• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.5.2024Meniny má Pankrác
22°Bratislava

N. BLAHOVÁ: Detský domov dcéry Viery Tomanovej porušil zákon

  • 14:15 17.05.2016
  • Bratislava
N. BLAHOVÁ: Detský domov dcéry Viery Tomanovej porušil zákon

Dokazujú to výsledky kontroly Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Informovala o tom na dnešnom rokovaní ľudskoprávneho parlamentného výboru opozičná poslankyňa za SaS.

Detský domov Peto, ktorý prevádzkuje dcéra Viery Tomanovej Petronela Tomanová, porušil zákon. Dokazujú to výsledky kontroly Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Informovala o tom na dnešnom rokovaní ľudskoprávneho parlamentného výboru opozičná poslankyňa za SaS Natália Blahová, podľa ktorej by mal domov prísť o akreditáciu.

V čase kontroly bolo v detskom domove 14 detí. Z toho päť u náhradných rodičov, štyri v profirodine a ďalších päť v samostatnej skupine. V nej boli štyri deti vo veku od štyroch do desať rokov a jedno smerujúce k profesionálnemu rodičovi.

Z toho, že päť detí bolo u budúcich náhradných rodičov podľa Blahovej vyplýva, že detský domov nemá dostatočný počet profesionálnych rodičov vzhľadom na počet detí do šesť rokov. Porušenie zákona vidí poslankyňa v tom, že dieťa nebolo súdom zverené budúcemu náhradnému rodičovi, ale detskému domovu, ktorý deklaroval, že má vytvorené zákonom stanovené podmienky na starostlivosť o dieťa.

"Predpokladáme, že súdy boli uvedené do omylu, keďže detskému domovu, ktorý má tri profesionálne rodiny, zveril šesť bábätiek do jedného roku veku, pričom v DeD sú ešte ďalšie deti, ktoré nedovŕšili šesť rokov veku a teda vyžadujú starostlivosť profesionálnej rodiny," povedala Blahová. V súvislosti s profesionálnymi rodinami poukázala, že podľa zákona sa smie jeden profesionálny rodič starať najviac o tri deti.

Blahová o tom hovorila v súvislosti s výzvou komisárke pre deti Viere Tomanovej. Tú petíciou vyzýva 3342 ľudí, aby odstúpila z funkcie. Dôvodom je Tomanovej konflikt záujmov. Ocitla sa v ňom tým, že jej dcéra prevádzkuje detský domov Peto a Tomanová býva v dome, v ktorom sídli aj toto zariadenie. Podľa Blahovej by sa Tomanová ako komisárka pre deti mala prípadu detského domova venovať a byť objektívna, ale nemôže to urobiť práve pre svoj konflikt záujmov. Blahová tiež chce, aby sa dianím v detskom domove zaoberala prokuratúra aj súdy a aby dohliadli na dodržiavanie zákonov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prítomnosť medveďa spoznáte aj podľa mravenísk či kameňov

Prítomnosť medveďa spoznáte aj podľa mravenísk či kameňov

DNES - 10:57Domáce

Pri pohybe v lese by si mali ľudia všímať stopy, trus a znaky kŕmenia sa medveďov.

Polícia varuje pred ďalším typom podvodu, pozor na takúto SMS

Polícia varuje pred ďalším typom podvodu, pozor na takúto SMS

DNES - 9:59Domáce

Polícia upozorňuje na podvod, ktorého cieľom je vylákať z ľudí peniaze.

Psychologička o nahlasovaní bômb na školách: Hlavné je, aby dospelí zachovali pokoj

Psychologička o nahlasovaní bômb na školách: Hlavné je, aby dospelí zachovali pokoj

DNES - 9:05Domáce

Dospelí by pri záťažových situáciách mali zachovať pokoj a rozvahu. Reakcie učiteľov a rodičov totiž priamo ovplyvňujú vnímanie detí. Je preto potrebné, aby dospelí najskôr upokojili seba, a tým aj pomohli deťom.

Deň matiek si pripomíname už 110 rokov

Deň matiek si pripomíname už 110 rokov

DNES - 6:10Domáce

Deň matiek je sviatok venovaný oslavám matiek a materstva, počas ktorého vyjadrujeme lásku a úctu ženám - matkám.

Nové skutočnosti v prípade vraždy na Orave: Polícia pozná vinníka

Nové skutočnosti v prípade vraždy na Orave: Polícia pozná vinníka

VČERA - 18:52Domáce

Podozrivého obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy.