• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
14°Bratislava

Róberta Niguta z východoslovenského gangu odsúdili na 23 rokov

  • 11:22 28.06.2016
  • Bratislava
Róberta Niguta z východoslovenského gangu odsúdili na 23 rokov

Ďalšie hlavné pojednávanie v tejto trestnej veci sa uskutoční v stredu 29. júna.

Róberta Niguta, vysokopostaveného člena východoslovenského gangu Róberta O., dnes odsúdil trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR na 23-ročný trest odňatia slobody za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu pokusu a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

NS SR tak na dnešnom svojom verejnom zasadnutí zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku zo septembra minulého roku, ktorý odsúdil Niguta pôvodne na 25-ročný trest. Nigut, ktorý je považovaný za "hlavného" strelca skupiny Róberta O. je stále dlhodobo na úteku a NS SR dnes voči nemu konal ako voči ušlému. Trest by si mal odpykať v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Na Niguta je už takmer tri roky vydaný európsky i medzinárodný zatýkací rozkaz. Dnešné rozhodnutie NS SR je právoplatné a nie je možné sa voči nemu riadne odvolať.

ŠTS rozhodol v tomto prípade 17. septembra minulého roku. Nigut bol súdený v prípade nedokonanej vraždy z augusta 2013, ku ktorému došlo pri Jahodnej blízko Košíc. Poškodený Marián K., ktorý mal byť obeťou streľby, na pojednávaní pred senátom ŠTS podrobne vypovedal o dni, keď na neho počas jazdy strieľali z idúceho auta samopalom vz. 61 Škorpión. Tri rany zo samopalu ho zasiahli do hrudníka a tváre. Stihol ujsť do lesa a zachrániť sa. Potom bol pod policajnou ochranou. Obžalovaného pred senátom ŠTS usvedčoval vodič auta, z ktorého Nigut strieľal. Ako uviedol svedok Gabriel H., dva pokusy o likvidáciu Mariána K., ktorého "mali dať dolu", nevyšli.

"Róbert Nigut strieľal z okna auta. Vypálil niekoľko dávok a potom začal nadávať, pretože sa mu zasekla zbraň. On mal na hlave kuklu. Ja som mal masku, takú detskú s tvárou človeka ako na Halloween," vypovedal svedok k tretiemu pokusu. O chvíľu na to havarovali. Podľa Gabriela H. mu Róbert Nigut zakryl oči. Keď sa zranený v aute prebral, jeho kumpán tam už nebol. Odvtedy je na úteku. Pred súdom tiež potvrdil, že Róbert Nigut mal vraždiť na objednávku.

Motívom mali byť peniaze - 400.000 eur, ktoré poškodený Marián K. žiadal od svojho "kamaráta z dediny". Získali ich podvodom s autami a železným šrotom. Ten Niguta poznal a postaral sa o neho, keď prišiel z väzenia.

ŠTS v Pezinku 13. júna tohto roku v prípade bossa Róberta O. a ďalších 15 obžalovaných ukončil dokazovanie týkajúce sa dvoch obžalovaných. Pri týchto osobách prokurátor a obhajcovia taktiež predniesli záverečnú reč. Na hlavnom pojednávaní okrem toho vypovedali aj dvaja svedkovia. V trestnej veci figuruje spolu 16 obžalovaných. Niektorí z nich sa z rôznych dôvodov na pojednávanie nedostavili a súd tak nemohol vo veci pojednávať. Z dôvodu urýchlenia konania tak senát v minulosti celé konanie rozdelil na niekoľko častí.

Konanie 13. júna sa týkalo obžalovaných Róberta Niguta, Pavla K. a Ľubomíra B. Pôvodná obžaloba na celú zločineckú skupinu bola podaná 27. apríla 2007. Obžalovaní sa podľa prokurátora mali dopustiť týchto trestných činov - zločineckej skupiny, vraždy, pokusu o vraždu, nedovoleného ozbrojovania, výtržníctva, vydierania, poškodzovania cudzej veci, obmedzovania osobnej slobody, ublíženia na zdraví a krádeže. Spolu ide o 19 skutkov.

Ďalšie hlavné pojednávanie v tejto trestnej veci sa uskutoční v stredu 29. júna. Vzhľadom na priebeh doterajších pojednávaní pritom nie je vylúčené, že pokiaľ sa nevyskytnú prekážky v konaní, padne aj rozsudok.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

VČERA - 20:48Domáce

Muž, ktorý popri ceste tlačil bicykel, nemal šancu prežiť.

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

VČERA - 20:18Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala v utorok novelu zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

VČERA - 19:06Domáce

Vodič motocykla mal prechádzať cez križovatku, keď mu do cesty vošiel kamión.

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

VČERA - 18:30Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách.

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

VČERA - 18:01Domáce

Opoziční poslanci Národnej rady SR tvrdia, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pri novelách v parlamente obchádza štandardný legislatívny proces.