• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

Zdravotnú sestru podozrivú zo smrti 13 pacientov prepustili z väzby

  • 16:12 21.04.2016
  • Rím
Zdravotnú sestru podozrivú zo smrti 13 pacientov prepustili z väzby

Žena je naďalej podozrivá, že ako zdravotná sestra na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny nemocnice v Piombine podala svojim pacientom vysoké dávky liekov, ktoré lekár nepredpísal.

Taliansku zdravotnú sestru, ktorá je podozrivá, že v rokoch 2014 a 2015 zavinila smrť 13 pacientov nemocnice v Piombine v talianskom kraji Toskánsko, prepustili z vyšetrovacej väzby v Pise. Stalo sa tak v stredu na základe rozhodnutia súdu, ktorého podrobnosti nie sú známe, uviedla agentúra AP.

Súd však posudzoval, či predložené dôkazy o vine zadržanej Fausty Boninovej sú dostatočné na predĺženie jej držania vo väzbe, v ktorej bola od svojho zadržania 31. marca. Samotné vyšetrovanie jej prípadu pokračuje aj po jej prepustení na slobodu.

Boninová je tak naďalej podozrivá, že ako zdravotná sestra na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny nemocnice v Piombine podala svojim pacientom vysoké dávky liekov, ktoré lekár nepredpísal. K podozrivým úmrtiam došlo v čase od januára 2014 do septembra 2015. Obete boli vo veku 61-68 rokov. Počet úmrtí na oddelení klesol, keď tam Boninová prestala pracovať.

Podľa tlačovej agentúry ANSA Boninovej právnik súdu predložil pitevné správy, z ktorých vyplynulo, že nie všetci 13 pacienti zomreli po podaní vysokej dávky heparínu, ako to tvrdí obžaloba.

O nevine Boninovej je presvedčený aj jej manžel Renato Di Biagio. "Je nevinná. Bodka," uviedol dnes pred novinármi.

V Taliansku nejde o prvý prípad za posledné roky, keď bol zo série vrážd podozrivý či obvinený zamestnanec štátom financovaného zdravotníctva.

Dňa 11. marca bola súdom v Ravenne uznaná za vinnú z vraždy zdravotná sestra, ktorá svojmu pacientovi injekčne podala smrteľnú dávku draslíka. Za tento čin jej hrozí doživotie. V súvislosti s jej konaním polícia začala preverovať okolností podozrivých úmrtí ďalších najmenej desiatich osôb.

Agentúra AP dnes zasa informovala, že v meste Reggio Calabria uvalili domáce väzenie na štyroch lekárov a ďalším šiestich lekárom a jednej pôrodnej asistentke na rok zakázali činnosť.

Všetci sú obvinení, že sa snažili kryť prípady závažného zanedbania lekárskej starostlivosti na gynekologickom a pôrodníckom oddelení miestnej nemocnice.

Ich pochybenie viedlo k smrti dvoch novorodencov, nechcenému potratu a k spôsobeniu ťažkého a rozsiahleho zdravotného postihnutia inému novorodencovi, informovala miestna polícia, ktorá u zadržaných konštatovala aj "zarážajúci absolútny nedostatok empatie a nezáujmu o obete svojho konania".

Miestny prokurátor Federico Cafiero de Raho spresnil, že prípad sa podarilo odhaliť náhodou, a to pri odpočúvaní telefonátov jedného z lekárov, ktorý je teraz v domácom väzení. Muž bol odpočúvaný na základe podozrenia polície, že jeho rodina má kontakty s miestnym šéfom mafie 'Ndrangheta.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

DNES - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

DNES - 7:45Zahraničné

Ukrajina s platnosťou od soboty obnovuje poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov v bojaschopnom veku, nachádzajúcich sa v zahraničí, oznámil Kyjev.

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety, Kim vyzval na urýchlenie produkcie

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety, Kim vyzval na urýchlenie produkcie

DNES - 6:28Zahraničné

Severná Kórea v sobotu potvrdila skúšobné odpálenie taktickej balistickej rakety vybavenej novou technológiou navádzania.

Čínskeho premiéra tiež šokoval útok na Fica, želá mu skoré zotavenie

Čínskeho premiéra tiež šokoval útok na Fica, želá mu skoré zotavenie

DNES - 6:16Zahraničné

Čínsky premiér Li Čchiang v piatok informoval, že ho šokoval stredajší útok na slovenského premiéra Roberta Fica v Handlovej.

Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom

Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom

VČERA - 23:13Zahraničné

Spolkovú krajinu Sársko na juhozápade Nemecka zasiahli v piatok prudké dažde, ktoré spôsobili záplavy a zosuvy pôdy.