• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Sýrska armáda dobyla od povstalcov historické centrum Aleppa

  • 17:56 07.12.2016
  • Aleppo
Sýrska armáda dobyla od povstalcov historické centrum Aleppa

Západ vyzval na okamžité prímerie v sýrskom Aleppe.

Sýrska armáda už ovládla všetky štvrte Starého mesta v Aleppe, ktoré mali pod kontrolou povstalci. Informovala o tom dnes organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, ktorá monitoruje konflikt v Sýrii a spolieha sa pritom na aktivistov priamo na sýrskom území.

Armáda začala prenikať do historického centra Aleppa v utorok, v rámci svojho rýchleho postupu východným Aleppom, keď opozícia stratila za posledné dva týždne už približne dve tretiny tejto svojej enklávy, vysvetľuje agentúra Reuters.

Západ vyzval na okamžité prímerie v sýrskom Aleppe

Predstavitelia Spojených štátov amerických a piatich ďalších západných krajín vyzvali dnes na okamžité zavedenie prímeria v severosýrskom meste Aleppo.

Šéf Bieleho domu Barack Obama a predstavitelia Británie, Nemecka, Talianska, Francúzska a Kanady zároveň vyzvali sýrsku vládu, aby vzhľadom na humanitárnu krízu umožnila prísun pomoci OSN do východnej časti Aleppa.

Okrem toho lídri šestice krajín obvinili Rusko z obštrukcií v Bezpečnostnej rade OSN. Rusko spolu s Iránom obvinili aj z neochoty pracovať na politickom riešení konfliktu. Taktiež chcú, aby OSN vyšetrovala správy o páchaní vojnových zločinov v Sýrii.

Výzva Západu zaznela po tom, čo sýrske povstalecké frakcie navrhli dnes vyhlásiť päťdňové prímerie na odsun chorých, zranených a ďalších civilistov z východných častí Aleppa. Vláda v Damasku na tento návrh zatiaľ nereagovala.

Povstalci prišli s týmto návrhom po tom, ako sýrske vládne jednotky a ich spojenci získali kontrolu už nad tromi štvrtinami Aleppa, ktorého sa protivládne sily zmocnili v roku 2012.

Ruský plukovník zranený pri ostreľovaní západnej časti Aleppa zomrel

Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo, že ruský plukovník pôsobiaci v Sýrii ako vojenský poradca podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri ostreľovaní jednej zo štvrtí v západnej časti severosýrskeho mesta Aleppo. Oblasť ostreľovali protivládni povstalci, dodalo ministerstvo.

Ruský rezort obrany podľa agentúry Interfax spresnil, že plukovník Ruslan Galickij bol členom skupiny vojenských poradcov, ktorí boli vyslaní do Sýrie. Velenie ruskej misie navrhlo, aby mu bolo posmrtne udelené vysoké štátne vyznamenanie.

Ruské ministerstvo obrany tento týždeň informovalo aj o útoku na ruskú poľnú nemocnicu v západnej, vládnymi silami ovládanej časti Aleppa. Výsledkom priameho zásahu oddelenia príjmu poľnej nemocnice bolo smrteľné zranenie jednej zo zdravotných sestier. Ťažko zranené boli ešte dve ďalšie osoby. Jedna z nich, zdravotná sestra, svojim zraneniam neskôr podľahla. Zranenia utrpeli aj miestni obyvatelia, ktorí prišli do nemocnice na vyšetrenie.

Rusko z útoku na poľnú nemocnicu obvinilo protivládnych povstalcov a ich západných mecenášov, ako uviedol hneď v pondelok hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Útok na ruskú poľnú nemocnicu v noci nadnes odsúdil aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý pripustil, že by mohlo byť kvalifikované ako vojnový zločin.

Zdroj: Info.sk, Zdroj: TASR, Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Spojené štáty oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Spojené štáty oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

DNES - 6:18Zahraničné

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany.

Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku

Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku

DNES - 6:12Zahraničné

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti.

Zamestnanci supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi

Zamestnanci supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi

DNES - 6:06Zahraničné

Polícia neprezradila, aké množstvo drogy sa nachádzalo v prepravkách.

Benátky začali vyberať vstupné od jednodňových turistov, časť miestnych je proti

Benátky začali vyberať vstupné od jednodňových turistov, časť miestnych je proti

VČERA - 19:06Zahraničné

Benátky začali vo štvrtok skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania.

Strelec z univerzity v Prahe netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

Strelec z univerzity v Prahe netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

VČERA - 18:29Zahraničné

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka.