• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Činnosť SARIO bude kontrolovať nový dozorný orgán

  • 18:35 05.06.2013
  • BRATISLAVA
Činnosť SARIO bude kontrolovať nový dozorný orgán

Tretie stretnutie Rady vlády pre podporu exportu a investícií prinieslo prvé reálne výsledky. Jej členovia v stredu diskutovali prevažne o zmenách v činnosti Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

Členovia rady navrhli vytvorenie dozorného orgánu, ktorý by mal kontrolovať činnosť SARIO.

Rada pre strategické riadenie, koordináciu a kontrolu SARIO bude mať šesť členov.

Štyria z nich budú zastupovať premiéra a príslušných ministrov, ďalší dvaja podnikateľskú sféru. Členov by mal vymenovať minister hospodárstva Tomáš Malatinský vymenovať do konca júna.
Dozorný orgán aj v agentúre pre cestovný ruch

"Rada bude mať dostatočne silné kompetencie, vrátane návrhu na odvolanie generálneho riaditeľa," povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. "Treba sa sústrediť na to, aby sme využili ten potenciál, ktorý má, teda aby nesuplovala aktivity rezortov, ale aby sa sústredila na tie oblasti, ktoré nemá na starosti žiadne z ministerstiev," dodal.

Dozorný orgán by mala získať aj Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR). Členom rady sa totiž nepáči fakt, že agentúru momentálne spravuje ministerstvo dopravy, no jej aktivity sa dotýkajú aj ostatných rezortov. Práve v tom by mal pomôcť nový dozorný orgán. "Agentúra nemôže byť úspešná v situácii, keď Slovensko nemá reálnu stratégiu cestovného ruchu. Dvadsať rokov existencie Slovenska je dvadsať rokov premrhaných príležitostí, lebo vzhľadom na náš potenciál a na to, ako sme ho využili, je to na zaplakanie," skonštatoval Lajčák.
Treba podporiť domácih podnikateľov

V stredu sa diskutovalo aj o financovaní agentúry. SACR totiž doteraz využívala európske prostriedky, no onedlho sa bude pravdepodobne musieť spoľahnúť na zdroje štátneho rozpočtu. Členovia rady sa zaoberali aj analýzou zahraničného obchodu Slovenska v minulom roku. "V tých globálnych číslach sme sa polepšili, pravdou je, že tie veľké čísla robia nadnárodné koncerny. Teraz treba tú politiku trochu diverzifikovať a podporiť aj našich podnikateľov," povedal minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

Rada vlády pre podporu exportu a investícií zasadala prvý raz v marci, o jej vytvorení rozhodla vláda ešte koncom minulého roka. Jej členmi sú zástupcovia štátnej správy, podnikateľského aj akademického sektora. Šéfuje jej minister zahraničných vecí a minister hospodárstva, svoje zastúpenie tu však má aj rezort financií, pôdohospodárstva, dopravy, školstva aj ministerstvo kultúry.

V rade sedia aj zástupcovia Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení, Republikovej únie zamestnávateľov, Slovenskej akadémie vied, Ekonomickej univerzity, ale aj Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu, Slovenskej agentúry pre cestovný ruch a Eximbanky.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

VČERA - 16:08Ekonomické

Nemecká spravodajská služba varovala domáce firmy, aby boli opatrné pri rokovaniach s autoritárskymi zahraničnými vládami, ako je Čína.

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

VČERA - 13:05Ekonomické

Česi opäť dostali chuť na nákupy nehnuteľností. V Prahe, ktorá je najväčším realitným trhom, predali developeri v 1. kvartáli 1600 nových bytov, čo je najväčší počet za posledné tri roky.

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

VČERA - 11:08Ekonomické

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny.

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

VČERA - 6:27Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

21:17 26.04.2024Ekonomické

Európska únia formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám.