• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Prípravy na novú vykurovaciu sezónu sú v plnom prúde

  • 17:47 30.07.2016
  • Bratislava
Prípravy na novú vykurovaciu sezónu sú v plnom prúde

V letných mesiacoch sa odberatelia často stretávajú s odstávkami teplej vody.

Prípravy na novú vykurovaciu sezónu sú v plnom prúde. Výrobcovia a dodávatelia tepla vykonávajú potrebnú revíziu a údržbu tepelných zariadení, aby počas hlavnej vykurovacej sezóny bola pre odberateľov zabezpečená bezporuchová dodávka tepla a teplej vody. Na pravidelnú údržbu a revíziu zariadení využívajú práve letné obdobie, keď je dosah odstávky na odberateľov najnižší. Informoval o tom Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT).

V letných mesiacoch sa odberatelia často stretávajú s odstávkami teplej vody. Jej pravidelná mimosezónna odstávka je nutná z dôvodu revízie a údržby všetkých výrobných zariadení. Tie sú štandardne počas roka v prevádzke nepretržite. Revíziami a údržbou teplári preventívne predchádzajú nečakaným poruchám a haváriám, a tým zabezpečujú ich bezpečnú a bezporuchovú prevádzku počas hlavnej vykurovacej sezóny.

Počas odstávok výrobcovia tepla zabezpečujú najmä kontrolu tepelno-technických zariadení, akými sú kotly, tlakové nádoby, elektrické a plynové zariadenia, ako aj opravy alebo výmeny zariadení, ktoré môžu obmedziť bezporuchovú dodávku tepla počas sezóny. Zabezpečujú tiež prekládky a výmeny rozvodov tepla, ako aj rekonštrukcie odovzdávacích staníc tepla. V letnom období, keď je nízky odber tepla, jeho výrobcovia a dodávatelia zároveň realizujú viaceré finančne náročné renovácie.

"Cieľom investícií je predovšetkým znížiť náklady na teplo pre odberateľov a zvýšiť efektivitu tepelných sústav. Rekonštruujú a modernizujú sa tepelné zariadenia, zavádzajú sa nové technológie, akými sú napríklad kondenzačné kotle, výmenníkové stanice, riadiace a meracie systémy a informačné siete, ktoré pozitívne ovplyvňujú efektivitu, spoľahlivosť a bezpečnosť celého systému výroby a dodávky tepla," povedal predseda predstavenstva SZVT Miroslav Obšivaný.

Vďaka moderným riadiacim systémom a dispečingu sa čas odstávky výrazne skracuje. Kým v minulosti trvali odstávky teplej vody aj niekoľko týždňov, dnes vo väčšine prípadov len niekoľko dní či dokonca hodín. V niektorých mestách má výrobca tepla k dispozícii viac zdrojov na výrobu tepla, takže počas odstávky jednej kotolne vie zabezpečiť dodávku tepla z inej. V takom prípade odberatelia odstávku nepocítia.

Pri odstávke teplári postupujú v súlade s platnými zákonmi, podľa ktorých je možné prerušiť dodávku tepla iba na nevyhnutný čas potrebný na vykonanie údržby. Odberatelia sú preto informovaní o presnom termíne začiatku a skončenia odstávky minimálne 15 dní vopred.

Ani vlastníci domových kotolní by nemali zabúdať na pravidelnú revíziu a údržbu. Sú finančne menej náročné ako odstraňovanie následkov havárie alebo náhlej poruchy. Bez pravidelnej revízie a údržby kotolne vlastníci riskujú poruchy, ako aj skrátenie životnosti zariadení a zvýšenie nákladov na teplo.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

DNES - 21:17Ekonomické

Európska únia (EÚ) v piatok formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám. TASR o tom informuje na základe sp

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

DNES - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

DNES - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

DNES - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

DNES - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.