• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Kiska si pýtal recept na dlhý život, dostal ho

  • 16:35 11.05.2016
  • VRAKÚŇ
Kiska si pýtal recept na dlhý život, dostal ho

V obci Vrakúň v okrese Dunajská Streda privítal prezidenta aj 104-ročný obyvateľ Rudolf Kósa.

Prezident Andrej Kiska označil svoju dnešnú návštevu obce Vrakúň v okrese Dunajská Streda za jednu z takých prezidentských povinností, ktoré ho nabíjajú energiou. V budove obecného úradu mu svoju činnosť prezentovali domáci rybári, poľovníci, hasiči, šachisti, skauti a ďalšie spolky a združenia občanov.

Hlavu štátu v dedine privítal aj 104-ročný Rudolf Kósa. Keď sa ho prezident Kiska spýtal na recept na dlhý život, najstarší obyvateľ Vrakúňa na moment zaváhal. Napokon prezidentovi povedal, že najlepším receptom je nezomrieť.

Andrej Kiska dostal od miestnych ponuku na absolvovanie kurzu sebaobrany, ale aj pozvánku na rybárske preteky. Keď sa zoznámil s činnosťou miestnych spolkov, organizácií a združení, poznamenal, že podľa týchto aktivít to vyzerá tak, že Vrakúň má aspoň 20-tisíc obyvateľov.

Starosta Štefan Fazekas spresnil, že v dedine medzi Dunajskou Stredou a Gabčíkovom žije len 2 670 ľudí. Pripustil však, že ľudia tam žijú naozaj aktívne. Prvú návštevu prezidenta v novodobej histórii Slovenska v obci využil starosta na to, aby sa posťažoval na odmietnutú žiadosť o finančnú podporu na vybudovanie kanalizácie. ,,Žijeme v srdci Žitného ostrova, nad zásobárňou pitnej vody a nemáme kanalizáciu,“ povedal Fazekas.

Prezident Andrej Kiska venoval dnešný deň okresu Dunajská Streda. Navštívil mestský úrad v okresnom meste, miestnu fabriku, školu, pokračoval návštevou dediny Vrakúň a výjazd zakončil v Šamoríne.

Kiskovi chýbajú v obchodoch paradajky z juhu Slovenska

Po stretnutí s primátorom Dunajskej Stredy Zoltánom Hájosom Kiska povedal, že najväčším problémom Dunajskej Stredy a okolia je to, že 30 až 40 percent ľudí odtiaľ musí pre nedostatok pracovných príležitostí dochádzať za prácou do Bratislavy. Riešením tohto problému by podľa neho malo byť nadviazanie na tradície a oživenie poľnohospodárskej výroby v tomto regióne.

"Tradiční výrobcovia a spracovatelia ovocia a zeleniny tu už nie sú. V hypermarketoch nájdeme drvivé percento zahraničných tovarov. V Európskej únii je bežné, že domáce potraviny tvoria 60 - 70 percent spotreby obyvateľstva, u nás je to len 30 - 40 percent,“ povedal Kiska počas návštevy Dunajskej Stredy.

V spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva je podľa neho potrebné vytvoriť tlak, aby sa produkcia aj z južnej časti Slovenska dostala na pulty obchodných reťazcov. "Aby sme tie úžasné, sladučké paradajky nekupovali zo Španielska, Talianska, ale aby sme boli pyšní na to, čo tu dokážeme dopestovať,“ dodal prezident Kiska.

Zdroj: info.sk, SITA, Foto: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

VČERA - 18:27Domáce

SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí. Vyplýva to z vyjadrení koaličných poslancov Národnej rady SR na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

VČERA - 17:35Domáce

Obec žiada obyvateľov o poskytnutie videonahrávok na presnú identifikáciu pohybu, lokality a teritória pohybu medveďov.

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

VČERA - 17:28Domáce

Koaliční poslanci chcú odvolávať Máriu Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

VČERA - 17:24Domáce

Mikuláš Černák zatiaľ zostáva vo väzení.

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

VČERA - 17:04Domáce

Muža, na ktorého zaútočil medvedica v katastri obce Selce v okrese Banská Bystrica, po vyšetrení v nemocnici prepustili do domácej liečby.