• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
10°Bratislava

Režisér, scenárista, herec Ladislav Smoljak bol jedným z otcov Cimrmana

  • 6:48 09.12.2016
  • Praha/Bratislava
Režisér, scenárista, herec Ladislav Smoljak bol jedným z otcov Cimrmana

Spolupráca dvojice Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák priniesla divadelné hry o českom fiktívnom géniovi Járovi Cimrmanovi.

Od narodenia českého režiséra, scenáristu a herca Ladislava Smoljaka uplynie v piatok 9. decembra 85 rokov. Spolupráca dvojice Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák priniesla divadelné hry o českom fiktívnom géniovi Járovi Cimrmanovi.

Ladislav Smoljak sa narodil 9. decembra 1931 v Prahe (dnes Česko). Po maturite sa pokúšal dostať na Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe, chcel študovať réžiu, no neúspešne. Úspešnejší bol jeho pokus na Vysokej škole pedagogickej, ktorú v roku 1957 ukončil s titulom promovaný pedagóg v odbore matematika-fyzika. Od roku 1957 až do roku 1958 pôsobil ako asistent na Fakulte technickej a jadrovej fyziky Univerzity Karlovej v Prahe. Nasledujúce roky strávil pred školskými lavicami na strednej a večernej škole v českom meste Brandýs nad Labem. V šesťdesiatych rokoch 20. storočia istý čas pracoval ako externý recenzent televíznej tvorby v časopise Kultura a Kulturní svět, ako redaktor kultúrnej rubriky v časopise Mladý svět či ako redaktor nakladateľstva Mladá fronta. V roku 1962 prišiel s nápadom usporiadať československú anketu Zlatý slávik.

V rokoch 1975-1990 bol scenáristom a režisérom Filmového studia Barrandov. Od roku 1990 bol umelcom na voľnej nohe.

K dramatickému umeniu sa dostal ako spoluzakladateľ Divadla Járy Cimrmana. V roku 1967 spolu so Z. Svěrákom vymysleli najväčšieho neexistujúceho českého hrdinu, ktorý žne u publika úspech dodnes. Pre divadlo, v ktorom hrali len muži, spolu so Svěrákom napísali 15 svojráznych divadelných hier. V tomto divadle vznikla aj osobitná forma predstavenia, v prvej časti to bol vždy odborný seminár na témy blízke Cimrmanovi, v druhej časti samotná hra z pozostalosti majstra Járu Cimrmana. So Svěrákom sa spolu podieľali (autorsky aj herecky) na celom rade úspešných celovečerných filmoch: Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), Marečku, podejte mi pero!, Na samotě u lesa (oba 1976), Kulový blesk (1978, aj réžia), Trhák (1980), Jára Cimrman ležící, spící (1983, aj réžia), Rozpuštěný a vypuštěný (1984, aj réžia), Nejistá sezóna (1987, aj réžia) a mnohé ďalšie.

Ako herec sa prvýkrát pred kamerou objavil Ladislav Smoljak v roku 1968 vo filme Zločin v šantánu, nasledovali potom filmy Pane vy jste vdova (1970), Homolka a tobolka (1972) a ďalšie. Jeho poslednou filmovou úlohou bola epizódna rola dôchodcu v komedii Vratné lahve (2007) autorskej dvojice Jan a Zdeněk Svěrákovci.

Popri Divadle Járy Cimrmana účinkoval aj v divadle Studio Láďa Ladislava Smoljaka (pôvodne Studio Jára). V Divadle Na tahu v Prahe si zahral Macheatha v Žobráckej opere a pre Divadlo Na zábradlí napísal a režíroval hru Malý říjen. V divadle pôsobil prakticky až do svojej smrti. Na javisku stál poslednýkrát 27. mája 2010 v hre České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft.

Ladislav Smoljak zomrel 6. júna 2010 v nemocnici v Kladne (Česko). Pochovaný je na pražskom cintoríne v Olšanoch.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

DNES - 6:14Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.