• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.5.2024Meniny má Pankrác
14°Bratislava

Parlament začal rokovať, dominovať budú opozičné návrhy

  • 13:45 17.05.2016
  • Bratislava
Parlament začal rokovať, dominovať budú opozičné návrhy

Rokovanie začalo minútou ticha za zosnulého poslanca Ondreja Bindera.

Podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár (Most-Híd) dnes otvoril rokovanie štvrtej schôdze parlamentu. Na programe 67-bodového zasadnutia nie je žiaden koaličný legislatívny návrh, za to až 56 opozičných. Rokovanie začalo minútou ticha za zosnulého poslanca Ondreja Bindera (ĽSNS).


Parlament tak má aktuálne 149 členov. Náhradník za zomrelého poslanca Ján Mora (ĽSNS) nastúpi až v stredu (18.5.), keďže dnes má Binder pohreb. Podmienkou, aby sa Mora mohol ujať mandátu, je zloženie ústavou predpísaného poslaneckého sľubu.

Väčšinu legislatívnych návrhov predložila opozičná SaS a podľa liberálov sú zamerané na zlepšenie podnikateľského prostredia. Ako zahlasuje koalícia, zatiaľ jasné nie je.

V pondelok (16.5.) o opozičných návrhoch rokovala aj koaličná rada, ktorá dala podľa podpredsedu Smeru-SD Roberta Kaliňáka svojim poslancom odporúčania. Aké sú, však nepovedal. Líder Mosta-Híd Béla Bugár už skôr uviedol, že ak opozícia žiada podporu pre svoje návrhy, musí s koalíciou najskôr rokovať, čo sa v tomto prípade nestalo.

Na programe je tiež sedem opozičných návrhov zmien Zákonníka práce. Keďže sa všetky týkajú jednej právnej normy, rozprava o týchto bodoch bude zlúčená.

Snemovňa si okrem iného vypočuje aj správu o pripravenosti a prioritách slovenského predsedníctva v Rade EÚ, ktorú prednesie minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). V pléne vystúpi aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová so svojou správou za rok 2015.

Na programe je aj voľba predsedu novej štátnej volebnej komisie či voľba kandidátov do disciplinárnych senátov.

Hmotná zodpovednosť sa na program nedostane

Petícia strany #Sieť o hmotnej zodpovednosti politikov a vylúčení schránkových firiem z verejného priestoru, ktorú strana iniciovala ešte vlani a podpísalo ju viac ako 100.000 občanov, sa na rokovanie aktuálnej májovej schôdze NR SR nedostane. Plénum dnes nepodporilo takýto návrh Miroslava Beblavého (nezaradený), aby poslanci o petícii rokovali.

"Do parlamentu bola doručená ešte 14. decembra 2015 a mala byť bezodkladne predložená do parlamentu, čo sa nestalo, aj keď starý parlament ešte rokoval. Teraz je už prvá riadna schôdza nového parlamentu, preto jej prerokovanie je viac ako nevyhnutné," povedal Beblavý, ktorý po voľbách zo #Siete odišiel.


Návrh Beblavého nepodporil zo Smeru-SD až na Oľgu Nachtmannovú nikto, poslanci Mosta-Híd sa zdržali a v SNS bol za len Dušan Tittel. Poslanci #Siete a prítomní opoziční členovia snemovne hlasovali kladne, na schválenie Beblavého návrhu to však nestačilo.

Keďže petícia obsahuje viac ako 100.000 podpisov občanov, zákonodarný zbor sa ňou zaoberať musí. Po prekontrolovaní je v nej 105.398 platných podpisov. #Sieť ju spustila v júli 2015 s cieľom presadiť, aby osoby, ktoré vykonávajú funkciu vo verejnej správe, niesli osobnú hmotnú zodpovednosť za nimi spôsobenú škodu, ktorá vznikla občanom Slovenskej republiky. Má tiež za cieľ vylúčiť schránkové firmy z obchodovania so štátom a z účasti na štátnych zákazkách.

Jozef Viskupič (OĽaNO) chcel zase ako prvý bod schôdze zaradiť správu ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) o odporúčaní koaličným poslancom, ako hlasovať o opozičných návrhoch na tejto schôdzi. V pondelok (16.5.) totiž rokovala koaličná rada a Kaliňák novinárom povedal, že koaliční poslanci odstali odporúčania, ako sa k opozičným iniciatívam postaviť. Aké boli, však nepovedal. Ani Viskupičov návrh neprešiel.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nové skutočnosti v prípade vraždy na Orave: Polícia pozná vinníka

Nové skutočnosti v prípade vraždy na Orave: Polícia pozná vinníka

VČERA - 18:52Domáce

Podozrivého obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy.

Sedem strán nenaplnilo 15-člennú kandidátnu listinu do eurovolieb

Sedem strán nenaplnilo 15-člennú kandidátnu listinu do eurovolieb

VČERA - 17:55Domáce

Nie všetky subjekty kandidujúce v júnových voľbách do Európskeho parlamentu ponúkajú voličom plnú kandidátnu listinu. Dokopy sedem strán má na kandidátke menej než 15 ľudí.

Čelná zrážka s tragickým koncom: Polícia uzatvorila cestu v oboch smeroch

Čelná zrážka s tragickým koncom: Polícia uzatvorila cestu v oboch smeroch

VČERA - 17:51Domáce

Vážna dopravná nehoda si vyžiadala obeť a zranených.

Tragickým prípadom z nočného klubu sa zaoberá polícia

Tragickým prípadom z nočného klubu sa zaoberá polícia

VČERA - 16:57Domáce

Polícia začala trestné stíhanie v súvislosti s úmrtím muža po intoxikácii vo Vlčom hrdle v Bratislave.

Polárna žiara sa vráti nad Slovensko. Kedy ju môžete opäť sledovať?

Polárna žiara sa vráti nad Slovensko. Kedy ju môžete opäť sledovať?

VČERA - 15:40Domáce

Geomagnetická búrka na Slnku stále prebieha, podľa predpovede by sme mohli vidieť polárnu žiaru aj počas nasledovných nocí.