• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
16°Bratislava

Španielsko a Portugalsko profitujú z obáv z terorizmu v Stredomorí

  • 14:43 29.05.2016
  • Barcelona
Španielsko a Portugalsko profitujú z obáv z terorizmu v Stredomorí

Záplava turistov však prináša aj negatívne dôsledky. Na množstvo turistov sa sťažujú obyvatelia miest, vrátane Barcelony.

Obavy z terorizmu nútia turistov odkloniť sa od stredomorských destinácií a čoraz väčšie počty návštevníkov smerujú do Španielska a Portugalska. V prvým dvoch mesiacoch tohto roka sa počet turistov v Španielsku medziročne zvýšil o viac než 11 %. Informovala o tom agentúra AP.

Analytici uvádzajú, že obavy turistov o bezpečnosť znižujú príťažlivosť tradičných destinácií, najmä Egypta, Tuniska a Turecka. Napríklad, počet návštevníkov Turecka v apríli medziročne klesol až o 30 %. "Do hry vstupuje hrozba teroru," tvrdí Rochelle Turnerová, riaditeľka výskumu Svetovej rady pre cestovanie a turistický ruch (WTTC).

Španielsko, jedna z najobľúbenejších európskych destinácií, vlani prijala 68,1 milióna turistov, čiže o 5 % viac než v roku 2014. Najviac návštevníkov prišlo z Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka a turistický ruch priniesol štátnej pokladnici 67,4 miliardy eur. Turisti v prvých troch mesiacoch tohto roka stáli za vytvorením takmer 89.000 nových pracovných miest, čo je v krajine s 20-% nezamestnanosťou vítaná správa.

Záplava turistov však prináša aj negatívne dôsledky. Na množstvo turistov sa sťažujú obyvatelia miest, vrátane Barcelony. Prekážajú im zahltené chodníky a čoraz hustejšia doprava. Napríklad Barcelona, ktorá má 1,6 milióna obyvateľov, vlani prijala celkovo sedem miliónov turistov. "Súcitím s frustráciou obyvateľov, pretože síce prinášame peniaze, no zároveň zahlcujeme cesty, zvyšujeme ceny a prinášame aj hluk a výtržnosti," tvrdí kanadský finančný analytik Aime Bwakira.

Starostka Barcelony Ada Colauová musí nájsť rovnováhu. Preto jej administratíva rozhodla o moratóriu na výstavbu nových hotelov a snaží sa zaviesť tzv. turistickú daň. Príjmy z nej by mali dostať aj iné sektory. Okrem bežných turistov tu totiž pristávajú výletné lode, z ktorých na pevninu vystupujú tisíce návštevníkov, no len na niekoľko hodín a následne pokračujú v plavbe.

Opačný postoj zaujal portugalský Lisabon, kde vlani vzniklo vyše 50 nových hotelov. Portugalsko vlani navštívilo vyše 17 miliónov turistov, čiže o 9 % viac než v roku 2014. V 1. kvartáli sa počet návštevníkov medziročne zvýšil takmer o 15 %. No aj tu obyvatelia obľúbených miest poukazujú na problémy, ktoré spôsobuje neriadený príval turistov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

VČERA - 14:53Ekonomické

Novinky banka zaviedla automaticky a zadarmo pre všetkých klientov.

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

VČERA - 14:14Ekonomické

Opozičná SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov. Ak sa pod ňu podpíše viac ako 500 ľudí, Ministerstvo financií SR bude povinné sa ňou zaoberať.

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

VČERA - 12:42Ekonomické

Novú výšku predčasného starobného dôchodku prepočíta Sociálna poisťovňa automaticky.

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

18:27 05.05.2024Ekonomické

Výrobcovia potravín aj dodávatelia budú musieť zákazníkov upozorniť, ak objem svojich výrobkov zmenšili, cena však adekvátne nadol nešla.