvýši adresnosť a hodnotu podpory bývania pri rovnakých nákladoch štátu,“ očakáva vláda.

Zmeny sa majú uskutočniť aj v súdnictve, kde majú byť hromadné výberové konania pri obsadzovaní voľných miest sudcov na okresných súdoch. Zlepšiť sa má aj stav zdravotníctva. Od roku 2017 prechádzajú platby pre lôžkové zariadenia na systém úhrad za diagnostickú skupinu. Ako ďalej vyplýva z materiálu, má sa dobudovať aj sieť urgentných príjmov. Bude reorganizovaný systém pohotovostí a model kompetencií. Vláda si stanovila za cieľ posilniť aj transparentnosť a zavedú sa maximálne čakacie lehoty na ďalšie výkony aj v rámci ambulantnej starostlivosti.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

DNES - 21:17Ekonomické

Európska únia (EÚ) v piatok formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám. TASR o tom informuje na základe sp

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

DNES - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

DNES - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

DNES - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

DNES - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.