• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Hormóny šťastia: Viete, ako prirodzene naštartovať ich tvorbu?

  • 13:12 25.04.2016
  • Bratislava
Hormóny šťastia: Viete, ako prirodzene naštartovať ich tvorbu?

Podľa viacerých štúdií sú za naše šťastie až z polovice zodpovedné hormóny. Viete, ktoré konkrétne sa spájajú s pocitom šťastia a ako sa dá naštartovať ich produkcia?

Ak sa často cítite bez nálady, podráždene alebo melancholicky, na príčine môžu byť hormóny. Tie totiž ovplyvňujú veľa procesov v našom tele, napríklad fungovanie metabolizmu, trávenie, ale aj našu náladu. Prečítajte si, ktoré to konkrétne sú a ako sa ich tvorba v našom tele dá prirodzene naštartovať.

Endorfín

Je to najznámejší hormón šťastia a naše prirodzené analgetikum. Endorfín nespôsobuje iba pocit šťastia alebo nadšenia, tiež pomáha tlmiť bolesť. Keďže je prirodzenou súčasťou nášho organizmu, nevzniká naň závislosť, na rozdiel od syntetických liekov proti bolesti. Tvorí a vylučuje sa do tela pri činnostiach, ktoré máme radi a ktoré nám prinášajú radosť (môže to byť čokoľvek, od kreslenia až po konzumáciu obľúbeného jedla). Jeho produkciu ale aktivujete aj pohybom.

Serotonín

Neovplyvňuje iba dobrú náladu, ale aj naše libido, sústredenie a pamäť, chuť do jedla a celkový pocit uvoľnenosti. Väčšina sa ho tvorí v mozgu a túto produkciu môžete podporiť hlavne pohybom a pobytom na čerstvom vzduchu. Zaujímavosťou je, že jeho tvorbu podporíte aj konzumovaním sacharidov. Tie ale pri nadmernej konzumácii spôsobujú naberanie hmotnosti. Dopĺňajte si ho teda potravinami, ktoré sú bohaté na vlákninu a pohybom vonku. Jeho produkciu tiež stimulujúrelaxačné masáže a pozitívne myslenie.

Čítajte: 5 spôsobov, ako zastavíte stres do 5 minút

Dopamín

Aktivuje ho náš „odmeňovací systém“ a je to presne ten pocit, ktorý máte po dobre odvedenej práci. Pomáha nám zvládať ťažké psychické a fyzické úlohy a tiež sústrediť sa na ich vykonávanie. Jeho nedostatok sa zvykne prejaviť tak, že stratíte záujem o činnosti, ktoré máte inak v obľube a tiež rapídnym úbytkom energie.

Jeho tvorbu môžete podporiť pohybom, pričom ideálne je ak ho spojíte s obľúbenou hudbou. Dopĺňa sa tiež skutočne kvalitným spánkom a zdravými potravinami (napríklad mandľami, ovsenými vločkami, avokádom alebo čokoládou). Znižuje ho dlhotrvajúci stres a nedostatok horčíka.

Čítajte: Kolíše vám hladina hormónov? Tieto tipy vám pomôžu dostať ich späť do rovnováhy

Oxytocín

Známy tiež pod menom „hormón lásky“, oxytocín stimulujete pozitívnou medziľudskou komunikáciou a tiež fyzickými prejavmi náklonnosti, napríklad objatím alebo bozkom. Naopak jeho hladinu znižujú stresové situácie, najmä tie, ktoré vyplývajú z konfliktov s druhými ľuďmi.

Estrogén

Väčšina ľudí si myslí, že ide o ženský hormón, no majú ho obe pohlavia. Má silný vplyv na našu náladu a pomáha ju udržiavať stabilnú. Jeho nedostatok sa prejavuje úzkosťou a podráždenosťou. Jeho hladiny významne znižuje fajčenie a extrémne namáhavá fyzická aktivita. Naopak pokojnejšie športy, meditácia a konzumácia potravín s obsahom fytoestrogénov pomáha. Fytoestrogény nájdete v brokolici, karfiole, sóji a hrachu, tiež v marhuliach, brusniciach a ľanových semiačkach.

Čítajte: Menopauza: Časté príznaky a ako si s nimi poradiť

Progesterón

Tento hormón je zvlášť dôležitý pre naše sebaovládanie. Zabraňuje tomu, aby sme nekontrolovateľne menili nálady alebo mali pocit úzkosti. Jeho nedostatok v organizme sa tiež odráža na zníženom libidu.

Znížená hladina progesterónu zvyčajne vyplýva z nedostatku vitamínov B, C a tiež z nedostatku zinku a horčíka. Snažte sa preto udržať si ich stabilné a dostatočné hladiny v organizme. U žien sa jeho tvorba výrazne spomaľuje počas menopauzy a v niektorých prípadoch je potrebné ju nahrádzať syntetickými hormónmi.

Ako stimulovať produkciu hormónov šťastia

Vo všeobecnosti stačí dodržiavať niekoľko zásad:

  • Doprajte si kvalitný spánok, denne spite aspoň sedem hodín
  • Pravidelne sa hýbte a cvičte
  • Dbajte, aby vaša strava bola vyvážená
  • Snažte sa naučiť zvládať stresové situácie
  • Udržujte pozitívne medziľudské vzťahy
Zdroj: Info.sk, DK, huffingtonpost.com, besthealthmag.ca. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

DNES - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

VČERA - 6:29Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

21:44 06.04.2024Zdravie

Vedci objavili mikroskopické kúsky plastu u viac ako 50 % pacientov s upchatými cievami.