• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

Najviac peňazí na štátne IT smeruje do rezortov financií a vnútra

  • 15:55 30.07.2016
  • Bratislava
Najviac peňazí na štátne IT smeruje do rezortov financií a vnútra

Výdavky verejného sektora na IT dosahovali v rokoch 2010 až 2015 v priemere 500 miliónov eur ročne.

Najväčšia časť výdavkov štátu na informačné technológie sa sústredí na ministerstvách financií a vnútra. Ich podiel tvorí až 45 % celkových výdavkov subjektov ústrednej štátnej správy. Vyplýva to z analýzy Hodnota za peniaze zameranej na oblasť informatizácie. Jej autormi sú analytici rezortu financií a Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu.

Výdavky verejného sektora na IT dosahovali v rokoch 2010 až 2015 v priemere 500 miliónov eur ročne alebo 0,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Celkovo za toto obdobie predstavovali 3,06 miliardy eur. Najvyššie výdavky boli zaznamenané v minulom roku, a to z dôvodu dokončovania projektov financovaných z programového obdobia 2007 až 2013.

V analýze sa konštatuje, že ministerstvo financií tvorí približne 25 % výdavkov na IT, čo je v priemere 130 miliónov eur ročne. „Vysoký podiel je sčasti spôsobený centrálnymi nákupmi softvéru a licencií, ktoré využívajú aj iné inštitúcie a organizácie verejnej správy,“ zdôvodňujú štátni analytici. Pod ministerstvo financií patria príspevkové organizácie ako DataCentrum a Finančné riaditeľstvo s vysokými výdavkami na IT.

Výdavky ministerstva vnútra, ktoré sa podieľa na informatizácii štátnej správy na centrálnej aj miestnej úrovni, tvoria 20 % celkových výdavkov ústrednej štátnej správy na túto oblasť. Ročne ide v priemere o 101 miliónov eur.

Nasledujú rezorty školstva, vedy, výskumu a športu (8 %), obrany (6 %), spravodlivosti (4 %) a práce, sociálnych vecí a rodiny (4 %).

Výdavky subjektov ústrednej štátnej správy zahŕňajú aj výdavky ich podriadených rozpočtových a príspevkových organizácií. Významné špecializované agentúry a inštitúcie majú podľa analýzy vyššie výdavky ako niektoré menšie ministerstvá. Finančné riaditeľstvo tvorí 7 % celkových výdavkov na informatizáciu, DataCentrum sa na nich podieľa 3 %.

Analýza tiež ukázala, že úrady štátnej správy sa výrazne líšia v podiele rozpočtu, ktorý dávajú na informačné technológie. Priemerný ročný podiel sa pohybuje medzi 71 % Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) a 0,5 % ministerstva zdravotníctva. Viac ako polovicu svojho rozpočtu míňa na IT okrem NASES aj Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, konkrétne takmer 53 %.

Najväčším IT výdavkom štátu je softvér vrátane licencií a prác na jeho vývoji a testovaní, na ktorý ide priemerne 51 % všetkých prostriedkov. Výpočtová technika sa na celkových výdavkoch podieľa časťou 27 %. Komunikačná infraštruktúra tvorí priemerne 13 % a telekomunikačnej technike patrí 8 % nákladov na štátne IT.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

DNES - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

DNES - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

DNES - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.