• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
23°Bratislava

Skupina 21 asýrskych kresťanov z Iraku sa zo Slovenska vrátila domov

  • 14:51 17.05.2016
  • Bratislava
Skupina 21 asýrskych kresťanov z Iraku sa zo Slovenska vrátila domov

Pre TASR to potvrdilo ministerstvo vnútra, podľa ktorého dôvodom ich návratu nie je nespokojnosť s prístupom na Slovensku, ale to, že nevedeli prekonať smútok za domovom.

Skupina 21 asýrskych kresťanov z Iraku sa rozhodla vrátiť zo Slovenska späť domov do Iraku. Pre TASR to potvrdilo ministerstvo vnútra, podľa ktorého dôvodom ich návratu nie je nespokojnosť s prístupom na Slovensku, ale to, že nevedeli prekonať smútok za domovom. "Tým pádom mali problém začleniť sa do života na Slovensku. Najstarší členovia dvoch rodín sa nevedeli adaptovať na nové prostredie a zvyšní členovia sa zo súdržnosti rozhodli vrátiť spolu s nimi," spresnil rezort vnútra.

Návrat tejto skupiny bol zabezpečený v spolupráci s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu. "Slovenská republika nie je jediná krajina, z ktorej sa po čase azylanti, ktorí si nevedia zvyknúť na miestnu kultúru či mentalitu, vracajú domov, prípadne idú ďalej do inej krajiny," vysvetlilo ministerstvo vnútra. Integrácia do nového prostredia je podľa rezortu náročná a najmä starší ľudia ju nie vždy zvládnu. "Je to dlhodobý proces a nikdy nie je úspešná u všetkých. Určitá časť rodín ju nezvládne a vráti sa späť do domovskej krajiny napriek hroziacemu nebezpečenstvu. Situácia v ich domovskej krajine sa navyše priebežne mení a vyvíja," podotklo ministerstvo.

Zvyšná skupina asýrskych kresťanov z Iraku na Slovensku naďalej pokračuje v integrácii, ktorú zabezpečuje občianske združenie Pokoj a dobro a Nitrianska diecéza. "Deti už navštevujú školy v okolí Nitry, všetci asýrski kresťania majú prístup k výučbe slovenčiny, začali sa kontaktovať s potenciálnymi zamestnávateľmi," skonštatoval rezort vnútra.

Nový domov našlo v Nitre a okolí, po príchode na Slovensko v decembri minulého roka, 149 asýrskych kresťanov z Iraku, celkovo 25 rodín. Ubytovaní sú v priestoroch, ktoré im poskytlo Biskupstvo Nitra. Občianske združenie Pokoj a dobro zabezpečuje výučbu slovenského jazyka pre dospelých, rodinám poskytuje prostredníctvom svojich odborných pracovníkov sociálne a právne poradenstvo. "Nemám čas sa k tomuto vyjadrovať," reagoval na vzniknutú situáciu Peter Brenkus z OZ Pokoj a dobro, zodpovedný za kontakt s médiami. K odchodu asýrskych kresťanov zo Slovenska sa nevyjadril ani Biskupský úrad Nitra, ktorý s občianskym združením spolupracuje a poskytuje svoje priestory na ubytovanie utečencov v Nitre a okolí.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri dopravnej nehode prišiel o život mladý motorkár

Pri dopravnej nehode prišiel o život mladý motorkár

DNES - 14:29Domáce

Vodič motorky zišiel z cesty a havaroval, zraneniam na mieste podľahol.

Pri bombových hrozbách mohlo ísť podľa Gašpara aj Grendela o testovanie

Pri bombových hrozbách mohlo ísť podľa Gašpara aj Grendela o testovanie

DNES - 14:23Domáce

Gašpar nevylúčil, že pre situáciu dôjde k zvolaniu Bezpečnostnej rady. Grendel zvolanie Bezpečnostnej rady očakáva tiež.

Zásahový tím odstránil problémovú medvedicu, opakovane navštevovala intravilán

Zásahový tím odstránil problémovú medvedicu, opakovane navštevovala intravilán

DNES - 13:10Domáce

Problémového jedinca v obci zastrelili aj začiatkom tohto týždňa.

Strany dostanú v tomto roku za výsledky volieb takmer vyše 14 miliónov eur

Strany dostanú v tomto roku za výsledky volieb takmer vyše 14 miliónov eur

DNES - 10:09Domáce

Politické strany dostanú v tomto roku za výsledky minuloročných parlamentných volieb takmer 14,3 milióna eur.

Dočkáme sa mierových rokovaní v Bratislave? Hrabko odpovedá

Dočkáme sa mierových rokovaní v Bratislave? Hrabko odpovedá

DNES - 7:58Domáce

Možnosť rokovaní o ukončení konfliktu na Ukrajine v Bratislave, ktorú vo svojom prejave pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom 8. mája spomenul zvolený prezident Peter Pellegrini, je hudbou budúcnosti.