• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

Nálety na dve nemocnice v Aleppe zabili dvoch pacientov

  • 13:32 28.09.2016
  • Aleppo/Vatikán
Nálety na dve nemocnice v Aleppe zabili dvoch pacientov

Letecké útoky zasiahli aj pekáreň vo štvrti al-Maádí, kde zahynulo najmenej šesť civilistov, ktorí si prišli po chlieb.

Nálety dnes vážne poškodili dve nemocnice v povstalcami ovládanej východnej časti sýrskeho mesta Aleppo a vyžiadali si životy dvoch ťažko chorých pacientov. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na zdravotníkov.

Letecké útoky zasiahli aj pekáreň vo štvrti al-Maádí, kde zahynulo najmenej šesť civilistov, ktorí si prišli po chlieb, dodala agentúra DPA. Toto ostreľovanie podnikli sily sýrskeho režimu, ako uviedli aktivisti a organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Ďalšie desiatky ľudí utrpeli zranenia, niektorí z nich vážne. Fotografie zverejnené aktivistami na internete zachytávali chlieb pokrytý krvou a porozhadzovaný po zemi.

Rozsiahlu ofenzívu na staroveké mesto podniká sýrska vláda a jej ruskí spojenci od minulého týždňa s cieľom dobyť aj jeho východnú časť.

Letecké útoky sa odohrali dnes skoro ráno a zasiahli aj spomínané nemocnice M2 a M10, pričom zničili generátory a prerušili dodávky vody. Nemocnice boli preto dočasne vyradené z prevádzky.

Muhammad Abú Radžab, šéf nemocnice M10 - najväčšej z ôsmich nemocníc vo východnom Aleppe - povedal, že dvaja pacienti zomreli, lebo ich nemohli prístrojmi udržiavať pri živote. Radžab dodal, že veľmi vážne poškodená bola jednotka intenzívnej starostlivosti.

Adham Sahlúl zo Sýrsko-americkej lekárskej spoločnosti so sídlom v tureckom meste Gaziantep potvrdil nálety a označil ich za zámerné. Podľa jeho slov vládne sily poznajú lokalitu oboch nemocníc.

Obliehanie východného Aleppa spôsobuje, že táto mestská oblasť má už len šesť fungujúcich nemocníc, ale iba tri z nich sú schopné zvládnuť núdzové situácie.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok vyzvala na vytvorenie humanitárnych koridorov, ktorými by z obliehaného východného Aleppa evakuovali chorých a zranených Sýrčanov.

Pápež František dnes odsúdil ofenzívu na sýrske mesto Aleppo a vyhlásil, že všetky osoby, ktoré majú na svedomí tieto útoky, sa budú zodpovedať Bohu.

Pápež povedal na dnešnej verejnej audiencii na Námestí svätého Petra vo Vatikáne povedal, že "s utrpením obyvateľov Aleppa je spojený v modlitbách a duchovnou blízkosťou". František vyjadril "hlbokú bolesť a silné obavy z toho, čo sa deje".

"Deti a starší ľudia... každý zomiera," dodal.

Pápež vyzval, aby bolo na ochranu civilistov v sýrskej občianskej vojne, ktorá trvá už od roku 2011, vynaložené čo najväčšie úsilie. "Apelujem na svedomie ľudí zodpovedných za bombardovanie a upozorňujem, aby počítali s tým, že budú musieť predložiť Bohu zúčtovanie" svojich činov, zdôraznil.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

DNES - 16:13Zahraničné

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev evakuuje v piatok dve nemocnice pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

DNES - 13:51Zahraničné

Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes.

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

DNES - 11:44Zahraničné

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne, vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

DNES - 11:33Zahraničné

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude "ako 47. prezident Spojených štátov" opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

DNES - 9:41Zahraničné

Kvôli krádeži meškajú vlaky, dopravu úplne odstavili.