• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
14°Bratislava

Colníci počas školenia odhaľovali aj rádioaktívne materiály

  • 18:30 14.04.2016
  • Vyšné Nemecké
Colníci počas školenia odhaľovali aj rádioaktívne materiály

Na školení sa zúčastnili 30 colníci a policajti z Bulharska, Maďarska, Moldavska, Rumunska, Slovenska a Ukrajiny.

Pracovníci zo Spojených štátov amerických sa pri školení vo Vyšnom Nemeckom zamerali na odhaľovanie nezákonnej prepravy rádioaktívnych, chemických a biologických materiálov. Tie môžu byť potenciálne použité na výrobu zbraní hromadného ničenia. "Pre zložky colných a policajných orgánov je školenie veľmi dôležité najmä z pohľadu nácviku a prípravy pre možné ohrozenie," povedala pre TASR regionálna hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová. Cieľom školenia je podľa jej slov efektívnejšie a rýchlejšie odhaľovanie možných rizík pri pašovaní rádioaktívneho tovaru.

Problém je podľa vedúceho oddelenia špeciálnych technológií Colného úradu Michalovce Radovana Spišáka v tom, že zbrane sa dostávajú z laboratórií, respektíve zo špeciálnej výroby medzi ľudí. Reagoval tak na praktickú ukážku ručne vyrobenej bomby umiestnenej v tlakovom hrnci, ktorá je pripravená z klincov, plastickej trhaviny a rozbušky. Podľa slov školiteľov bola podobná bomba použitá pri útoku na Bostonskom maratóne. Malá skúmavka zas môže obsahovať až milión zárodkov chorôb. Jej ukrytie je veľmi jednoduché, podobne ako zber materiálu, pretože ochorenia sa prirodzene nachádzajú v zemi.


Na školení sa zúčastnili 30 colníci a policajti z Bulharska, Maďarska, Moldavska, Rumunska, Slovenska a Ukrajiny. "Zazneli tu veľmi zaujímavé informácie použiteľné v praxi. Všetky získané skúsenosti budeme odovzdávať kolegom pracujúcim na Ukrajine," povedal pre TASR hlavný štátny inšpektor oddelenia špeciálnej prípravy Finančnej služby Ukrajiny Pavlo Biletskyi. Podľa jeho slov sa na Slovensku pracuje veľmi efektívne, čomu by sa chceli pripodobniť.

S nálezmi rádioaktívnych materiálov už majú Ukrajinci skúsenosti. "Máme špeciálnu skupinu, ktorá je zameraná na odhaľovanie takýchto prípadov. Vyskytujú sa aj v Užhorode," dodal Biletskyi.

Na colnom hraničnom priechode Vyšné Nemecké v poslednom čase nezaznamenali odhalenie žiadneho biologického materiálu. Rádioaktívnych poplachov je tu podľa Baloghovej viacero, pretože mnohé látky vyžarujú aj prirodzenú rádioaktivitu, ktorú vysoko citlivé prístroje detekujú automaticky. "Prirodzenú rádioaktivitu vyžarujú obyčajné čučoriedky, banány alebo piesok. V prípade, že sa niekto podrobuje ožarovaniu v rámci liečby a prechádza cez hranicu, mal by mať o tom potvrdenie," upozornila hovorkyňa.

Školenie organizuje Finančná správa Slovenskej republiky spolu s Ministerstvom zahraničných vecí Spojených štátov amerických, Ministerstvom energetiky Spojených štátov amerických a Veľvyslanectvom USA v Bratislave.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

VČERA - 18:27Domáce

SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí. Vyplýva to z vyjadrení koaličných poslancov Národnej rady SR na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

VČERA - 17:35Domáce

Obec žiada obyvateľov o poskytnutie videonahrávok na presnú identifikáciu pohybu, lokality a teritória pohybu medveďov.

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

VČERA - 17:28Domáce

Koaliční poslanci chcú odvolávať Máriu Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

VČERA - 17:24Domáce

Mikuláš Černák zatiaľ zostáva vo väzení.

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

VČERA - 17:04Domáce

Muža, na ktorého zaútočil medvedica v katastri obce Selce v okrese Banská Bystrica, po vyšetrení v nemocnici prepustili do domácej liečby.