• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Pri výbere prevádzkovateľa parkovania v Petržalke nebol porušený zákon

  • 17:25 19.04.2016
  • Bratislava
Pri výbere prevádzkovateľa parkovania v Petržalke nebol porušený zákon

Parkovací systém mestská časť nateraz nerozbieha.

Pri výbere prevádzkovateľa parkovania v bratislavskej Petržalke nebol porušený zákon, teda miestny úrad postupoval a konal v zmysle platného zákona. Skonštatovala to Generálna prokuratúra SR, na ktorú sa vo februári tohto roka obrátila miestna samospráva. Tá podala podnet na prešetrenie postupu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) v súvislosti s kontrolou hospodárenia s finančnými prostriedkami a nakladaním s majetkom v tejto mestskej časti. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová.

NKÚ po kontrole totiž skonštatoval, že starosta Vladimír Bajan pri schvaľovaní zmluvy o parkovaní obišiel miestne zastupiteľstvo a zároveň podliezol zákon o verejnom obstarávaní, keď zákazku stanovil len o jedno euro nižšiu. Kontrolu úradu ale miestna samospráva označila za pochybnú a nezákonnú.

Nepozdávali sa jej ani medializované vyjadrenia predsedu NKÚ, rovnako namietla odbornosť kontrolórov. Nepáčilo sa jej ani absolútne odignorovanie stanovísk a námietok, ktoré petržalský úrad vypracoval na 14 stranách. V tejto súvislosti sa preto obrátila na Generálnu prokuratúru o preskúmanie zákonnosti postupu NKÚ. "Generálna prokuratúra nám dala za pravdu, keď skonštatovala, že NKÚ postupoval nezákonne. My sme, naopak, postupovali v zmysle zákona a všetko je v poriadku," uviedla pre TASR Platznerová. Prokuratúra tak zároveň potvrdila vyjadrenia okresnej i krajskej prokuratúry, ako aj Úradu pre verejné obstarávanie.

"Generálna prokuratúra absolútne zvrátila doterajšie osočovania starostu Petržalky z obchádzania či porušovania zákona alebo dokonca zo spáchania trestného činu," doplnila Platznerová. Starosta je podľa nej s výsledkom šetrenia jednoznačne spokojný, mrzí ho však, že komparzistami "tejto vymyslenej a zmanipulovanej kauzy sa stali Petržalčania, ktorí doposiaľ trpia neriešenou situáciou v parkovaní". Zároveň verí, že týmto akékoľvek ďalšie šírenie klamlivých tvrdení a osočovaní v tejto súvislosti utíchne.

Podľa hovorkyne NKÚ Daniely Bolech Dobákovej neboli ale v žiadnej časti listu prokurátora spochybnené závery, ktoré urobili kontrolóri na základe dokumentov a postupov predložených mestskou časťou a prokurátor vo svojom liste nekonštatoval nedodržanie pravidiel zo strany zamestnancov najvyššej kontrolnej inštitúcie. "Na záveroch a odporúčaniach z kontrolnej akcie v bratislavskej Petržalke sa teda nič nemení a vedenie NKÚ SR plne stojí za postupom i závermi, ktoré kontrolóri premietli do protokolu z kontrolnej akcie," uviedla hovorkyňa.

Parkovací systém mestská časť nateraz nerozbieha. Spoločnosť EEI, ktorá mala v Petržalke nové parkovanie prevádzkovať, totiž vlani v októbri odstúpila od zmluvy. Argumentovala, že útoky na spoločnosť a znevažovanie jej dobrého mena či odbornosti už prekročili únosnú mieru a diskusia sa stala emocionálna a neodborná. Na najbližšom rokovaní miestneho zastupiteľstva sa však budú petržalskí poslanci vyjadrovať k parkovacej politike na celomestskej úrovni, keďže jedným z bodov programu by malo byť aj všeobecne záväzné nariadenie a štatút ohľadom parkovania. Starosta je však podľa hovorkyne pripravený opätovne otvoriť otázku parkovania aj na miestnej úrovni. Vyzýva preto poslancov na otvorenú diskusiu a predkladanie návrhov a komplexných riešení parkovania v mestskej časti.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

VČERA - 18:27Domáce

SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí. Vyplýva to z vyjadrení koaličných poslancov Národnej rady SR na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

VČERA - 17:35Domáce

Obec žiada obyvateľov o poskytnutie videonahrávok na presnú identifikáciu pohybu, lokality a teritória pohybu medveďov.

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

VČERA - 17:28Domáce

Koaliční poslanci chcú odvolávať Máriu Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

VČERA - 17:24Domáce

Mikuláš Černák zatiaľ zostáva vo väzení.

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

VČERA - 17:04Domáce

Muža, na ktorého zaútočil medvedica v katastri obce Selce v okrese Banská Bystrica, po vyšetrení v nemocnici prepustili do domácej liečby.