• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Menopauza: Časté príznaky a ako si s nimi poradiť

  • 20:11 11.01.2016
  • Bratislava
Menopauza: Časté príznaky a ako si s nimi poradiť

Klimaktérium čaká každú ženu. Niektoré toto obdobie absolvujú bez väčších ťažkostí, iné zažívajú celý rad nepríjemných fyzických i psychických zmien. Aby ste obdobie prechodu zvládli, je podľa odborníkov najlepšie sa naň vopred pripraviť a oboznámiť sa s možnými komplikáciami. Čo vás teda čaká?

Zhruba po päťdesiatke sa u väčšiny žien začína obdobie menopauzy. Znamená to, že hladiny ženských hormónov – estrogénu a progesterónu klesajú, takisto ako ich produkcia. Pre telo každej ženy to ale znamená niečo iné. Preto môžu byť aj príznaky rôzne. Ženské hormóny totiž neovplyvňujú iba „ženské orgány“. Vplývajú aj na srdce, kosti, vlasy, pleť, prsia, mozog a panvové svaly či močové cesty. Ako sa to teda konkrétne na ženskom tele prejaví?

  • Vynechávanie menštruácie

Toto je zvyčajne prvý signál, ktorý ženy upozorní, že s telom sa niečo deje. Pri menopauze je menštruácia slabá, prípadne niektoré mesiace vynecháva. Po konzultácii s gynekológom sa ale počas tohto obdobia menštruácia upravuje hormonálnou liečbou, aby sa klimaktérium oddialilo.

Po určitej individuálnej dobe ale menštruácia úplne zmizne. Majte na pamäti, že tieto zmeny by ste mali vždy konzultovať so svojim gynekológom. Nie vždy totiž musí ísť o menopauzu – problémy s menštruačným cyklom môžu vo vyššom veku znamenať aj rozvinutie rakoviny alebo tehotenstvo.

  • Návaly tepla

Ďalší veľmi známy problém u mnohých žien. Nadmerné potenie, návaly tepla, prípadne červenanie v tvári značne komplikujú sociálne vzťahy i vykonávanie bežných denných povinností. Návaly môžu trvať zhruba 10 – 30 sekúnd a často potrápia aj tie ženy, ktoré už menštruáciu nemávajú roky. Tieto návaly sa ale veľmi úspešne dajú potlačiť liekmi. Informujte sa u svojho lekára.

Čítajte: Faktory, ktoré ovplyvňujú plodnosť u žien

  • Častejšie močenie

A tiež bolestivé močenie, či neustále nutkanie močiť sú bežným sprievodným javom menopauzy. Spôsobuje ich rýchla strata elasticity vagíny, močového mechúra a panvových svalov. Čiastočne sa tento stav dá upraviť pravidelným cvičením tzv. Kegelových cvikov. Dávajte si tiež pozor na častejší výskyt infekcií močového traktu.

  • Znížené libido

Za vašu nechuť k sexu môže v prípade menopauzy opäť klesajúca produkcia estrogénu a progesterónu. To sa tiež spája s problémom dosiahnuť orgazmus. Pri styku môžete zažívať bolesť – vagína počas menopauzy totiž nie je prirodzene dostatočne vlhká. Často sa vyskytuje aj vaginálna atrofia, ktorá rovnako spôsobuje bolesť pri styku. Je to spôsobené zužovaním stien vagíny a ich zvýšenou citlivosťou na zápal.

Medzi ďalšie podobné komplikácie patrí aj pálenie, svrbenie alebo mierne krvácanie po styku. Dbajte počas tohto obdobia na hygienu intímnych partií a pri sexuálnych problémoch si pomôžte lubrikačným gélom. Prípadne sa poraďte so svojim lekárom o vašich možnostiach.

  • Nespavosť, nervozita, podráždenosť

Menopauza so sebou prináša aj veľa psychických problémov a pocitov, ktoré netreba v skorých štádiách podceňovať a ignorovať. Môže sa z nich totiž vyvinúť ťažká depresia. Časté budenie sa v noci, spojené s potením je počas menopauzy častým symptómom. Poradiť si s nespavosťou môžete pravidelným cvičením, bylinkovými čajmi (z medovky, ľubovníka alebo alchemilky), či relaxačnými dychovými cvičeniami pred spaním.

Môžete tiež zažívať pocity nervozity, podráždenosti a časté zmeny nálad. Je to normálne a spôsobuje to hormonálna nerovnováha.

Čítajte: Bolesti pri sexe? Niečo nie je v poriadku!

  • Výraznejšie starnutie vlasov a pokožky

Počas menopauzy zažijete aj zmeny na pokožke a vlasoch. Ukladanie tuku bude rýchlejšie a jednoduchšie a pokožka začne rapídnejšie starnúť. Teda očakávajte, že vrásky budú hlbšie a viditeľnejšie. Tento stav sa dá spomaliť používaním kvalitnej kozmetiky. Vaše vlasy si tiež budú vyžadovať väčšiu starostlivosť. Počas prechodu totiž môžu začať viac vypadávať a lámať sa.

Podľa odborníkov sa obdobie prechodu dá pomerne dobre zvládnuť, najmä ak akceptujete, že s vašim telom sa budú diať veľké zmeny. Následne je omnoho ľahšie tieto zmeny prijať, prípadne ich pod dohľadom lekára upravovať.

Zdroj: Info.sk, DK, healthline.com, webmd.com, mercola.com, Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.