• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

SPPK víta iniciatívu premiéra.Fica riešiť kvalitu potravín s krajinami V4

  • 14:23 24.02.2017
  • Bratislava
SPPK víta iniciatívu premiéra.Fica riešiť kvalitu potravín s krajinami V4

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta iniciatívu predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) riešiť problematiku kvality potravín na summite krajín V4 a apelovať na Európsku komisiu (EK), aby zabránila nadnárodným spoločnostiam dovážať na trhy nových členských krajín rôzne kategórie potravín.

Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru SPPK, v reakcii na štvrtkový (23.2.) brífing premiéra o rozdielnej kvalite niektorých potravín v SR a ostatných krajinách EÚ.

Na slovenský trh sa podľa Fica dovážajú aj niektoré potraviny druhej, horšej kategórie. Premiér tak reagoval na nedávne zistenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR ohľadom tzv. dvojakej kvality potravín. Slovensko podľa neho preto kvôli tejto téme iniciuje mimoriadny summit krajín V4 na úrovni premiérov, ktorý by sa mal konať budúci týždeň v Poľsku.

Šéfka MPRV Gabriela Matečná 14. februára informovala, že takmer u polovice testovaných výrobkov laboratórne testy potvrdili, že v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú v SR. Nadnárodní výrobcovia či značky tak podľa nej vytvárajú dve triedy spotrebiteľov. Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.

Laboratórne testy v certifikovaných laboratóriách preukázali, že sa na Slovensko dovážajú niektoré potraviny nadnárodných potravinárskych firiem druhej, horšej kategórie,“ zdôraznil Korpáš. SPPK to podľa neho pokladá za zavádzanie slovenského spotrebiteľa.

Nevidíme dôvod, prečo by mal práve slovenský spotrebiteľ konzumovať potraviny s väčším množstvom konzervantov a pridávaných látok, nižším obsahom mäsovej zložky, či nápoje s pridanými umelými sladidlami namiesto cukru. Nadnárodný výrobcovia takýmto spôsobom vytvárajú v jednotnom európskom trhu rozdielne triedy spotrebiteľov,“ podčiarkol Korpáš.

Riešením problému dvojakej kvality potravín vytvorením európskej legislatívy by mohlo podľa SPPK dôjsť k zamedzeniu dovozu niektorých potravín síce v rovnakom obale, ale v rozdielnej kvalite. „SPPK opätovne apeluje na slovenských spotrebiteľov, aby sa pri kúpe pozornejšie zaoberali pôvodom potravín, ktoré vkladajú do svojho nákupného košíka,“ zdôraznil.

Zárukou kvality, bezpečnosti a čerstvosti sú aj naďalej slovenské, regionálne potraviny vyrobené z domácich surovín, navyše pod stálou kontrolou a bez škandálov, na rozdiel od niektorých zahraničných, ktoré sa k nám dovážajú v horšej kvalite a zároveň znečisťujú životné prostredie takzvanou uhlíkovou stopou, keď cestujú tisícky kilometrov, aby sa dostali na náš trh,“ dodal Korpáš.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

DNES - 21:17Ekonomické

Európska únia (EÚ) v piatok formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám. TASR o tom informuje na základe sp

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

DNES - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

DNES - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

DNES - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

DNES - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.